Originale tegninger af København skal brændes

- Lige meget hvor fine skanningerne er, kan de aldrig gengive den materialitet, tegningerne har, lyder eksperters kritik af Københavns Kommune.

Københavns byplanlægning skal digitaliseres.

På den måde skal det i fremtiden være lettere at finde tegninger og dokumenter om de forskellige bygninger i hovedstaden.

Digitaliseringen kan foreksempel gøre gamle byggesager og arkitekttegninger over byens huse lettere at tilgå.

Det betyder samtidig, at de originale fysiske tegninger over husene i København bliver destrueret - og det bekymrer flere eksperter. 

- Stadsarkivet er kommet med en udtalelse om, at tegninger kan bortskaffes efter endt skanning (...) derfor har vi lagt os op af deres vurdering og har skaffet tegninger væk, efter vi har sikret os i vores kvalitetskontrol, at alt er perfekt og som det skal være, siger enhedschef for byggesagsdokumentation i Københavns Kommune Michael Andersen til P1 Eftermiddag.

I programmet forklarer han, at det ikke er et krav, at originalerne destrueres. Kommunen mener blot, at de digitale kopier er så gode, at der ikke længere er brug for originalerne.

Samtidig kan de fysiske dokumenter ikke udgives af Stadsarkivet.

- Jeg kender lidt af materialet, og jeg ved, hvor fine ting, der findes i det. Det skærer mig i hjertet, at det skal destrueres, siger historiker Jes Fabricius Møller til P1 Eftermiddag.

Og han er ikke alene med sin kritik og ærgerlighed. 

- Selv i de bedste digitaliseringer er der informationstab, siger lektor fra Det Informationsvidenskabelige Akademi ved Københavns Universitet, Nan Dahlkild, til radioprogrammet.

Forringelserne består blandt andet af farvegengivelsen, papirets kvalitet, skriblerier på bagsiden og detaljer, som ikke kan blive ligeså tydeligt i en digital gengivelse, forklarer han.

- Lige meget hvor fine skanningerne er, kan de aldrig gengive den materialitet, tegningerne har, siger Nan Dahlkild og ærger sig over, at originalerne ikke bliver bevaret. 

- Vi henholder os bare til den tilladelse vi har fået, siger Michael Andersen fra Københavns Kommune.

Skanningsprocessen har allerede nu stået på i fire år. Dermed er omkring en tredjedel af tegningerne over byen allerede brændt.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Genåbning i Køge mandag d. 1. marts

Rød løber, blomster og tårer: Sådan foregik genåbningsfest i Køge

skibe københavn

Med Lynetteholm følger en farlig indsejling for store skibe og fritidssejlere

def_thumb,50_percent

playGodhavnsdreng vil donere sine erstatningspenge: - Det er penge til børnene

OBS - betalingsbillede!

Overraskende tal: Fraflyttende børnefamilier dæmper Københavns vækst

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere