Genåbning kan give mange lokale nedlukninger: Borgmestre vil have forbedringer i udskældt model

Folketinget skal i næste uge “revurdere” modellen for nedlukninger. Flere borgmestre mener, at der er behov for justeringer.

Danskerne kan fra næste uge gå på restaurant, mødes op til 50 personer udendørs eller gå en tur på museum, men den øgede aktivitet i samfundet kan samtidig resultere i stigende smitte.

Det kan betyde “mere omfattende automatiske nedlukninger på kommuneniveau", lyder det i en vurdering fra direktør i Statens Serum Institut, Henrik Ullum.

Han påpeger, at den genåbningsplan, der er lavet for Danmark, er en meget ambitiøs plan, som afspejler, at der i samfundet og politisk har været et stort ønske om at få genåbnet samfundet i hele landet.

- En af de risici, vi løber, er, at nogle steder kommer smitten til at løbe stærkt. Der er så den mulighed, at der bliver nogle flere lokale nedlukninger, men det er til gengæld en god og sikker måde at holde epidemien i skak, siger han til TV 2.

I dag kan kommuner pålægges at lukke blandt andet skoler i enkelte sogne eller hele kommunen, hvis smitten i et område overstiger en bestemt grænse.

Partierne bag genåbningsaftalen er allerede enige om at revurdere modellen for automatiske nedlukninger. Men der er behov for store justeringer, lyder det fra en række borgmestre efter fredagens genåbningsaftale.

Model for nedlukninger

Få smittede kan ende i skolelukninger

I Ishøj har skolebørnene ikke været i skole i knap en måned, fordi kommunen har haft en for højt incidens. Borgmester Ole Bjørstorp oplyser dog, at incidensen i kommunen fredag var 169 pr. 100.000 indbyggere.

- Det er jo ganske få tilfælde, der skal til, for at incidensen stiger, siger Ole Bjørstorp, som håber, at incidensen bliver under 200 de næste syv dage, så børnene kan komme i skole igen.

Borgmesteren håber, at en ny model ikke vil blive brugt så “rigidt”.

Han opfordrer i stedet til, at der bliver lavet en model, hvor kommunerne kan bruge nogle gennemsnitsbetragtninger over smitten, så de kan holde skolerne åbne, hvis incidensen igen skulle komme over 200.

- Hvis du efter en lang periode har lagt dig i selen, så kan vi ikke have, at et muligt smitteudbrud lukker skolerne ned to dage senere, siger han.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Coronavirus

Livreddere 2

playKlar til det store ferie-rykind: Sommerhuskommuner vil teste massivt

20210125-114354-L-1920x1246we

playButikker, restauranter og frisører forventes at lukke i Hørsholm efter høje smittetal

Sogne Corona

Overblik: Er dit sogn i fare for at blive lukket ned?

Vaccine grafik

Nyeste vaccinetal: Så mange er vaccineret i din region og i din kommune

Ishøj

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere