Borgere i oprør over borgmester: Ikke rimeligt at fjerne lygtepæle

Ingen trafik og “naturmæssig værdi” er medvirkende årsager til, at Halsnæs Kommune nu piller lygtepæle ned, lyder det fra borgmesteren.

Det er slet ikke i orden, når Halsnæs Kommune nu piller lygtepælene ned flere steder i kommunen.

Det mener flere lokale borgere, der blandt andet har sendt brev til borgmesteren og skrevet læserbrev i lokalavisen for at vise deres utilfredshed. 

Det går ud over trafiksikkerheden og trygheden ved at færdes i områderne uden lys, lyder opråbet fra de lokale.

Én af dem er 81-årige Jørgen Didriksen. Han bor på Auderødvej i udkanten af Frederiksværk, som nu mister vejbelysningen.

- Det er urimeligt, at man mørklægger yderområderne i kommunen. Det rammer sikkerheden på vejene, og folk kommer til at føle sig mindre trygge. Desuden kan vi nu få problemer med kriminalitet, for nu kan folk luske rundt i mørke og se, om der er noget, de kan tænke sig, siger Jørgen Didriksen til TV 2 Lorry.

Jørgen Didriksen har boet på Auderødvej på Arrenæs ved Frederiksværk siden 1975.
Jørgen Didriksen har boet på Auderødvej på Arrenæs ved Frederiksværk siden 1975.
Foto: Jørgen Didriksen

Han har for nylig skrevet et læserbrev om sagen i Halsnæs Avis, som siden har fået lidt mere end 20 borgere i Liseleje til at forfatte og underskrive et protestbrev til borgmester i Halsnæs Kommune, Steffen Jensen (A). 

Trafik, klima og natur trumfer

På et byrådsmøde i januar blev det besluttet, at lygtepælene på 29 veje uden for byzonerne i den nordsjællandske kommune skal pilles ned. Det sker som en del af en såkaldt moderniseringsplan af vejbelysningen, som blev vedtaget tilbage i 2017. 

Borgmester Steffen Jensen skriver på Facebook, at der er flere årsager til belutingen: Et lavt antal af trafikanter på de pågældende veje, kun en “lille trafiksikkerhedsmæssig gevinst” ved at beholde lygtepælene, “klimamæssige gevinster” og endelig at “mange borgere i sommerhusområder og på landet faktisk ser det som en naturmæssig værdi at være fri for kunstig belysning.”

“Derfor er jeg samlet set stor tilhænger af, at vi målretter belysningen, hvor den gør stor gavn, og prioriterer de naturmæssige værdier, hvor antallet af trafikanter er lavt”, skriver borgmester Steffen Jensen (A) på Facebook.

Hellere sikkert og frit

TV 2 Lorry har spurgt presseafdelingen i Halsnæs Kommune om, hvorfor man ikke blot slukker lygterne i stedet for at pille dem helt ned. Svaret fra kommunen er, at "mange af dem (lygterne, red.) er i dårlig stand, og derfor ikke kan blive stående. Man har derfor truffet et politisk valg om ikke at erstatte lygterne, hvor den trafiksikkerhedsmæssige gevinst er lav," oplyser kommunen.

(Artiklen fortsætter under faktaboksen)

Her bliver der fjernet lys

Ole Didriksen giver ikke meget for borgmesterens argumenter. Han har boet på Auderødvej på Arrenæs siden 1975, og han har ved selvsyn konstateret, at trafikken er mærkbar både morgen og aften. 

Han kan personligt også meget nemt finde steder i nærmiljøet på Arrenæs, hvor han kan kigge på stjerner uden at blive generet af kunstigt lys. 

- Jeg kan ikke se, at det skulle være en forbedring. Og det er vigtigere, at folk kan færdes frit og sikkert, siger Ole Didriksen. 

Halsnæs Kommune oplyser, at borgere efter påske kan klikke ind på halsnaes.dk for at læse mere om, hvor og hvornår vejbelysningen nedlægges i områder uden for byerne. Berørte borgere får også besked i deres e-boks.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

John Schmidt Andersen

Før ville ingen investere i Vinge – nu står kommune med flere tilbud på hånden

40_percent

playSverige åbner grænsen for skilsmissebørn med ledsager

rungsted havn

Medarbejder sendt hjem efter sag om svindel i Rungsted Havn

opholdsforbud på christiania

Christiania lukker sig selv med hegn efter opholdsforbud

Halsnæs

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere