ID-kort på finansloven: Skal forhindre social dumping på byggepladser

En forsøgsordning med ID-kort på en byggeplads i Ørestad kan ende med at blive en fast del af byggepladserne i hele Danmark.

Det sidder efterhånden på ryggraden, at der skal tjekkes ind og ud, når vi hopper på bussen, metroen eller toget.

Aftalen om finansloven for 2020, der faldt på plads mandag aften, kan komme til at betyde, at en stor gruppe håndværkere i fremtiden kommer til at tjekke ind og ud, når de møder på arbejde.

Regeringen, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet er blevet enige om at nedsætte en arbejdsgruppe, der skal lave konkrete initiativer til at udbrede brugen af ID-kort i offentlige byggeprojekter i forsøget på at bekæmpe social dumping. 

Arbejdet med at udarbejde initiativerne med ID-kort skal ske med inspiration fra Københavns Kommunes pilotprojekt på byggepladsen i Ørestad, hvor Børnehuset Else bliver opført.

Her scanner medarbejderne et ID-kort, når de møder ind på byggepladsen, og når de går hjem. ID-kortet på byggepladsen i Ørestad blev taget i brug i november.

Potentielle løndumpere skal spottes

Formålet med kortet og de nye initiativer, som arbejdsgruppen skal finde frem til, er at gøre det nemmere for de offentlige bygherrer at spotte leverandører, faggrupper, ansættelsesformer og lignende, hvor der er øget risiko for, at løn- og arbejdsvilkår ikke er overholdt.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, Socialdemokratiet, var positivt indstillet over for ID-kortene, da han i november besøgte byggepladsen sammen med overborgmester Frank Jensen, Socialdemokratiet.

- Jeg ser mange perspektiver i projektet. Også i forhold til, om modellen kan inspirere andre offentlige myndigheder, sagde Peter Hummelgaard.

Det er planen, at der skal iværksættes minimum fire yderligere pilotprojekter med anvendelse af ID-kort på statslige og/eller kommunale byggepladser.

Arbejdsgruppens forslag bliver præsenteret for aftalepartierne i foråret 2020.

Indsats mod social dumping i Ørestad

  • Københavns Kommune har siden 2011 sat ind mod social dumping.
  • 1. januar 2018 oprustede Københavns Kommune med en ny hotline og et internt  indsatsteam, som afslører langt flere tilfælde af snyd end hidtil.
  • I næsten alle afsluttede sager har teamet sikret tilbagebetaling til de underbetalte medarbejdere.
  • Når indsatsteamet finder tegn på social dumping, går de først i dialog med arbejdsgiver og giver mulighed for at bringe orden i forholdene. Sker det ikke, kan kommunen kræve en bod og i sidste ende opsige kontrakten med leverandøren.
  • Københavns borgerrepræsentation skal tage stilling til om ordningen skal udrulles til andre bygge- og arbejdspladser, når projektet i Ørestad er færdigt.
  • Projektet med ID-kort har kostet to millioner kroner, og den næste byggeplads med ID-kort forventes at starte op i januar 2020.

Kilde: Københavns Kommune


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik