Kulturborgmester: Kønsopdelt svømning bør ikke støttes

Fremover bør kommunen kun støtte foreninger, der prioriterer ligestilling og personlig frihed, foreslår Københavns kulturborgmester i dag.

Foto: Sara Gangsted - Scanpix

 Virkeligheden er, at den her opdelte svømning er til for, at pigerne kan svømme isoleret i deres burkinier. 

Carl Christian Ebbesen

Det har skabt stor debat, at Københavns Kommune for to uger siden gav støtte til svømmehold kun for piger i Tingbjerg - et udsat boligområde med mange nydanskere. 

Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen skrev således på Facebook, at "hverken børn, kvinder eller badning skal underlægges et forskruet syn på køn." Og integrationsminister Inger Støjberg udtalte, at "hver enkelt har en forpligtelse til at stå fast på de traditioner, normer og værdier, som vi har i Danmark(..)"

I dag foreslår kulturborgmester Carl Christian Ebbesen (DF) så, at folkeoplysningsudvalget, der har givet støtte til svømmehallen, fremover kun skal prioritere foreninger i Københavns Kommune, der vægter personlig frihed og ligestilling mellem kvinder og mænd.

- Når nu vi som politikere deler ud af over 100 millioner kroner til forskellige foreninger i København, så synes jeg, det er væsentligt, at man siger, vi skal fremme de demokratiske processer. Jeg synes desværre, at den her svømmeforening i Tingbjerg fremmer de kulturer, som man kender fra forældrenes hjemlande, og det kan ikke være meningen, siger han. 

Læs også Fortsat kønsopdelt svømning i Tingbjerg

Det er til gengæld noget være pjat og rent spil for galleriet, mener Rikke Lauritzen (Ø), der er formand for folkeoplysningsudvalget. Ifølge hende vil et sådan forslag aldrig blive vedtaget på rådhuset. 

- For mig handler det her om at få flest mulige børn og unge til at være en del af foreningslivet i København, og det er lykkedes i den her svømmehal at få rigtig mange piger til at deltage. Hvis man kan få de her piger ned i foreningerne, så er jeg som folkeoplysningsformand rigtig glad, siger hun. 

Hun påpeger, at der i mange danske foreninger gøres forskel på drenge og piger - eksempelvis også i fodboldklubber, og hun bakkes op af formanden for Hovedstadens Svømmeklub, der i et indlæg på klubbens hjemmeside skriver, at de har skabt integrationsmæssige gode resultater i Tingbjerg, hvor de har aktiveret omkring 250 nydanske piger. 

Læs også Svømmehaller hitter som valgløfter

Sammenligningen med fodboldklubber giver kulturborgmester Carl Christian Ebbesen imidlertid ikke meget for.

- Til fodbold og håndbold må forældrene jo gerne komme og heppe. Virkeligheden er, at den her opdelte svømning er til for, at pigerne kan svømme isoleret i deres burkinier. Hvordan kan det være integrerende eller fremmende for foreningslivet? siger han. 

Men hvorfor fremsætte et forslag, som efter alt at dømme aldrig vil blive vedtaget og gennemført på rådhuset?

- Hør nu, vi diskuterede det her i sommerferien, hvor jeg hørte socialdemokraternes partiformand kalde det her for at forskruet kvindesyn. Ligeledes gjorde Venstres integrationsminister. Hvis man kan være enige om det i Folketinget, så burde vi også kunne være det på Københavns Rådhus. Jeg beder blot om, at vi får nogle jurister til at kigge på nogle modeller for, hvordan vi kan føre mit forslag ud i livet. Jeg kan ikke se, hvorfor det ikke skal kunne vedtages. 
 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik