Supermarkeder i fælles opråb: Der er varer nok, hvis I handler som normalt

Coronavirusen har fået mange til at spekulere i, om der er dagligvarer nok i butikkerne.

Der gik ikke mange minutter, før statsministeren var gået af talerstolen med meddelelsen om, at store dele af det offentlige Danmark lukker ned, til at folk skyndte sig ned og handlede ind på livet løs.

Det gælder blandt andet Netto på Gasværksvej på Vesterbro i København, hvor en kødrand af mennesker her til aften er ved at handle varer.

- Folk står som sild i en tønde inde i butikken, og der er lang kø hen til kassen. Jeg vil tro, der er langt over hundrede kunder i butikken, siger et kvindeligt øjenvidne i butikken til TV 2 Lorry.

Artiklen fortsætter under billedet.

Denne Netto på Vesterbro er fyldt med kunder. 
Denne Netto på Vesterbro er fyldt med kunder. 
Foto: Privatfoto

Hun fortæller, at hun selv har nået at få fat i de vigtigste fornødenheder til resten af ugen, men mange andre leder forgæves efter varer på hylderne, hvoraf flere allerede er tomme.

- Toiletpapir, frostvarer og tørvarer som for eksempel havregryn bliver lige nu revet væk, og jeg kan se en kvinde, der står og roder i en kasse bananer, men kassen er helt tom, siger kvinden, der gerne vil anonym.

TV 2 Lorry har modtaget flere læserbilleder, som er taget i en række andre dagligvarebutikker, hvor der også er fyldt med kunder her til aften.

quote - Der er ingen grund til at hamstre rugbrød eller toiletpapir

Statsminister Mette Frederiksen (S)

Hektisk stemning

Det kvindelige øjenvidne fortæller, at der hersker en lettere hektisk stemning i Netto-butikken på Gasværksvej, og at det bliver ved med at vælte ind med nye kunder.

- Der er flere, der går rundt og fniser. Det virker som om, det er en meget surrealistisk situation for alle med alt det, der sker lige nu, siger hun med henvisning til regeringens pressemøde tidligere på aftenen, hvor statsminister Mette Frederiksen præsenterede end række drastiske tiltag, som ikke er set hidtil. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Der er mange kunder, der venter på at nå hen til kassen i Netto på Vesterbro.
Der er mange kunder, der venter på at nå hen til kassen i Netto på Vesterbro.
Foto: Privatfoto

Blandt lukker alle offentlige uddannelsesinstitutioner og daginstitutioner ned. Mette Frederiksen understregede dog, at det er vigtigt, at borgerne ikke går i panik.

- Vi skal kunne købe varer i butikkerne, der skal produceres, transporteres, og der skal sælges.

- Der er ingen grund til at hamstre rugbrød eller toiletpapir, siger statsministeren.

Supermarkedskæder fraråder hamstring

Det samme budskab lyder fra supermarkedskoncernerne Salling Group, Coop, Dagrofa og Rema 1000. De meddeler onsdag aften i en fælles pressemeddelelse, at corona-virusen har fået mange til at spekulere i, om der er dagligvarer nok i butikkerne.

Supermarkedskoncerne forsikrer dog, at der er dagligvarer nok, hvis forbrugerne ellers handler, som de plejer og ikke øger deres indkøb helt ekstraordinært.

- Indtil nu har danskerne generelt taget det mere roligt, end man har set i visse andre lande, hvor forbrugerne har øget deres indkøb af daglige fornødenheder markant, lyder det fra supermarkedskoncernerne.

De oplyser yderligere, at der i Danmark foreløbig kun er begrænsede udsving, der kan betyde, at enkelte basisvarer er udsolgt i perioder.

- Men butikkerne vil løbende få friske forsyninger på alle varegrupper – der kan dog være særlige udfordringer med håndsprit, lyder det i pressemeddelelsen.