Dyrlæger: Forbyd direkte import af udenlandske gadehunde

Ny undersøgelse fra Københavns Universitet påpeger store problemer med udenlandske gadehunde, der kommer til Danmark.

Benedikte Bjerre fra København tilbringer halvdelen af året på en mindre ø i Grækenland. Og hendes hjerte banker for de mange hunde, der lever på gaden i store dele af det græske samfund.

Hun har selv en lille shih tzu, der blev sat på gaden af en græsk familie, der ikke ville have den mere. Nu har den et nyt hjem hos Benedikte Bjerre - både når hun er i Grækenland, og når hun er hjemme i Danmark.

Men står det til Den Danske Dyrlægeforening, så skal det være langt sværere at få udenlandske gadehunde til Danmark.

Dyrlægeforeningens melding kommer efter en undersøgelse, som er gennemført af forskere på Københavns Universitet. De har kortlagt organisationerne bag import af gadehunde fra primært Syd- og Østeuropa, og så har de undersøgt, hvordan danske dyrlæger opfatter de importerede hundes sundhedstilstand.

5.000 gadehunde til Danmark

Undersøgelsen fastlægger, at der i Danmark findes 29 organisationer, som står for import af gadehunde, og siden 2001 er der hentet flere end 5.000 gadehunde til Danmark via organisationerne.

Benedikte Bjerre ses her med en af de græske gadehunde, Carla. (Privatfoto)
Benedikte Bjerre ses her med en af de græske gadehunde, Carla. (Privatfoto)

-  Vi må konstatere, at der er en stor interesse for at bringe tidligere gadehunde fra Syd- og Østeuropa til Danmark og give dem en ny tilværelse som familiehunde. Taler man med personerne bag foreningerne, får man det indtryk, at der generelt er tale om sunde og velfungerende hunde, siger professor Peter Sandøe, som er den ene af forskerne bag undersøgelsen.

Men forskerne bag undersøgelsen tegner et andet billede. De har talt med 173 dyrlæger landet over, og her bliver billedet af sunde hunde et andet.

Aflivninger og sygdom

- Næsten alle de 173 dyrlæger, som svarede på vores spørgeskema, mener, at der er grund til at bekymre sig om, at gadehundene bringer eksotiske sygdomme med sig. Og næsten lige så mange mener, at de tidligere gadehunde har flere adfærdsproblemer end danske opdrættede hunde, siger professor Søren Saxmose Nielsen, der er den anden forsker bag undersøgelsen.

Ifølge Søren Saxmose Nielsen melder dyrlægerne om et stort antal aflivninger og mange sygdomstilfælde, men han påpeger, at der ikke er gennemført en egentlig undersøgelse, som underbygger de svar, dyrlægerne har leveret til undersøgelsen. Alligevel mener Den Danske Dyrlægeforening, at direkte import af gadehunde skal forbydes.

quote Et egentligt dansk forbud er eneste løsning på de sundhedsmæssige problemer.

Hanne Knude Palshof, Formand, Den Danske Dyrlægeforening

 - De importerede gadehunde er problematiske på grund af de risici, som hundene forårsager for både andre dyr og mennesker, siger Hanne Knude Palshof, formand for Den Danske Dyrlægeforening - og hun tilføjer:

- Det er samtidig svært at dokumentere hundenes reelle sundhedstilstand forud for en import. Vi mener derfor, at et egentligt dansk forbud er eneste løsning på de sundhedsmæssige problemer.

Dyrlægerne ønsker derfor, at Danmark følger norske regler, hvor gadehunde skal have været i privat varetægt i seks måneder, før de sendes nordpå.

Den melding bliver mødt med hovedrysten hos Benedikte Bjerre, der er formand for den danske organisation Græske Hunde. De formidler cirka 100 hunde til danske hjem hvert år - og hendes egen shih tzu er en af dem.

Fin racehund blev gadehund

Græske Hunde blev stiftet i år 2000, og Benedikte Bjerre understreger, at det ikke er tilfældige gadehunde, der ender i Danmark.

 - De fleste hunde, vi sender videre, kommer fra græske hjem, som ikke vil have dem. Grækerne har en anden holdning til hunde, end vi har i Danmark. Så vil barnet i en familie have en hund - men efter et år synes familien ikke, at den er sjov mere, og så sætter de den på gaden. Min egen lille hund vejer fem kilo - den ville aldrig kunne klare sig blandt de rigtige gadehunde, som vi også arbejder med, fortæller hun.

quote Hvis du køber en hund i en lade i Jylland, så er vores hunde tjekket mere end den er.

Benedikte Bjerre, formand, Græske Hunde

Græske Hunde arbejder nemlig også med at neutralisere gadehunde i Grækenland - med tanke på, at de skal blive på gaden.

- Nogle af dem klarer sig fint og får mad af lokale og turister. Og det er jo ikke sådan, at vi står på gaden med en lasso og indfanger vilde hunde, som bliver sendt til Danmark, siger hun.

Benedikte Bjerre forklarer videre, at de hunde, hendes organisation sender til Danmark bliver testet for diverse parasitter to gange, inden de kommer til Danmark.

- Hvis du køber en hund i en lade i Jylland, så er vores hunde tjekket mere end den er.

Benedikte Bjerres egen hund, George, er en shih tzu, der blev sat på gaden af en græsk familie, der ikke vil have den mere. (Privatfoto)
Benedikte Bjerres egen hund, George, er en shih tzu, der blev sat på gaden af en græsk familie, der ikke vil have den mere. (Privatfoto)

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik