Ghettoplan kan føre til lukning af børnehaver og vuggestuer

Børnehaver og vuggestuer i ghettoområdet kan blive tvunget til at lukke, hvis regeringens ghettoplan træder i kraft.

Mens regeringen med sin ghettoplan vil tvinge flere børn fra udsatte boligområder i daginstitution, kan selvsamme plan føre til lukning af vuggestuer og børnehaver.

Det bekræfter børne- og socialminister Mai Mercado, Kons., over for Information. Den mulige konsekvens vækker kritik fra blandt andre fagforeningen Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund (BUPL).

quote Det er simpelthen et skrækscenarie.

Eva Munck Immertreu, formand for Lederforeningen i BUPL

- Vi mangler i forvejen institutionspladser, særligt i Københavns Kommune. Og hvis det her bliver til virkelighed, hvad vi kan være bekymrede for, vil der komme til at mangle yderligere, siger Eva Munck Immertreu, der er formand for Lederforeningen i BUPL, til Information. 

Den potentielle lukning af daginstitutioner er en afledt effekt af to elementer i planen. Dels lægger regeringen op til, at der i den gruppe børn, hver institution fremover optager, maksimalt må være 30 procent, der bor i udsatte boligområder. Det gælder alle daginstitutioner, uanset om de ligger i et villakvarter eller omgivet af betonblokke, og udgør især en udfordring for sidstnævnte.

Regeringen foreslår nemlig samtidig, at børn, der ikke bor i belastede kvarterer, ikke skal kunne anvises pladser i daginstitutioner, "der ligger i tilknytning til udsatte boligområder". 

Børnehaver og vuggestuer i udsatte boligområder vil med andre ord ikke få tildelt nogen børn udefra. Derfor er det kun muligt for dem at leve op til 30-procentskravet, hvis tilstrækkeligt mange forældre fra velfungerende boligområder frivilligt vælger at sætte deres børn i institution i det, der i den brede offentlighed er kendt som ghettoer.

- Det vil betyde, at der vil være nogle institutioner, vi ikke kan fylde op. Så bliver der skåret i budgetterne, så forsvinder personalet, og så kan man være nødt til at lukke institutionen. Det er simpelthen et skrækscenarie, siger Eva Munck Immertreu til Information.

Børne- og socialminister Mai Mercado håber at kunne undgå, at det kommer så vidt.

- Jeg synes, det er vigtigt at sige åbent, at til syvende og sidst vil det godt kunne betyde, at der vil være nogle institutioner, som kommer til at lukke - i yderste konsekvens. Men der vil altså være rigtig mange ting, man kan gribe fat i, inden man havner i yderste konsekvens, siger hun til Information.

Desuden er det ikke nødvendigvis et problem, hvis nogle institutioner må lukke, mener hun.

- Hvis en institution bliver nødt til at lukke, er det jo, fordi der ikke er tilstrækkeligt mange, der vil søge den. Fordi den ikke er attraktiv nok, siger hun.