Oplev naturen: Kom helt tæt på blomster og insekter

Det er en helt ny verden, der åbner sig, hvis man zoomer helt ind på det der vokser og lever i naturen.

Blomster, insekter eller spindelvæv.

Mange af de ting vi går lige forbi i naturen kan se helt fantastisk ud, hvis man ser dem gennem en lup.

Derfor har naturvejleder Martin Keller inviteret TV 2 Lorrys Morten Raarup med til  sommerfugleengen ved Sydhavnstippen i København, som byder på en helt unik stor biodiversitet.

En hel ny verden

Tager man luppen med ud i naturen, behøver man kun at kigge på et område svarende til et par få meter for at finde flere interessante ting.

quote Selvom det på afstand ser smukt ud, så er der altså liv og død inde blomsterne.

Martin Keller, naturvejleder

Det kan for eksempel være en regnfang, som er en blomst, man førhen brugte til plantefarvning. Eller en blåhat, som bliver bestøvet af en af de cirka 300 vilde biarter, vi har i Danmark.

- Hver blomst passer til sin bi. Det er en hel ny verden, der åbner sig gennem luppen, hvis bare man går tæt på, siger Martin Keller.

oplev naturen
Foto: TV 2 Lorry/Morten Raarup

I videoen i toppen af artiklen går Martin Keller også helt tæt på en blomsterskærm af urten vild gulerod, som er hjem for et specielt insekt med nogle enormt drabelige klosakse - i hvert fald når man ser dem gennem en lup.

- Det er en ørentvist, som leder efter et bytte, den kan spise. Så selvom det på afstand ser smuk ud, så er der altså liv og død inde blomsterne, siger Martin Keller.

oplev naturen
Foto: TV 2 Lorry/Morten Raarup

Naturområde skal passes og plejes

Området som Martin Keller og Morten Raarup har bevæget sig ud i - Sommerfugleengen - har i mange år været passet og plejet af frivillige naturentusiaster.

Her har de skabt en oase for de dyr, urter og blomster, der er de meste truede arter i hele Danmark. 

 Man har høstet flere gange om året, også selvom der vokser smukke blomster på arealet. Græsset skal væk, så de nøjsomme blomster kan gro uden konkurrence fra det hurtigt voksende græs.

Sommerfugleengen på Sydhavnstippen i København.
Sommerfugleengen på Sydhavnstippen i København.
Foto: TV 2 Lorry/Morten Raarup

Når de nye blomsterarter begynder at dukke op, så kommer de truede insekter flyvende eller kravlende til, så de kan få nektar fra de forskellige blomster og urter.

- Når dette sker, så følger rovinsekter efter og derefter alle småfuglene, hvor det sidste skud på stammen er den store flagspætte, der nu også yngler på Sommerfugleengen, siger Martin Keller.

Sommerfugleengen har været under etablering i syv år. Inden holdet af frivillige gik i gang med at genskabe naturen, var der omkring 20-30 insektarter. Nu er der over 200 - det samme gælder de mange nye planter og blomster, der nu myldrer frem.

Man kan dog også gå på opdagelse i sin baghave, baggård, nærmest park eller grøftekant, lyder det fra Martin Keller.