Gasolin og Jokerens stamværtshus er lukningstruet: "Udlejer er modbydelig"

Bodegaen Fingerbøllet på Christianshavn står til lukning, efter investorfirma, der ejer bygningen, har valgt at fordoble værtshusets husleje.

Bøllet. Bølleren. Fingerbøllet.

Kært barn har mange navne. Og det er lige, hvad det legendariske værtshus Fingerbøllet på Christianshavn er for mange københavnere. Kært, altså.

For nogle var det på Fingerbøllet, at de første gang stiftede bekendtskab med Kim Larsen og resten af Gasolin. For andre var det tilholdsstedet i årene, hvor Christiania blev besat. Og så er der dem, der brugte de fleste af deres ungdomsår bag baren.

Det er værtshuset, Jokeren i sangen ’Havnen’ lovpriser for topløs betjening på øllet og fodbold på storskærm hver anden søndag. På Havnen. Det sidste kvarter, der ikke har overgivet sig, synger han.

Men nu ser det altså ud til, at Bøllet på Havnen alligevel må overgive sig.

quote Der hvor der er topløs betjening på øllet, og storskærm hver anden søndag nede på bøllet. Det sidste kvarter der ikk' har overgivet sig

Jokeren i 'Havnen'

Fordobling af husleje kan lukke Fingerbøllet

Det stod klart for indehaveren igennem 36 år, Børge Petersen, da han fredag aften modtog en skrivelse fra ejeren af den bygning, hvor Fingerbøllet har til huse.

Brevet varslede en huslejestigning på 170.000 kroner om året eksklusiv moms. En stigning, der omtrent svarer til en fordobling af stedets nuværende husleje. Og som betyder, at det ikke længere er muligt for værtshuset at køre rundt.

Fingerbøllet ligger på den brostensbelagte Wildersgade på Christianshavn.
Fingerbøllet ligger på den brostensbelagte Wildersgade på Christianshavn.

- Det er selvfølgelig kedeligt, og det skaber en kæmpe usikkerhed. Vi kan simpelthen ikke tjene nok penge på det øl, vi sælger, til at dække en så stor huslejestigning, fortæller Børge Petersen.

Lige præcis øllet på Fingerbøllet er noget, værtshuset bryster sig af, og noget af det klientellet kommer for.

Ser man på priserne, så kan man som tørstig sjæl godt forstå hvorfor. 30 kroner for en halv liter fadøl er et prisleje, hvor de fleste kan være med.

Facebook-opslaget, der skabte folkelig opstandelse

Miseren startede for godt to år siden, hvor bygningen blev overtaget af ejendomsselskabet Seguro Management under ledelse af ejendomsinvestoren Eskil Peter Lund.

Umiddelbart efter overtagelsen modtog Børge Petersen og Fingerbøllet nemlig et brev fra Eskil Peter Lunds advokat, hvori en betragtelig huslejestigning blev varslet.

quote Men så pludselig en dag får jeg et brev fra hans advokat om en stor huslejestigning

Børge Petersen, indehaver

- Da jeg startede på Fingerbøllet var det nogle andre, der ejede bygningerne. Og dem havde jeg et fantastisk samarbejde med. Og det troede jeg også, jeg ville få med den nye ejer (Eskil Peter Lund, red.), som jeg havde et møde med efter overtagelsen, hvor han ikke sagde noget om stigningen. Men så pludselig en dag får jeg et brev fra hans advokat om en stor huslejestigning. Og det kom bag på mig, fortæller Børge Petersen.

Børge Petersen reagerede ved at annoncere meddelelsen om huslejestigninger på Fingerbøllets Facebook-side, hvor han også skriver, at stedet er tvunget til at dreje nøglen om.

Men sådan skulle det ikke gå.

Opslaget fik nemlig op mod 1000 reaktioner fra brugere, der på hver deres måde har et nært tilhørsforhold til stedet.

Det er formentligt disse reaktioner, vurderer Børge Petersen, der i sin tid fik Eskil Peter Lund til at ændre mening.

I hvert fald slog han nogle dage senere vejen forbi værtshuset, hvor han meddelte personalet, at brevet om huslejestigninger har været en stor misforståelse, og at det aldrig skulle have været sendt ud.

Siden hørte Børge Petersen ikke noget fra ejendomsinvestoren.

Lige indtil i fredags hvor historien skulle vise sig at gentage sig selv.

Som klassisk brun bodega har Fingerbøllet langet øl over disken i flere årtier. Scener fra filmen Blinkende Lygter blev optaget på Fingerbøllet.
Som klassisk brun bodega har Fingerbøllet langet øl over disken i flere årtier. Scener fra filmen Blinkende Lygter blev optaget på Fingerbøllet.
Foto: Malou Bennedbæk/TV 2 Lorry

Flere udlejere forsøger at presse priserne

Det er ikke bare Fingerbøllet, der presses af huslejestigninger. Ifølge Kaare Friis Petersen, der er erhvervsjuridisk chef i brancheorganisationen for hotel-, restaurant- og turisterhvervet, ser man i øjeblikket en tendens, hvor de huslejer, der blev fastsat under finanskrisen, ikke længere svarer til det marked, man ser i øjeblikket.

quote Udlejere tænker, at hvis de genudlejer bygningen til en ny lejer, så vil de kunne få en meget højere pris. Derfor forsøger de at presse lejen op

Kaare Friis Petersen, erhvervsjuridisk chef

Udlejningsmarkedet i dag er nemlig, set med udlejeres øjne, positivt.

Det betyder, at mange udlejere forsøger at få en højere leje for ejendomme, hvor lejeudviklingen har været beskeden gennem årene.

- Udlejere, der har gamle lejekontrakter, tænker, at hvis de genudlejer bygningen til en ny lejer, vil de kunne få en meget højere pris. Derfor forsøger de at presse lejen op, forklarer Kaare Friis Petersen.

Ifølge reglerne kan udlejeren påberåbe sig en huslejestigning op til det, man kalder markedslejen. Det vil sige, at udlejeren skal kunne bevise, at lejen i andre lejemål er højere end i hans lejemål.

Husleje som en Michelin-restaurant

Problemet ved denne metode er blot, ifølge indehaveren af Fingerbøllet, at ejendomsinvestoren har sammenlignet Fingerbøllets lejemål med en Michelin-restaurant i nabolaget.

- Man kan jo ikke sammenligne os med en Michelin-restaurant med en kvadratmeterpris, der knytter sig til den form for drift, de har, mener Børge Petersen.

Men det er der, ifølge den erhvervsjuridiske chef Kaare Friis Petersen, ikke nogle specifikke regler for.

- Det er klart, at det er bedst, hvis lejemålene fysisk ligger tæt og ligner hinanden. Men i princippet kan du godt sammenligne med lejemål i den anden ende af København, hvor forholdene er helt anderledes, fortæller han.

Bodegaen står til at dreje nøglen om efter en varslet huslejestigning på 170.000 kroner.
Bodegaen står til at dreje nøglen om efter en varslet huslejestigning på 170.000 kroner.

TV 2 Lorry har været i kontakt med Eskil Peter Lund, der ikke umiddelbart genkender, at der skulle have indgået en Michelin-restaurant i sammenligningen.

- Sammenligningen bygger på flere forskellige slags lejemål, men der indgår ikke mig bekendt en Michelin-restaurant, fortæller Eskil Peter Lund.

quote Jeg er bestemt ikke ude på at tage livet af Fingerbøllet

Eskil Peter Lund, udlejer

Dialog frem for retssag

Tilbage på Fingerbøllet har Børge Petersen overladt den videre proces til sin advokat. Men de har indtil videre intet hørt fra ejendomsselskabet eller Eskil Peter Lund, hvis virke på Christianshavn, Børge Petersen beskriver som modbydeligt.

Skulle Børge Petersen beslutte sig for at gøre indsigelse mod huslejestigningen, er udlejeren tvunget til at gå i Boligretten for at få dom på stigningen.

Men et sådant søgsmål kan blive en dyr omgang for et lille værtshus, fortæller Kaare Friis Petersen, der vurderer sagsomkostningerne til at ligge mellem 50.000 og 100.000 kroner.

Selv udtrykker Eskil Peter Lund over for TV 2 Lorry ønske om at gå i dialog om at finde en løsning på problematikken, fremfor at det skal ende i en retssag.

Og så understreger han samtidigt, at hans hensigt på intet tidspunkt har været, at Fingerbøllet skal lukke.

- Vi har jo også for øje, at stedet har en stor betydning i lokalmiljøet. Og det er noget, vi respekterer. For jeg er bestemt ikke ude på at tage livet af Fingerbøllet.

- Men nu er det engang sådan med erhvervsleje, at der er stigende skatter, forsikringer og udgifter til vedligeholdelse af ejendommen. Og hvis ikke den har været reguleret i mange år, så kan man jo glæde sig over de mange år, man har boet billigt, forklarer Eskil Peter Lund.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik