Politikere skal diskutere redningsplan for Danmarks ældste værtshus

Gennem flere år er der blevet kæmpet for at bevare det kulturhistoriske beværtningsmiljø i Lille Kongensgade i Indre By i København. Torsdag træffer politikerne afgørelse.

Hviids Vinstue er den eneste i karréen, der ikke ejes af Bendtsen Ejendomme. Foto: Niels Ahlmann Olesen / Ritzau Scanpix

Torsdag skal politikerne på Københavns Rådhus stemme for eller imod vedtagelsen af en lokalplan, der skal sikre det kulturhistoriske beværtningsmiljø i Lille Kongensgade centralt i hovedstaden.

Et beværtningsmiljø der er blandt de ældste dokumenterede i Danmark, og hvor både Skindbuksen og Hviids Vinstue, der er de ældste ølhuller i Danmark, holder til.

- Det har været en langtrukken sag, konstaterer Allan Mylius Thomsen, der i 2017 stillede forslag om, at Teknik- og Miljøforvaltningen skulle kæmpe for en bevarelse af miljøet i den lille gade.

Hviids Vinstue har eksisteret som beværtning siden 1723 og er den ældste i Danmark.

Hel karré har én ejer - undtagen Hviids Vinstue 

Baggrunden er, at Hviids Vinstue har ligget i strid med det ejendomsselskab, der ejer alle lokaler og lejligheder i karréen med undtagelse af den gamle beværtning.

Ejeren Per Møller vil ikke sælge vinstuen, og holder ud som den sidste, efter gamle ølhuller som Kongens Bar og Skindbuksen lod sig købe ud fra adresserne af ejendomsinvestorselskabet Bendtsen Ejendomme.

Per Møller ejer fortsat Hviids Vinstue. Som den eneste beværtning i karréen har han fortsat ejerskab over stedet. Foto: Jonas Skovbjerg Fogh/Ritzau Scanpix

Sidstnævnte er dog fortsat i sin vanligt ældgamle form - men under de nye ejerforhold.

Egentlig er Mylius Thomsens største ønske, at man kunne sikre den sidste beværtning, der er tilbage, fra at blive opkøbt, men det er ikke muligt.

Ældgammel beværtningsgade kan blive hotellejligheder

Frygten er ifølge politikeren, at hele karréen vil ændre karakter, hvis det lykkes for investoren at købe Hviids Vinstue.

I det tilfælde kan selskabet bag nemlig opløse og ændre en række servitutter og vedtægter, som gælder alle lokaler i ejendommen – og så kan de historiske lokaler omdannes til lobbyområde for hotellejlighederne i resten af karreen, som rygterne indtil nu har gået på.

Torsdag bliver den mulighed dog endeligt lagt i graven, hvis Borgerrepræsentationen vedtager lokalplanen for området.

- Hvis de lykkes med at opkøbe Hviids Vinstue, så kan de ændre på alle servitutter for ejerforeningen, siger Allan Mylius Thomsen og tilføjer:

- Jeg stillede forslag om en bevarende lokalplan, som er det stærkeste værktøj, som kommunen kan bruge. Vi kan stille krav til, at der ikke bliver nedlagt boliger og hvad de resterende lokaler skal bruges til. Så vi kan vælge, at det skal være publikumsorienteret aktivitet.

- Det er først nu under de massive angreb fra kapitalfonde, at det bliver nødvendigt med lokalplaner. Det har aldrig været nødvendigt før.

Allan Mylius Thomsen er foruden medlem af Borgerrepræsentationen også journalist og historiker. Han står bag den politiske kamp for de historiske værtshuse i København. Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix

Lokalplan er første spadestik mod kapitalinvestorer i København

Han håber, at det lykkes at få lokalplanen stemt endeligt igennem torsdag.

Da sagen blev behandlet på Teknik- og Miljøudvalgets møde, blev sagen enstemmigt givet videre til Borgerrepræsentationen. Helt uden afstemning.

Hvis lokalplanen vedtages, bliver det ifølge Allan Mylius Thomsen første spadestik fra bystyrets side til at ”gøre noget mod den situation, som København befinder sig i” med henvisning til storopkøbene af ejendomme i hovedstaden, som kapitalinvestorer har sat gang i de seneste år.

- Så her er det en kombination af, at der skal reddes kulturhistoriske aktiviteter og forhindre den opkøbsbølge, som København bliver udsat for, lyder det fra politikeren.

- Men den store hammer skal komme fra Christiansborg, tilføjer han.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik