Alle partier undtagen S vil se efter flere sager mod Frank Jensen

Socialdemokratiet er det eneste parti, der ikke ønsker en ny undersøgelse af sager mod Frank Jensen.

Her ses Frank Jensen på foran pressen på rådhuset. Foto: TV 2 Lorry

Alle partier i Københavns Borgerrepræsentation undtagen Socialdemokratiet vil have en uafhængig undersøgelse af de anklager, der er blevet rejst mod overborgmester Frank Jensen (S) om grænseoverskridende adfærd.

Det skriver partierne i en fælles mail til Ritzau.

Undersøgelsen skal foretages af et advokatfirma, og partierne ønsker to specifikke episoder set efter.

Læs også Frank Jensen får stor opbakning til at fortsætte som overborgmester

Der er tale om, hvordan sagerne efter en julefrokost i Økonomiforvaltningen i 2011 samt grænseoverskridende adfærd over for et medlem af Borgerrepræsentationen i 2017 blev håndteret.

Vil have undersøgt, om der er andre episoder  

Desuden vil de have undersøgt, om der er andre episoder, hvor ansatte eller folkevalgte i Københavns Kommune har oplevet grænseoverskridende adfærd fra overborgmesteren.

Udmeldingen kommer, efter at der søndag aften har været afholdt et krisemøde på Københavns Rådhus. Mødet var indkaldt af Frank Jensen, efter at der de seneste dage er kommet en række sager frem, hvor han anklages for krænkelser.

Læs også Kendt journalist: Frank Jensen stak sin hånd op under min kjole

Han har også selv erkendt efter krisemødet, at han er gået for langt.

Ønsket om den uafhængige undersøgelse kommer fra partierne Enhedslisten, Venstre, De Radikale, De Konservative, SF, Alternativet, Dansk Folkeparti, Frie Grønne og løsgængeren Kåre Traberg Smidt.

/ritzau/

Overblik: Sager mod Frank Jensen går tilbage til 90'erne

2004: Frank Jensen, som på daværende tidspunkt var politisk ordfører i Socialdemokratiet, måtte efter en julefrokost undskylde over for en studentermedhjælper for nogle grænseoverskridende tilnærmelser.

Til Se & Hør sagde han:

- Jeg tror, at man kan sige, at jeg lod munden løbe og gav hende nogle komplimenter, som hun så bare ikke opfattede i den ånd, de var fremsagt. Det er jeg selvfølgelig ked af.

 

2011: Ved en julefrokost på Københavns Rådhus følte flere kvinder sig krænket af overborgmesteren. Frank Jensen skulle ifølge Ekstra Bladet have slikket to kvinder på øre og hals og forsøgt at kysse andre.

Frank Jensen sagde til Information, at det måtte være hans dans, der havde provokeret nogle af de tilstedeværende:

- Jeg er et åbent og positivt menneske, og jeg er selvfølgelig ærgerlig over, at min glade dans på dansegulvet udviklede sig på en måde, hvor nogle har følt sig provokeret.

 

2012: Efter et seminar samledes en gruppe socialdemokrater på et værtshus i Nyhavn i København. Den dengang 23-årige organisationssekretær Maria Gudme endte ved siden af Frank Jensen, som lagde sin hånd på hendes lår og førte den under hendes kjole.

Hun forlod bordet og gik op i baren med en kollega, som havde opdaget episoden.

Maria Gudme fortalte om sagen til Jyllands-Posten fredag, otte år efter hændelsen.

 

2017: En flok politikere mødtes til en øl efter et møde på Rådhuset i København, og her nussede Frank Jensen benet på kvinde, der i flere år har siddet i bystyret for et andet parti end Socialdemokratiet. Hun har fortalt sin historie til Jyllands-Posten, men har valgt at være anonym.

Da hun rejste sig og gik på toilettet, fulgte Frank Jensen efter og ville med, hvilket han dog ikke kom. Den del af historien har Jyllands-Posten ikke kunne få bekræftet, da kun kvinden og Frank Jensen var til stede.

 

Der er yderligere otte sager om krænkende adfærd, der involverer Frank Jensen. Det kunne Jyllands-Posten fortælle søndag eftermiddag. De nye anklager strækker sig helt fra slutningen af 1990'erne og frem til 2019.

 

Syv kvinder har besluttet at kontakte den advokat, der er sat til at undersøge sexisme i Socialdemokratiet. Flere ønsker at være anonyme. De har dog nu overbragt dem til partiledelsen i København.

 

Kilder: Politiken, Jyllands-Posten, Ritzau.Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik