ID-kort på finansloven: Skal forhindre social dumping på byggepladser

En forsøgsordning med ID-kort på en byggeplads i Ørestad kan ende med at blive en fast del af byggepladserne i hele Danmark.

Det sidder efterhånden på ryggraden, at der skal tjekkes ind og ud, når vi hopper på bussen, metroen eller toget.

Aftalen om finansloven for 2020, der faldt på plads mandag aften, kan komme til at betyde, at en stor gruppe håndværkere i fremtiden kommer til at tjekke ind og ud, når de møder på arbejde.

Regeringen, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet er blevet enige om at nedsætte en arbejdsgruppe, der skal lave konkrete initiativer til at udbrede brugen af ID-kort i offentlige byggeprojekter i forsøget på at bekæmpe social dumping. 

Arbejdet med at udarbejde initiativerne med ID-kort skal ske med inspiration fra Københavns Kommunes pilotprojekt på byggepladsen i Ørestad, hvor Børnehuset Else bliver opført.

Her scanner medarbejderne et ID-kort, når de møder ind på byggepladsen, og når de går hjem. ID-kortet på byggepladsen i Ørestad blev taget i brug i november.

Potentielle løndumpere skal spottes

Formålet med kortet og de nye initiativer, som arbejdsgruppen skal finde frem til, er at gøre det nemmere for de offentlige bygherrer at spotte leverandører, faggrupper, ansættelsesformer og lignende, hvor der er øget risiko for, at løn- og arbejdsvilkår ikke er overholdt.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, Socialdemokratiet, var positivt indstillet over for ID-kortene, da han i november besøgte byggepladsen sammen med overborgmester Frank Jensen, Socialdemokratiet.

- Jeg ser mange perspektiver i projektet. Også i forhold til, om modellen kan inspirere andre offentlige myndigheder, sagde Peter Hummelgaard.

Det er planen, at der skal iværksættes minimum fire yderligere pilotprojekter med anvendelse af ID-kort på statslige og/eller kommunale byggepladser.

Arbejdsgruppens forslag bliver præsenteret for aftalepartierne i foråret 2020.

Indsats mod social dumping i Ørestad

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

springvand solrød

playNyt springvand fik kommunes regning til at eksplodere: Tvist stadig ikke løst efter et år

Borgmestre

Kvindelige borgmestre trodser dick pics og mom-shaming: Sådan vil de få flere kvinder i kommunalpolitik

Frederiksberg Svømmehal

Renovering af Frederiksbergs historiske svømmehal forsinket og budgettet skrider

Frida Pernille Groth Rasmussen

Frida står bag barnevognsmarch for bedre forhold for fødende

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere