17 personer på hospital smittet med coronavirus - Indlagt patient kan have startet smittekæde

Ni patienter og otte ansatte på Nordsjællands Hospital har fået konstateret Covid-19.

Nordsjællands Hospital i Hillerød har konstateret et større udbrud af coronavirus blandt både patienter og personale.

På hospitalets Ortopædkirurgisk Afdeling er der blevet konstateret coronasmitte hos ni patienter og otte medarbejdere.

Det skriver Nordsjællands Hospital i en pressemeddelelse.

quote Vi ved, at en af de indlagte udkom med et positivt svar efter at være blevet flyttet til afdelingen, og dette kan være smittekædens start

Jonas Egebart, vicedirektør på Nordsjællands Hospital

Ifølge hospitalet konstaterede dets ortopædkirurgiske afdeling torsdag i sidste uge, at en patient havde fået et positivt prøvesvar i forbindelse med rutinescreening af alle nyindlagte patienter for coronavirus.

Der blev herefter iværksat smittesporing og test af alle indlagte patienter i afsnittet.  

I forbindelse med smitteopsporingen har det vist sig, at i alt ni patienter og otte medarbejdere er smitet med coronavirus.

Nordsjællands Hospital, Hillerød

Patienter isoleret og personale sat i karantæne

Alle de berørte patienter er efterfølgende blevet isoleret i forbindelse med deres indlæggelse og videre behandling for at mindske smitte, og personalet er sygemeldt i karantæne, som reglerne foreskriver, skriver hospitalet i dets pressemeddelelse.

- Alle patienter bliver testet for coronavirus ved indlæggelse på hospitalet. Vi ved, at en af de indlagte udkom med et positivt svar efter at være blevet flyttet til afdelingen, og dette kan være smittekædens start. Dertil ved vi også at en medarbejder, der har haft vagt på afdelingen weekenden forinden, senere er testet positiv. Det er endnu dog for tidligt at fastslå den nøjagtige tidslinje i forløbet, siger Jonas Egebart, vicedirektør på Nordsjællands Hospital, i pressemeddelelsen.

- Vi arbejder lige nu på at bryde den aktuelle smittekæde i samarbejde med vores hygiejneorganisation. Vi har et strengt hygiejneregime og netop i Nordsjælland en stærk kultur med at bryde smittekæder og fokus på smitteopsporing, siger Jonas Egebart.

Ingen er endnu alvorligt syge

Overfor TV 2 Lorry siger vicedirektøren, at han ikke kan gå ind i de smittede personers sygdomsforløb, men han oplyser, at ingen af de 17 personer er alvorligt syge. 

Adspurgt om aldersfordelingen blandt de smittede patienter, svarer Jonas Egebart, at han ikke kan oplyse alder, når der er tale om færre end ti patienter. Dette er hospitalets politik.

- Det er af hensyn til patienternes personalige forhold, siger han.

Nogen vil måske undre sig over, hvordan det er lykkedes så mange personer inden for så kort tid at blive smittet på et hospitalsafsnit. Har I gjort nok for at forebygge smitte?

 - Man må sige, at det her billede er et, som vi nok havde forventet kunne ske, for der er jo en smitte i samfundet. Vores personale er ude i samfundet, og vi har begrænset besøg til patienterne, og vi screener dem alle sammen ved indlæggelse, så vi er sikre på, at de vi har et podningssvar, når de bliver indlagt. Så vi prøver på at gøre, hvad vi kan for at undgå, at der sker smittespredning.

- Men det er klart, at når vi observerer en smittespredning som i det her tilfælde, så tænker vi selvfølgeligt en ekstra gang, om der er andet, vi kan gøre i vores procedurer for at gøre det enndu sikrere, siger Jonas Egebart. 

Ifølge vicedirektøren har smitten på afdelingen sandsynligvis fundet over nogle dage.

- I det øjeblik vi så opdager det, går vi med det samme i gang med at screene alle patienter og alt personale, siger han.