Mindre vasketøj til hjemmplejen giver mere omsorg til borgerne

Der skal være mere tid til til nærhed hos byens ældre borgere. Derfor skal et eksternt vaskefirma nu varetage de ældre borgeres tøjvask.

Vasketøj tager tid, og tid er kostbar i den danske hjemmepleje, hvor personalet i forvejen løber stærkt.

Ishøj Kommune vil som led i et to-årigt pilotprojekt forsøge at indhente mere tid og flere ressourcer til kommunens ældre borgere, når tekstil og hygiejne virksomheden, Berendsen, skal til at afhente og vaske tøj for borgere.

quote Udgangspunktet for den nye vaskeordning er ikke at spare penge, men først og femmest at lægge opgaverne fra en faggruppe til en anden. På den måde kan vores social-og sundhedsassistenter bruge deres tid på de opgaver, som de rent faktisk er uddannet til

Merete Amdisen, formand for social-og sundhedsudvalget i Ishøj

- Som mange andre kommuner står vi med en stor udfordring, fordi antallet af ældre borgere stiger, samtidig med at det er blevet vanskeligt at rekuttere kvalificerede social- og sundhedsassistenter og hjælpere, siger Merete Amdisen, formand for social- og sundhedsudvalget i Ishøj.

Kommunens beslutning med den nye vasketøjsordning skal sundhedspersonalet mere tid prioritering af borgernære opgaver, som blandt andet er: Hjælp til bad, rengøring, indkøb og medicin.

Lover bedre service for borgere

Berendsen vasker tøj for ældre borgere i flere andre kommuner, og ifølge Ishøj Kommune viser erfaringen fra andre kommuner at samarbejdet har frigivet flere ressourcer til pleje og omsorg.

Det er Merete Amdisen enig i og vurderer, at medarbejdere i hjemmepleje og plejecentrene vil få et mere attraktivt arbejdsmiljø.

- Udgangspunktet for den nye vaskeordning er ikke at spare penge, men først og femmest at lægge opgaverne fra en faggruppe til en anden, konkuderer Merete Amdisen og tilføjer:

- På den måde kan vores social-og sundhedsassistenter bruge deres tid på de opgaver, som de rent faktisk er uddannet til. Det giver i sidste ende en bedre service for vores borgere, siger hun.

Det bliver i første omgang plejecentrene Torsbo og Kærbo, som bliver forsøgskaniner i det to årige pilotprojekt. I august 2020 vil Ishøj Kommune dog foretage en evaluering for at sikre, at servicen lever op til kommunens og borgernes forventninger.