Kommune i enorme besparelser: Intet er fredet, siger borgmesteren

I Gribskov Kommune skal der spares 100 millioner kroner. Det har byrådet enstemmigt besluttet efter en længere årrække med skræntende økonomi.

02:26

Nordsjællandske Gribskov står foran en meget stor sparerunde. Kommunen skal finde 100 millioner kroner om året. Video: Anna Clara Ingemann - TV 2 Lorry

Der skal spares 100 millioner kroner i Gribskov Kommune. Fagudvalgene vil i næste uge undersøge, hvor der kan spares. Foto: Anna Clara Ingemann - TV 2 Lorry

1 af 2

100 millioner kroner.

Så mange penge skal Gribskov Kommune spare om året i de kommende år. Og det bliver bestemt ikke en sjov opgave, men den er meget nødvendig, mener Gribskovs borgmester.

Vi kan ikke blive ved med at lægge og skrabe lige omkring bundlinjen

Anders Gerner Frost, borgmester i Gribskov, NytGribskov

- Vi kan ikke blive ved med at lægge og skrabe lige omkring bundlinjen, og hvis vi ikke tager den store runde nu, så vil vi i løbet af nogle år blive så pressede, at det er svært at levere den velfærd, vi rigtig gerne vil levere til vores borgere, siger borgmester, Anders Gerner Frost (NytGribskov), til TV 2 Lorry.

Gribskov Kommune har kun omkring 41.000 indbyggere, men med et højt antal ældre borgere, udligningsordningen og den kommunale medfinansiering bliver kommunekassen tømt alt for hurtigt.

Derfor er de store besparelser nødvendige, men kommunens borgere er bekymret for, hvad besparelserne kan få af konsekvenser.

- Jeg har tre børn, så jeg tænker selvfølgelig, at det kan være, at det går ud over dem. Og det ville jo være rigtig ærgerligt, siger Stine Andersen, der bor i Gribskov Kommune til TV 2 Lorry.

Stine Andersen, borger i Gribskov. Foto: Anna Clara Ingemann - TV 2 Lorry

Det samme mener Anne Benediktson, som også bor i kommunen:

- Det lyder ikke rart, for hvad er det, at det går ud over? Det er vejnettet, det er de unge og de gamle, alle de der ting. Jeg bryder mig ikke om det, siger hun til TV 2 Lorry.

Anne Benediktson, borger i Gribskov. Foto: Anna Clara Ingemann - TV 2 Lorry

Der er grund til bekymring

Der er faktisk god grund til bekymring for ifølge borgmesteren er ingen områder sikret mod eventuelle besparelser.

Der er ikke noget, som er helligt. Der er ikke noget, som er fredet.

Anders Gerner Frost, borgmester i Gribskov, NytGribskov

- Det er alle områder, der kan blive berørt af det her, og det er sådan set også en fælles dagsorden, vi har i det politiske rum. At vi siger, der er ikke noget, som er helligt. Der er ikke noget, som er fredet. Vi er simpelthen nødt til at se hele vejen rundt i forhold til den økonomiske situation, siger Anders Gerner Frost.

Alle Gribskovs 23 byrådsmedlemmer er enige om besparelsernes nødvendighed. Også selvom det bliver en svær opgave at løfte.

Besparelserne vil kunne mærkes på vores service. Det er der slet ikke nogen tvivl om.

Birgit Roswall, byrådsmedlem i Gribskov, Venstre 

Byrådsmedlem Birgit Roswall, der er formand for fagudvalget Ældre, Social og Sundhed, håber på, at besparelserne ikke vil ramme kommunens svageste, men hun tror på, at der på mange områder kan findes nye, gode og billigere løsninger.

- Besparelserne vil kunne mærkes på vores service. Det er der slet ikke nogen tvivl om. Jeg vil kigge meget på, at de områder, vi sparer på, ikke er der, hvor de allersvageste bliver ramt. For det ville jeg være meget ked af. Men vi må kigge på, om der er tilbud, vi kan omlægge og gøre mere effektive, siger hun til TV 2 Lorry.

I næste uge vil fagudvalgene undersøge, hvor der kan spares.

Økonomiaftalen for kommunerne, der blev vedtaget fredag formiddag, vil ifølge borgmesteren ikke ændre på spareplanerne i Gribskov.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik