Jordemødre om kommende babyboom: Åbn fødeklinikker i yderområderne

I de kommende tre år kommer hovedstadsområdets mødre til at spytte babyer ud. Derfor råber jordemødrene i hovedstaden på mindre fødeafdelinger til de raske mødre.

Indenfor de næste tre år vil der blive født ti procent flere børn i Region Hovedstaden. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen - Scanpix

De næste tre år byder på et vaskeægte babyboom i Region Hovedstaden.

Faktisk forventes fødselstallet i regionen at stige med 10 procent frem mod 2020, og har fået Region Hovedstaden til at reagere. De mange gravide kræver nemlig nye steder, hvor de kan føde deres børn.

Vi ser jo, at de fødende efterspørger de private fødeklinikker.

Birgit Plough, formand for jordemødrene i Region Hovedstaden. 

Regionen jonglerer med muligheder som at åbne en ny fødeafdeling på Bispebjerg Hospital eller at benytte flere private fødeklinikker.

Den sidste mulighed jubler JordemoderForeningen i Hovedstaden over: 

- Vi vil se rigtig positivt på at åbne offentlige eller private fødeklinikker. Der er nemlig bevis for, at det er et godt tilbud for raske fødende, og så er det mindre omkostningstungt, siger Birgit Plough, formand for jordemødrene i Region Hovedstaden.

Hun så derudover helst, at fødeklinikkerne blev åbnet i yderområderne, da der ligger store fødeafdeling klumpet sammen i København.

Læs også Gravide søger væk fra hovedstadens hospitaler

De private klinikker boomer

Kritikken har haglet ned over fødeafdelingerne i Region Hovedstaden det seneste år. Eksempelvis valgte Rigshospitalets fødselschef at forlade sit arbejde, fordi han mente, at der er alt for få hænder og for lidt tid til de fødende.

Måske har den kritik fået de københavnske fødende til at handle. I hvert fald søger flere og flere mod private fødselsklinikker: 

Frem til nu er der født 15 "københavnerbørn" på de private klinikker i naboregionen, og siden årsskiftet er der kommet mellem syv og 10 henvendelser om ugen fra gravide i Storkøbenhavn, som ønsker at føde på de private klinikker, oplyser ejeren af klinikkerne til Berlingske.

- Vi ser jo, at de fødende efterspørger de private fødeklinikker. Og på den måde vi gør det i Danmark, er det meget sikkert for raske gravide at føde, siger Birgit Plough.

Derudover vil fødeklinikker være positivt for jordemødrenes arbejdsforhold. Med flere fødeklinikker vil spektre for hvilke stillinger jordemødre kan søge være bredere. 

Læs også Bispebjerg kan få ny fødeafdeling

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik