Hund død af sjælden bakterie: "Aldrig før set i Danmark"

Hundeejere bliver nu advaret.

Providencia alcalifaciens.

Selvom ordene kan virke som volapyk, bør hundeejere formentlig huske de latinske gloser fremover.

Det er nemlig navnet på en ny bakterie, som i sidste uge tog livet af en ung hund i Helsingør. Ifølge Fødevarestyrelsen er bakterien ikke set i Danmark før.

Hunden blev indlagt på Nordkystens Dyrehospital, hvor dyrlægen Mogens Hansen gjorde alt, hvad han kunne for at holde hunden i live.

- Den kom ind og havde blodig diarré, og den var træt og sløv. Den vil ikke spise og drikke og har det rigtigt skidt, fortæller han.

Hos Nordkystens Dyrehospital fik hunden, der hedder Alma, taget blodprøver og afføringsprøver. Derudover gav de den medicin, men det var ikke nok for at holde hunden i live. 

Alma døde efter to dages indlæggelse.

På dette tidspunkt var Mogens Hansen fortvivlet over, hvad der var sket med hunden. Men dagen efter kom svarene tilbage fra afføringsprøven.

- Det var pokkers, tænkte jeg. Den bakterie havde jeg aldrig set i mine svar før. Det drejer sig om Providencia alcalifaciens, men der er alligevel noget, der ringer i hovedet på mig, for i 2019 døde op mod 30 hunde nemlig af den her bakterie i Norge, forklarer Mogens Hansen.

Mogens Hansen var med til at undersøge hunden Alma.
Mogens Hansen var med til at undersøge hunden Alma.
Foto: Kristian Koed Hansen - TV 2 Lorry

Providencia alcalifaciens

Bakterien overføres via fækalt forurenede kilder såsom madvarer eller stillestående vand. Mogens Hansen har selv en teori om, hvad der sker i hundens mave, efter den har indtaget bakterien.

- Min teori er, at den arbejder sammen med tarmens normalle bakterier. Providencia alcalifaciens nedbryder formentlig tarmens væg og derefter vil en af tarmens øvrige bakterier skabe infektion i tarmen. Derfor får hunden blodig diarré og opkast, fortæller han.

Det særlige ved bakterien er, at den er resistent overfor de mest almindelige former for antibiotika, der bliver givet ved tarminfektioner, og det er bare endnu et problem ved den nyfundne bakterie.

- Det gør det meget svært at behandle, fordi så skal man først have den rette antibiotika også. Det skal gå meget hurtigt, for hunden kan dø efter blot to døgn, siger dyrlægen.

Derfor har han lavet et opslag på Facebook for at advare om bakterien. Opslaget kan du se herunder:

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

''Det er chokerende''

Facebook-opslaget har allerede nået vidt omkring, og derfor har nyheden om bakterien allerede sat sit præg på hundeejere i Helsingørområdet.

En af dem er Lone Arildsø, der ofte går tur med sin hund i Helsingør.

- Det er chokerende. Det bliver jeg noget bekymret over, fordi vi går meget i skoven og grønne steder, så det er jeg virkelig bekymret over, siger hun til TV 2 Lorry.

Også hundeejeren Fie Jacobsen tænker sig ekstra om, efter hun er blevet bekendt med bakterien.

- Jeg bliver chokeret. Det må have været helt forfærdeligt for ejeren, siger hun.

Frygten for bakterien breder sig desuden længere syd fra Helsingør. I Frederiksberg Have er- hundelufter Bettina Vig også bekymret.

- Jeg synes, det er meget skræmmende, siger hun.

Kommer det til at ændre din adfærd sammen med hunden?

- Når jeg får sådan noget af vide, så er jeg da altid ekstra påpasselig, svarer hun.

Vær opmærksom

Ifølge dyrlægen, Mogens Hansen, er det for tidligt at tale om en epidemi, men han har alligevel en vigtig besked til hundeejerne.

- Vær opmærksom på hunden, når i går tur. Hvis den viser symptomer som blodig diarré, så er det med at være hurtig med at ringe til dyrlægen. Derudover er det en god idé at få en afføringsprøve af hunden, siger han.

Fundet skaber bekymring hos dyrlæger og hundejere

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik