Natteværterne var i arbejdstøjet - sådan gik det

Som et forsøg sender Københavns Kommune såkaldte natteværter i byen for at lægge en dæmper på gemytterne. Den forgange weekend var den første.

De har ikke nogen officiel bemyndigelse eller autoritet - så det eneste, de kan - det er at tale. Som et forsøg vil Københavns Kommune hver weekend sende grupper af såkaldte natteværter ud i de mest værtshusprægede dele af Indre By .

Natteværternes mål er at dæmpe festlarmen på gaden en smule og hjælpe folk til at finde skraldespande og askebægre, hvis de ikke lige kan få øje på dem.

quote Vi skal jo ikke nødvendigvis gå hen til folk, når de står med bukserne nede

Steve Martinussen, teamleder for natteværterne

Fredag og lørdag aften drog seks natteværter ud i nattelivet, og de var på gaden fra kloken 22 til 06 næste morgen.  En af dem er Steve Martinussen, der er teamleder for natteværterne. Han fortæller, at det var en positiv oplevelse.

- Jamen de tog godt imod os, og der var faktisk ikke en eneste hændelse med nogen, der blev sure, fortæller Steve Martinussen til TV 2 Lorry.

Port-tisserne får gode råd

I flere tilfælde spottede natteværterne unge mænd, der tissede i en port.

- Vi skal jo ikke nødvendigvis gå hen til folk, når de står med bukserne nede - men man kan jo se, at de er på vej. Så fortæller vi dem, at der er et pissoir lige rundt om hjørnet, og at der jo bor nogen, som skal igennem porten om morgenen, siger Steve Martinussen.

Natteværterne flytter selv væltede cykler, der ligger i vejen, og de havde også kontakt med nattens flaskesamlere.

Natteværterne prøver også at være det gode eksempel - ved selv at rydde lidt op. Her er det Steve Martinussen.
Natteværterne prøver også at være det gode eksempel - ved selv at rydde lidt op. Her er det Steve Martinussen.

- De smider jo flasker og dåser fra sig igen, hvis de opdager, at det er en, der ikke har værdi. Så opfordrer vi dem til at smide dem i skraldespanden, siger han.

I andre tilfælde bad de folk om at dæmpe sig lidt, hvis en stor gruppe for eksempel stod i kø foran et værtshus, eller når folk samledes udenfor for at ryge. Heller ikke her blev der taget dårligt imod de venlige, men bestemte opfordringer.

Kaffe og god modtagelse

Ledelsen i Kultur og Fritidsforvaltningen har fået masser af positive tilbagemeldinger.

- Der blev taget godt imod vores folk. De unge var glade, men det samme gjaldt restauratørerne, som serverede kaffe. Vi fik også gode meldinger fra politiet, fortæller Thomas Jakobsen, der er direktør i forvaltningen.

I starten af forsøgsperioden har de københavnske natteværter repræsentanter fra Roskilde Festivalen med ude. For festivalens medarbejdere er noget nær eksperter, når det handler om at omgås fulde og festglade unge mennesker. 

- Jeg er meget tilfreds. De førte logbog undervejs og skrev 158 notater om alt muligt - lige fra gadelamper, der manglede lys til placering af toiletter, siger Thomas Jakobsen.

Natteværterne sørgede også for, at en unge pige, der havde fået alt for meget at drikke, kom hjem i god behold. Hendes forældre blev tilkaldt og fragtede hende hjem. 

Og så er det håbet, at natteværternes tilstedeværelse langsomt bliver kendt af de unge festglade bygæster - så de på forhånd ved, hvem det er, der kommer gående. Og samme princip gælder allerede på selve aftenen.

- Hvis vi hilser på nogen først på aftenen, så kan de måske huske os, når vi møder dem igen klokken 04, siger Steve Martinussen og understreger, at tilgangen til de unge aldrig vil være den løftede pegefinger - men dialogen.

Når systemet er fuldt rullet ud, er det meningen, at natteværterne er ude fredag og lørdag - bare med et enkelt hold med to mand på gaden. I starten er der lidt flere, fordi oplæringen stadig er i gang.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

nabohjælp

Historisk lavt antal indbrud og tyverier: Sådan ser det ud i din kommune

Artikelfoto01

playIdrætsklub starter 'rollator-træning' og skaber livsglæde: "Det kan redde en hel dag"

3

playHelga og Lars sælger Valby-villa for at bygge drømmehus på 43 kvadratmeter

def_thumb,50_percent

playHundredevis af unge samlede sig i Kongens Have - men ingen regler blev brudt

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere