Babyboom skaber akut mangel på vuggestuepladser: "Meget kaotisk"

Der er i øjeblikket flere helt små københavnere, end prognoserne har forudset. Det skaber mangel på vuggestuepladser og frustration hos forældre.

02:45

Befolkningsprognose har skudt ved siden af, når det kommer til de 0-2 årige. Video: TV 2 Lorry

Mange småbørnsforældre i København river sig selv i håret i øjeblikket.

Der er nemlig akut mangel på vuggestuepladser, efter kommunen har fået lavet en befolkningsprognose, som har skudt helt ved siden af - for de 0-2 årige.

I 2015 mente man, at der her i 2018 ville være 25.483 indbyggere mellem 0 og 2 år. Men de foreløbige tal viser, at der i stedet er 26.169.

Sådan ser udviklingen ud henover de sidste tre år i antallet af 0-2 årige i Københavns Kommune. Foto: TV 2 Lorry

"Meget kaotisk"

Det er tredje gang på 14 år, at København har akut mangel på vuggestuepladser. Problemet er især stort i de nye bydele som for eksempel Sluseholmen.

Min oplevelse er, at det er meget meget kaotisk. Og meget meget kritisk. Jeg taler med forældre ude fra mit eget område Sluseholmen, hvor folk går rundt og bider negle og ikke ved, hvad de skal gøre.

Sarah Crone, mor til Wilma

Det kan Sarah Crone nikke genkendende til. Hun er for nylig kommet tilbage fra barsel. Men i øjeblikket bliver hendes yngste datter Wilma på 9 1/2 måned passet derhjemme af sin mormor, for Sarah Crone kan ikke få en vuggestueplads til datteren.

- Min oplevelse er, at det er meget, meget kaotisk. Og meget meget kritisk. Jeg taler med forældre ude fra mit eget område Sluseholmen, hvor folk går rundt og bider negle og ikke ved, hvad de skal gøre, fortæller hun til TV 2 Lorry.

I øjeblikket bliver Sarah Crones datter Wilma på 9 1/2 måned passet derhjemme af sin mormor. Hun kan nemlig ikke få en vuggestueplads. Foto: TV 2 Lorry

Svært at forudse 

Vi gør, hvad vi kan, og vi sætter mange penge af til at bygge i de kommende år.

Børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen (Soc.dem)

Ifølge børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen (Soc.dem) kan man ikke forvente, at de demografiske statistikker holder stik.

- Vi har godt vidst, at der kom nye, men statistikkerne har et langt perspektiv og udsving på det detaljeringsniveau, det er svært at forudse, siger Jesper Christensen til TV 2 Lorry.

Københavns Børne- og ungdomsborgmester, Peter Christensen (Soc.dem) Foto: TV 2 Lorry

Men Sarah Crone køber ikke borgmesterens forklaring.

- De har jo alle data tilgængeligt. De ved, hvor mange der bliver født, hvor meget der bliver bygget, hvor mange der flytter til og fra. De har alderen på os, det er jo ikke mystisk, at man får børn i den her alder. Så jeg undrer mig over, at man ikke kan lave en mere præcis beregning, siger hun.

Pavillioner som nødløsning

Hun skal ikke være kastebold og noget, man ikke ved, hvor man skal gøre af og ende i et eller andet nøds-setup.

Sarah Crone, mor til Wilma

Børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen oplyser, at man fra kommunens side forsøger at løse problemet.

- Vi gør, hvad vi kan, og vi sætter mange penge af til at bygge i de kommende år, siger han.

Indtil de nye institutioner er bygget, vil der blive opstillet midlertidige pavilioner. Men for Sarah Crone er den løsning på ingen måde god nok.

Sarah Crone får ondt i maven ved tanken om, at hendes datter Wilma skal ende som kastebold i kommunens nødløsning med midlertidige pavillioner som vuggestuer. Foto: TV 2 Lorry

- Jeg har haft rigtig ondt i maven og har stadig rigtig ondt i maven. Det er mit barn og selvom det er mit tredje barn, så betyder det noget, hvor hun skal være henne, hvor hun skal trives henne og være de første vigtige år. Hun skal ikke være kastebold og noget, man ikke ved, hvor man skal gøre af og ende i et eller andet nøds-setup, siger hun.

På torsdag skal politikerne i Københavns Borgerrepræsentationen tage stilling til, om man vil tillade 14 børn per stue i stedet for 12 i de daginstitutioner, hvor der er plads.

Læs også Se kortet: Så meget koster en vuggestueplads i din kommune

Læs også Jordemødre om kommende babyboom: Åbn fødeklinikker i yderområderne

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik