Her må du plukke en gratis buket blomster - men du skal have fart på

Der er blomster til fri afhentning i Utterslev Mose - og så hjælper du samtidig naturen på vej.

Fortjener din bedre halvdel en flot buket blomster, mangler du et stykke vild natur i vindueskarmen, eller vil du bare gerne ud og se noget natur?

Så er muligheden her.

Københavns Kommune har nemlig brug for din hjælp. I biodiversitetens navn opfordrer de folk til at tage en tur ud på Brønshøjholm i Utterslev Mose og plukke blomster.

Men du skal skynde dig.

For i løbet af næste uge vil Københavns Kommune begynde at rydde marken for at give plads til en blomsterrig eng med vilde blomster og urter.

- Vi har brug for hjælp til at få plukket blomsterne, så der kan blive plads lys til at vi kan så de nye blomster. Vi fjerner resten af blomsterne, hvis ikke de bliver plukket, fortæller beplantningsudvikler i Københavns Kommune Anna Gerd Ellerbæk til TV 2 Lorry.

Anna Gerd Ellerbæk er beplantningsudvikler i Københavns Kommune.
Anna Gerd Ellerbæk er beplantningsudvikler i Københavns Kommune.
Foto: TV 2 Lorry/Ellis Film

Blomsterengen har ingen chance for at klare sig mod de mere sejlivede kornblomster, og derfor skal de op nu - og tag gerne hele roden med.

Frivillige driver projektet

For mange år siden var området udlagt til landbrugsjord, men efterhånden som årene gik, blev det til en græsmark, som kommunen jævnligt slog ned med en havetraktor.

quote Vi fjerner resten af blomsterne, hvis ikke de bliver plukket

Anna Gerd Ellerbæk, beplantningsudvikler i Københavns Kommune

Det er ikke så populært længere, efter man har fundet ud af, at biodiversiteten har godt af, at man lader græs, blomster og planter gro lidt mere vildt.

For nogle år siden omlagde man derfor området til at være en lang græsmark, og nu kører Københavns Kommune så et forsøg med at beplante området med blomster.

- Det er et projekt, hvor nogle frivillige passer området ude i Utterslev Mose. De har samlet frø fra en masse blomster, som nu skal sås ud, forklarer Anna Gerd Ellerbæk.

Ved Utterslevmose kan man plukke en gratis buket blomster.
Ved Utterslevmose kan man plukke en gratis buket blomster.
Foto: TV 2 Lorry/Ellis Film

I foråret gik det indledende arbejde i gang, da jorden blev pløjet. Efter at arkæologer og Københavns Museum havde været ude og samle flintesten, der var dukket op, blev kornblomsterne sået for at undgå, at området igen voksede sig til en græsmark.

Pluk blomster flere steder

De nye blomsterfrø, som Utterslev Mose Naturplejelaug har samlet fra lokale planter, tæller blandt andet Mjødurt, Dunet Vejbred og Prikbladet Perikon.

Forhåbningen med omplantningen er at give insekter flere levesteder og mere føde.

Det er langt fra første gang, at Københavns Kommune opfordrer borgere til at tage ud i naturen og plukke blomster.

Siden 2017 har et stort område ved Selinevej på Amager været forvandlet til en gigantisk blomstermark, der har lokket folk til. Her kan man også stadig plukke blomster, lyder det fra Anna Gerd Ellerbæk.

Vil du gerne et smut forbi Brønshøjholm i Utterslev Mose og plukke en buket af de fine kornblomster, så finder du blomsterengen  på toppen af den bakke, der rejser sig der, hvor Mosesvinget møder Hareskovvej, skriver Københavns Kommune.