Klimabevægelsen jubler: Får fri proces til at stævne Transportministeriet

Byggeriet af den kunstige ø Lynetteholm er nu på vej i retten. Klimabevægelsen har nemlig fået tilkendt fri proces til at stævne Transportministeriet om planlægningen af byggeriet.

Sagen om det gigantiske anlægsprojekt, Lynetteholm, har igen taget en ny drejning.

Klimabevægelsen har nemlig fået tilkendt fri proces til at stævne Transportministeriet om planlægningen af byggeriet. Det fortæller Klimabevægelsen til TV 2 Lorry, efter Politiken tidligere på dagen skrev om sagen i udviklingen i anlægsprojektet.

Fri proces betyder, at staten betaler udgifterne til retssagen. Dermed skal sagen altså gå rettens vej. Og det glæder Frederik Roland Sandby, der er sekretariatsleder i Klimabevægelsen.

- Det er en kæmpe succes. Det betyder rigtig meget. Jeg er ikke bare glad på vores vegne, men også på miljøets og ungdommens vegne, siger han til TV 2 Lorry.

Omstridt salami-metode

Klimabevægelsen er utilfreds med den undersøgelse, der ligger til grund for godkendelsen af byggeriet. 

Det er særligt den omtalte og omstridte salami-metode, der har skabt frustration i bevægelsen. De mener nemlig, at man har forsøgt at få Lynetteholmprojektet igennem ved at dele det op i mindre spiselige bidder. 

Dermed har man ikke taget stilling til hele projektet - herunder de klima- og miljømæssige konsekvenser, fortæller Frederik Roland Sandby.

- Vi mener ikke, de kan tillade sig at køre byggeriet igennem uden at analysere på påvirkningen af disse.

Lynetteholm - Kort fortalt

Klimabevægelsen håber, at de kan tage sagen direkte i Landsretten, da de mener, der er tale om 'et principielt spørgsmål'. 

- Vi håber, vi kan få stoppet projektet inden, det begynder, siger Frederik Roland Sandby til TV 2 Lorry og fortsætter:

- For når først det går i gang, så tror vi ikke, vi kan stoppe det.


Kritik på kritik

Nu skal en domstol altså vurdere, om loven er brudt. Men den kommende retssag er blot seneste udvikling i sagen om kæmpebyggeriet. Her på TV 2 Lorry har vi tidligere fortalt om kritik af planerne. 

I september var byggeriet på bordet i EU. En sag hvor Klimabevægelsen også spiller en stor rolle - det var nemlig dem, der, i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening, indgav en klage om den omstridte proces. Det kan du læse mere om her.

Tilbage i december 2020 rette Danmarks Naturfredningsforening, miljøorganisationen Noah og Rådet for Bæredygtig Trafik skarp kritik af VVM-redegørelsen af og planerne om Lynetteholm.

Den historie kan du læse meget mere om her:

Tidsplan for Lynetteholm: 50 års anlægsprojekt