Ældre lærer unge udlændinge dansk - vil nedbryde fordomme

Fællesskabet Elderlearn er blandt de nominerede til prisen som Årets Fantastiske Fællesskab 2019.

- Vi kan ikke rigtig undvære hinanden nu, siger Peter Østergaard, der er pensionist.

Igennem fællesskabet Elderlearn, har han fået en ven for livet i form af Rahim Mammaadyusubov fra Aserbajdsjan.

Et koncept, hvor ældre med tid og ressourcer parres med udlændinge, der i gang med at lære dansk, hvorefter venskaber opstår.

Sammen med fire andre fællesskaber i Hovedstadsområdet blev de i september nomineret til at blive årets mest fantastiske fællesskab, og nu er det tid til at finde vinderen.

Frem til den 14. november kan du nemlig stemme på din favorit, og være med til at bestemme, hvem der skal kåres som Årets Fantastiske Fællesskab 2019 og modtageren af 100.000 kroner.

Send en SMS med LORRY 2 til 1272 for at stemme på Elderlearn.

Prisoverrækkelsen finder sted fredag den 22. november.

Stem på de nominerede til Årets Fantastiske Fællesskab 2019:

  • 'Bryd Unges Ledighed NU!': Send en SMS med LORRY 1 til 1272 for at stemme på: 'Bryd Unges Ledighed NU!'.
  • Elderlearn: Send en SMS med LORRY 2 til 1272 for at stemme på Elderlearn

  • Halsnæs Affaldshelte: Send en SMS med LORRY 3 til 1272 for at stemme på Halsnæs Affaldshelte.

  • Mad med Hjertet: Send en SMS med LORRY 4 til 1272 for at stemme på Mad med hjerter.
  • Repair Café Nørrebro: Send en SMS med LORRY 5 til 1272 for at stemme på Repair Cafe Nørrebro.

 

Lær dem bedre at kende og se, hvordan du stemmer på dem lige her: www.tv2lorry.dk/ff ​​​​​

Ældre er bedst til integration

Elderlearn er et fællesskabskoncept, hvor sprogstuderende udlændinge mødes frivilligt med ældre danskere med det formål at lære dansk og have hyggeligt selskab med hinanden.

To af de par, der er blevet sat sammen, er Rahim Mammaadyusubov, der er læge og fra Aserbajdsjan, og Peter Østergaard, der er pensionist.

- Jeg havde ikke forventet mig det, der er sket. Jeg troede, jeg ville møde en, jeg skulle holde et møde med en gang om ugen eller hver 14. dag, føre en samtale og det var det. Men Rahim er kommet til at betyde, at jeg har fået en ven, siger Peter Østergaard.

Rahim Mammaadyusubov (tv.) fra Aserbajdsjan og Peter Østergaard (th.) er bare et par ud mange, som er blevet matchet igennem Elderlearn.
Rahim Mammaadyusubov (tv.) fra Aserbajdsjan og Peter Østergaard (th.) er bare et par ud mange, som er blevet matchet igennem Elderlearn.
Foto: TV 2 Kosmopol

Og følelsen af bekendtskabet er gengældt.

- Peter betyder meget for mig i dag, han har stor betydning. Jeg har lært kultur og danske traditioner, siger Rahim Mammaadyusubov.

Idéen til fællesskabet kom da den ene af de to stiftere, Andreas Ditlev Reventlow, på et tidspunkt skulle blive god til tysk i en vældig fart. Derfor meldte han sig som frivillig besøgsven på et plejehjem i den tyske by Essen. Det var en fremragende måde at træne samtaler på, viste det sig.

 
 
Foto: Morten Bisgaard/TV 2 Lorry

Sammen med medstifter Nicklas Stenfeldt tog han efterfølgende initiativ til Elderlearn.

- Vi mener, at den ældre er den absolut bedste til integrere udlændinge. Det skyldes, at der bliver talt rigsdansk og ikke slang. Den ældre stresser ikke og har god tid, som mange karriereorienterede mennesker gør. Traditioner dyrkes på en anden måde, end de yngre generationer gør, så hvem er bedre til at videregive historie og traditioner end de ældre, siger Nicklas Stenfeldt.

Ikke kun flygtninge

De to stiftere lagde ud med at ringe rundt til samtlige plejehjem i Københavns Kommune, og cirka halvdelen vendte positivt tilbage. De var også ude og lave oplæg på de tre største sprogskoler, som var positive. Derfra begyndte de at matche ældre med sprogstuderende udlændinge.

- Det er to grupper, som kan blive omtalt meget negativt - både fordi de kan være en ballast for samfundet, og også fordi i især integrationsspørgsmålet kan der være nogle stærke holdninger. Der håber vi at kunne give en masse eksempler på gode en-til-en relationer mellem ærkedanske ældre og nogle, der kommer fra et andet land. Forhåbentlig kan vi med de her eksempler bidrage til, at der kommer et mere nuanceret billede af ældre og udlændinge, siger Andreas Ditlev Reventlow.

Håndbog til nye Fantastiske Fællesskaber

De bedste tips fra Elderlearn til at skabe dit eget fællesskab:

 

1. Start i det små med det, du selv kan løfte uden penge eller særlig teknologi

2. Prøv idéen af lokalt. Virker idéen indlysende rigtig for dem, du involverer?

3. Sørg for en god start for dine matches – så kører det meste derefter af sig selv

4. Fortæl de gode historier, men vent med at gå i pressen til du har gode cases

5. Anerkend, at mange frivillige gerne vil styre deres indsats selv og på egne præmisser

Elderlearn er gratis for både ældre og udlændinge at deltage i, da konceptet får økonomisk støtte af kommuner og fonde. Indtil videre er der samarbejde med kommunerne København, Frederiksberg, Ishøj, Høje-Taastrup, Køge, Alberstlund, Ballerup og Lyngby-Taarbæk.

Feltet af udlændinge spænder bredt, da der både er nogle, som er flygtet til Danmark, nogle, som har været i Danmark i 18 år og tænker: "Nu vil jeg bare lære dansk", mens andre er blevet headhuntet til store virksomheder.

Massiv venteliste

De nye venskaber er da også utrolig populære og så efterspurgte, at 450 sprogstuderende står på venteliste for at blive parret. Så man har brug for mange flere frivillige ældre i fællesskabet, lyder opfordringen.

- Her er TV 2 Lorry guld værd som partner. De unge taler hver dag med mange og er på de sociale medier, mens mange ældre sidder bag en lukket dør og omgås meget få, og de er heller ikke digitale. Men de ser fjernsyn, og når vi har været på deres foretrukne kanaler, kommer der mellem 20 og 70 nye ældre til os og vil være med, siger Nicklas Stenfeldt.

Om Fantastiske Fællesskaber

Fantastiske Fællesskaber hylder alt det, vi danskere har og gør sammen.

Det er er projekt, der styrker sammenhængskraften og civilsamfundets betydning i vores landsdele.

Projektet inspirerer til at skabe nye fællesskaber og udvikle dem, vi allerede har.

 

Fantastiske Fællesskaber er et samarbejde mellem TV 2 Regionerne, Tuborgfondet, Lokale og Anlægsfonden og Made By Us.

 

Læs mere om Fantastiske Fællesskaber her.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik