Natteværtsforsøg bliver måske permanent

Kultur- og Fritidsudvalget i København skal debattre natteværter og måske finde penge til en permanent ordning

Fra forsøgets start, hvor seks natteværter var ude i det københavnske byliv. Foto: Københavns Kommune

02:23

Fra forsøgets start:; Direkte fra det indre københavn, hvor Københavns Kommune forsøgte sig med natteværter fra kl. 22 til 06 i forsøget på at dæmme op for festlarmen i gader og stræder.

1 af 2

De blev hurtigt en populær og letgenkendelig del af nattelivet, medarbejderne fra Københavns Kommune, der bevægede sig rundt i nattelivet i karakteristiske blå jakker. Men nu er de væk.

I tre måneder forsøgte Københavns Kommune sig med natteværter, der skulle bekæmpe støj, affald og urin-kaskader i Indre By via konstruktiv dialog med nattens festglade unge. Og i næste uge skal Kultur- og Fritidsudvalget i København diskutere, om værterne kommer tilbage - muligvis som en permanent ordning.

Læs også Natteværterne var i arbejdstøjet - sådan gik det

For der var tale om et tre måneder langt forsøg, da værterne blev sluppet løs i bybilledet i midten af marts. Det skete efter årelang debat om de gener, beboerne i Indre By har fra de mange natteværtshuse og store mængder primært unge, der fester både inde og ude. Og det er der kommet positive reaktioner ud af. I Kultur- og Fritidsudvalgets dagsorden for mødet i næste uge hedder det såldes:

- Såvel gæster, beværtninger, Natteravnene som politiet har taget godt imod initiativet og meddeler alle, at natteværterne har en positiv og støjdæmpende effekt på gæsternes adfærd. Politiet oplyser, at natteværterne bidrager til at afhjælpe nattelivets gener i Indre By, så politiet kan fokusere sine ressourcer på egentlige politisager. Politiet ser gerne, at ordningen gøres varig, og at samarbejdet mellem natteværter og politi udvikles yderligere.

Men hvis ordningen skal fortsætte, så skal der findes penge.  Forvaltningen beskriver flere muligheder.

En permanent natteværtsordning, hvor medarbejderne er på gaden 52 weekender om året vil koste 1,3 millioner kroner. I det beløb indgår også uddannelse af 8 til 10 nye natteværter. I samme forbindelse skitseres en lidt billigere model, hvor værterne er på gaden 40 weekender - her er beløbet så lige godt en million kroner.

Endelig skal udvalget også tage stilling til, om de ønsker at forlænge ordningen allerede i år. Hvis det er tilfældet, og man satser på en ti uger lang forlængelse, så koster det 260.000 kroner.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Kultur- og Fritidsborgmster Franciska Rosenkilde (Alt.)

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik