Kunstnere frygter at blive sat på gaden: Nu går kulturborgmester ind i sagen

En bygning i hjertet af København er særligt kendt for at huse arbejdende billedkunstnere. Men nu ser det ud til at være fortid.

Siden 1892 har billedkunstnere arbejdet og boet i ateliererne i Holckenhus, der ligger midt i København.

Store kunstnere som P.S. Krøyer, Emil Nolde og Jens Birkemose har alle været der, boet der og skabt deres kunst der.

Men historien om kunstnerbygningen, hvor der fortsat dufter tungt af maling og emmer af kreativitet, kan snart være fortid. 

Hvert fald hvis det står til kapitalfonden The Blackstone Group, som har købt bygningen. Ifølge Københavns Kommune vil den store amerikanske kapitalfond nemlig ombygge ateliererne til dyre taglejligheder.

Derfor har billedkunstnerne nu kontaktet Københavns Kultur- og Fritidsborgmester, Niko Grünfeld, Alternativet, der har valgt at gå ind i sagen.

quote Hvor skal kunstnerne gå hen? Det er ikke ligefrem, fordi byen vælter sig i kunstatelierpladser.

Niko Grünfeld, Kultur- og Fritidsborgmester, Københavns Kommune, Alternativet

- På kunstens og Københavns vegne er det dybt foruroligende. Vi taler om et sted med stor kulturhistorisk værdi, hvor kendte billedkunstnere har haft deres gang - og som stadig benyttes af billedkunstnere den dag i dag. Hvor skal kunstnerne gå hen? Det er ikke ligefrem, fordi byen vælter sig i kunstatelierpladser, siger borgmesteren i en pressemeddelelse.

Ifølge borgmesteren kræver en ombygning af loftetagen fra atelierer til dyre luksuslejligheder en byggetilladelse fra Teknik- og Miljøforvaltningen. Det har administrationsselskabet 360north allerede søgt om. 

Niko Grünfeld appel til kollega: Gå ind i sagen

Derfor appellerer Kultur- og Fritidsborgmesteren nu til sin medborgmester Ninna Hedeager Olsen, Enhedsl.

Hun bør undersøge, hvad der er op og ned i sagen, lyder opfordringen fra Niko Grünfeld.

- Holckenhus er helt unikt, og det vil være en katastrofe for billedkunsten og København at rive ateliererne ned og smide kunstnerneud for at opføre luksus-taglejligheder, siger Niko Grünfeld, der har stor tiltro til, at hans borgmesterkollega nu går ind i sagen.

quote Jeg har stor tiltro til, at min borgmesterkollega får vendt hver en sten i den her sag.

Niko Grünfeld, Kultur- og Fritidsborgmester, Københavns Kommune, Alternativet

- Jeg har stor tiltro til, at min borgmesterkollega får vendt hver en sten i den her sag, og håber af hele mit kulturelle hjerte, at kommunen har mulighed for at forhindre ombygningen. Det er enormt vigtigt med steder som disse atelierer, hvis vi skal bevare byens kulturelle kant, siger Niko Grünfeld.