Københavnsk kunstner er død: - Jeg har altid beundret ham

Han burde have fået et større internationalt gennembrud, siger museumsdirektør.

Den københavnske kunstner Jens Birkemose er død 79 år gammel efter længere tids sygdom.

Det oplyser hans søn David Birkemose på Facebook.

Jens Birkemose var anerkendt både dansk og internationalt. Hans malerier var store og mørke. Udover malerier lavede han også værker i ler, grafik, papir og brevsamlinger.

Hans seneste soloudstilling i Danmark var på Museum Jorn i Silkeborg med titlen ”Jeg er ikke færdig endnu …”

Museumsdirektør på Museum Jorn, Jacob Thage, beskriver Birkemoses malerier som flotte, men dystre:

- Han havde en ekspressionistisk tilgang til maleriet. Ofte ødelagde han nogle smukke malerier med nogle sorte, destruktive flader. De var meget flotte, men kunne også virke meget dystre, siger Jacob Thage, der nåede at lave tre udstillinger med Jens Birkemose.

Museumsdirektøren fremhæver ham som en spændende og provokerende kunstner:

- Når han var allerbedst, var der en snert af erotik i hans kunst – en klar rød tråd i hans produktion. Nogle gange lige til kanten og andre gange langt over grænsen, siger han.


Jens Birkemoses værker kan ses på Statens Museum for Kunst og en række andre danske museer.

Per Arnoldi: - Han lod værkerne tale

Jens Birkemose var født i 1943 og opvokset i København. Han blev uddannet pianist og musikhistoriker fra konservatorierne i Aalborg og København.

Kunstnerkollegaen Per Arnoldi beskriver Jens Birkemose som en ener:

- Jeg har altid beundret ham, han var en stor kunstner, siger Per Arnoldi til TV 2 Lorry.

De to har udstillet sammen ”on-and-off” gennem tiden og har været repræsenteret på et samme galleri.

Per Arnoldi fremhæver hans mindre grafiske værker som noget ærligt:

- Det var de små papirting, han var særlig god til. Postkort, magneter, små krokodiller. Og så var han klassisk musiker, som man også kunne se i hans værker, siger Per Arnoldi.

Hemmelighedsfuld karakter

Jens Birkemose boede i mange år sammen med pianisten Nanna Willum Hansen i Paris og i det sydlige Frankrig, men da de blev skilt, flyttede Jens Birkemose tilbage til København.

Han boede i København til sin død.

Jens Birkemose blev publikumsdarling i 1980'erne, men i stedet for at skabe sig et navn, valgte han at gemme sig væk. Det var meget klassisk Birkemose, fortæller Jacob Thage:

- Han var indbegrebet af den store romantiske kunstnersjæl. Han burde have haft en stor international karriere, men han yndede at spænde ben for sig selv. Han ville ikke gå på kompromis med sin egen integritet, og var derfor meget svær at lave aftaler med, fortæller han til TV 2 Lorry.

Per Arnoldi beskriver ham også som en meget privat kunstner: 

- Han var hemmelighedsfuld. Han satte en dyd i at forsvinde. Han stillede ikke op til pressen, han rejste, og så var han væk. Han lagde et røgslør, og lod værkerne bære sig selv, siger Per Arnoldi.