Kommune iværksætter kampagne mod frygtet bakterie

Flere og flere bliver syge af legionella-bakterien. Derfor har Halsnæs Kommune lanceret en kampagne med gode råd til at undgå bakterien.

Har du hoste, åndenød, høj feber, hovedpine, kvalme og influenza-lignende symptomer? Så opfylder du alle kriterierne for den alvorlige og potentielt dødelige legionærsyge.

Forekomsten af legionærsyge, der kommer af legionella-bakterien, har de sidste mange år været stigende i Danmark. Ifølge tal fra Statens Serum Institut lå antallet i 2000 på 90-100 tilfælde, men i 2018 lå tallet på 253 tilfælde.

Og sygdommen er bestemt ikke til at kimse af, for omkring 10–15 procent af dem, som rammes af legionærsyge, dør af det.

quote Jeg håber, at så mange som muligt tager de gode råd til sig, så vi sammen kan gøre noget ved legionella

Martin B. Lindgreen, direktør i Halsnæs Kommune

Det støt stigende antal tilfælde af legionærsyge har nu fået Halsnæs Kommune til at lave en kampagne, der skal give borgerne gode råd til, hvordan de undgår legionella-bakterien. Det oplyser kommunen i en pressemeddelelse.

- I mindre doser er legionel-labakterien sjældent farlig. Men under de rette betingelser kan man udvikle den alvorlige sygdom Legionærsyge. Så jeg håber, at så mange som muligt tager de gode råd til sig, så vi sammen kan gøre noget ved legionella, siger Martin B. Lindgreen, direktør i Halsnæs Kommune i pressemeddelelsen.

De gode råd mod legionella

Ifølge Halsnæs Kommune er der utrolig meget, borgerne selv kan gøre for at undgå legionella-bakterien.

Selvom bakterien er vandbåren, så er det faktisk gennem lungerne, at man bliver smittet med bakterien. Derfor er den største smittefare tilstede ved forstøvet vand, som gennem vejrtrækning kommer ned i lungerne. Brusebad, springvand, fontæner, spabade og at få noget vand i den gale hals er eksempler på en situation, hvor vand kommer ned i lungerne, og hvis vandet så er inficeret med legionella, så er det, at faren kan lure forude.

quote Det handler for eksempel om at lade vandet blive godt varmt i bruseren, før man finder en behagelig temperatur

Martin B. Lindgreen, direktør i Halsnæs Kommune

Legionella-bakterien trives i stillestående vand med en temperatur omkring 20 – 45 grader. For at undgå bakterien handler det altså om ikke at tilbyde bakterien disse ideelle forhold. Særligt lige inden at man skal i kontakt med vandet.

Derfor anbefaler Halsnæs Kommune, at man bl.a. sætter et ekstra minut af til at gøre livet surt for bakterien, inden man hopper i morgenbadet eller drikker et glas vand.

- Det handler for eksempel om at lade vandet blive godt varmt i bruseren, før man finder en behagelig temperatur og stiller sig under vandstrålen. Omvendt skal vandet i vandhanen være godt koldt, før man drikker et glas vand, forklarer Martin B. Lindgreen.

Halsnæs Kommune søsatte kampagnen i sidste uge ved et møde for en stor gruppe ejendomsinspektører, der står for drift og vedligeholdelse af vand- og rørsystemer i større ejendomme. Er vandsystemerne ikke optimalt konstrueret og vedligeholdt, kan det nemlig give grobund for legionella.

Kommunen har i forbindelse med kampagnen udformet en folder som uddeles på institutioner, og som kan afhentes på bibliotekerne og i borgerservice på rådhuset.

Gode råd mod legionella:

  • Drikkevand bør højst være 20 grader varmt - lad vandet løbe, indtil det føles tilpas koldt.
  • Varmt vand bør mindst være 50 grader ved tappestedet, inden det når blandingsbatteriet.
  • Lad vandet blive godt varmt, inden du f.eks. tager et bad.
  • Husk at tømme bruserslangen for vand efter brug.
  • Har du varmtvandsbeholder, så tjek at den kan varmes op til mindst 60 grader C. 
  • Vær ekstra opmærksom, hvis du i en periode ikke har brugt vandet. Så kan det være en god idé at skylle systemet godt igennem ved at lade vandet løbe i nogle minutter, inden du bruger vandet.
  • Hvis varmtvandsanlægget ikke har været anvendt i længere tid, fordi du f.eks. har været på ferie, er det en god idé at udskifte al vandet i anlægget.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik