Smitte lukker skole - forældre stod uden tilbud om nødpasning

Torstorp Skole i Høje Taastrup har sendt alle elever hjem på grund af smitte.

I takt med at coronasmitten bølger frem og tilbage i samfundet opstår den ene lokale nedlukning efter den anden. Nu gælder det Torstorp Skole i Høje-Taastrup Kommune, der er blevet beordret lukket på grund af et højt smittetryk.

Den besked fik forældrene tidligt onsdag aften, og de fik samtidig oplyst, at kommunen ikke etablerer nødpasning af de mindste børn.

- Vi fik besked ved 18-18.30 tiden på Aula om, at Styrelsen for Patientsikkerhed lukker skolen. Der har været fem smittetilfælde blandt elever og to blandt lærerne, fortæller Michelle Skovbjerg Andersen, der er mor til en datter i 0. klasse og en søn i 3. klasse.

Sønnen bliver tilbudt onlineundervisning, men forældrene har samtidig fået at vide, at der ikke er noget tilbud til de mindste elever - og dermed heller ikke datteren i 0. klasse.

Michelle Skovbjerg Andersen arbejder hjemme og kan derfor løse problemerne med den lukkede skole. Men hun fortæller, at andre forældre ikke er så fordelagtigt stillet.

- Der er forældre, der ikke kan blive hjemme. Og det betyder, at seksårige skal sidde alene hjemme hele dagen. Det er da ikke i orden og da slet ikke, når man får det at vide om aftenen, inden det sker, fortæller hun.

Kommunen skriver til forældrene, at skolen vil være lukket fra den 22. april og frem til den 28. april. Lukningen gælder både skole, SFO og klub. Og samtidig har skolens leder via skoleinformationssystemet Aula informeret forældrene om, at der ikke etableres nødpasning, da der er tale om en såkaldt restriktiv nedlukning.

"Restriktiv lukning betyder 100% lukning og dvs heller ikke mulighed for nødpasning, at ALLE smittekæder skal brydes", skriver skoleleder Sidsel Voss.

I en mail til TV 2 Lorry om sagen skriver forældre, at nogle af dem kan være nødt til at skulle tage på arbejde, fordi de frygter, at de ellers mister deres jobs.

- Jeg har fået mulighed for at arbejde hjemme, men det er jo ikke alle, der har det, siger Michelle Skovbjerg Andersen.

Kommune: Det er ikke os, der lukker skolerne

Høje Taastrup Kommune bekræfter, at der ikke var planlagt nødpasning - men han siger samtidig, at det ikke er kommunen, som beslutter hverken skolelukninger eller manglende nødpasning.

- Vi bliver kontaktet i går af Styrelsen for Patientsikkerhed. De skriver, at det er en partshøring, hvor vi kan udtale os. Her står der, at Torstrop skole, klub og SFO lukkes ned fra i dag, den 22. april til og med den 28. april 2021.

- De skriver, at alle børn og personaler skal levere en negativ PCR-test, før de kan vende tilbage til skole – eller vente hjemme syv dage. De skriver intet om nødpasning, og derfor skriver vi til forældrene, at vi er blevet lukket ned, siger Flemming Ellingsen, som er er centerchef for dagtilbud og skoler i Høje-Taastrup Kommune, til TV 2 Lorry.

Klokken 15.30 torsdag modtager kommunen så det endelige påbud for skolelukningen.

I påbuddet fra Styrelsen for Patientsikkerhed, som er et nyt dokument, står det klart, at skolen gerne må tilbyde nødpasning.

Men det kan Høje-Taastrup Kommune ikke nå til fredag, lyder det fra Flemming Ellingsen, som desuden godt kan forstå forældrenes frustration.

- Det er enormt ærgerligt. Det kan jeg godt sige på vegne af Micheal Ziegler (borgmesteren, red.) også.

- Den her skole har været hårdt ramt. Skolen gør virkelig, hvad den kan. Vi gør virkelig, hvad vi kan. Så man må acceptere, at det ikke er os, der lukker skolen, siger han og tilføjer:

- Det drejer sig om fem elever og to voksne. Men det kommer fra forskellige smittekæder – og det er derfor, de har lukket ned, lyder det som den sundhedsfaglige årsag.

Høje-Taastrup tæt på ny nedlukning

Torsdag eftermiddag har Høje-Taastrups borgmester Michael Ziegler (K) en meget klar opfordring til borgerne i kommunen på Facebook.

Kommunen er nemlig i overhængende fare for at opleve en ny nedlukning på grund af høje smittetal.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Coronavirus

Vaccine grafik

Nyeste vaccinetal: Så mange er vaccineret i din region og i din kommune

Borgmester, Hørsholm Kommune, Morten Slotved (Kons)

playHørsholms borgmester kræver genåbning: "Vi har inddæmmet smitten"

Lyntest næse

playNyt hurtigtestcenter åbner i Københavns indre by

København skyline

Smitten stiger i København - Sogn lukkes ned

Høje-Taastrup

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere