Nu har EU taget stilling til Lynetteholm: "Der var fuldstændig enighed"

Onsdag var Lynetteholm på dagsordenen i EU. Her blev der taget stilling til, hvorvidt projektet bryder med EU-lovgivning.

Efter en række klager over det store anlægsprojekt Lynetteholm, måtte EU onsdag tage stilling til projektet. Det skete i EU's Borgerklageudvalg.

Det er Klimabevægelsen og Danmarks Naturfredningsforening, der har indgivet klager. Onsdag skulle de derfor fremlægge deres klager for EU's borgerklageudvalg

Foreningerne mener, at man har forsøgt at få Lynetteholmprojektet igennem ved at dele det op i mindre spiselige bidder – Den såkaldte salami-metode.

Lynetteholm - Kort fortalt

Den kunstige ø, som skal ligge ud mod Øresund i Københavns Havn, skal efter planen være en ny bydel med 35.000 indbyggere. Her skal der både være en metro- og en motorvejsforbindelse.

Men i VVM-redegørelsen - der står for Vurdering af Virkninger på Miljøet - har man ifølge klagerne ikke vurderet alle elementerne i projektet. Det gælder blandt andet boliger, havnetunnel og metro.

Og det er netop det, som EU har set nærmere på - det kan nemlig betyde, at Unionens lovgivning er overtrådt.

Hvad er en VVM-redegørelse?

Slutter ikke her

Ifølge Eskil Nielsen, der er Klimabevægelsens advokat, så var konklusionen fra Borgerklageudvalget klar.

- Der var fuldstændig enighed om, at EU tager sagen op med de danske myndigheder. Grundlæggende Miljøministeriet, men også Københavns Kommune.

Betyder det så, at der kommer en større VVM-redegørelse, som forholder sig til hele projektet?

- Tiden vil vise, om myndighederne er nødt til at lave en ny VVM, inden projektet går i gang. 

Tidsplan for Lynetteholm: 50 års anlægsprojekt