Efter ny bøde og sur smiley: Camilla Plum svarer igen på Fødevarestyrelsens kritik

Camilla Plum tager bøde til efterretning, men er kritisk, efter at Fødevarestyrelsen har konstateret, at hun har anvendt en ulovlig sygdomsanprisning.

Som TV 2 Lorry kunne fortælle tirsdag, er den tidligere tv-kok Camilla Plum igen røget i unåde hos Fødevarestyrelsen.

Denne gang sker det, efter at Fødevarestyrelsen den 18. februar konstaterede, at Camilla Plum har anvendt en ulovlig sygdomsanprisning til at sælge citronmyrtepulver på sin netbutik, fuglebjerggaard.dk.

quote Jeg synes, det er latterligt, at man ikke må skrive, at madvarer er godt mod det ene og det andet

Camilla Plum, ejer af Fuglebjerggaard

Forholdet koster Camilla Plum og Fuglebjerggaard en sur smiley og en bøde på 5.000 kroner.

Camilla Plum bekræfter onsdag overfor TV 2 Lorry, at hun tager bøden til efterretning og allerede har rettet op på forholdet og fjernet den omtalte produktbeskrivelse fra netbutikken.

Samtidig stiller hun sig dog kritisk overfor baggrunden.

- Det er jeg selvfølgelig enormt ked af at have gjort, men det er faktisk noget, som de fleste mennesker synes er utrolig interessant, siger hun.

- Der er nogle, som har anmeldt, at jeg ikke må skrive, at det (citronmyrtepulver, red) har medicinske egenskaber. Det har sådan cirka alle planter, og det er åbenbart forbudt at skrive, når det handler om madvarer.

- Jeg synes, det er latterligt, at man ikke må skrive, at madvarer er godt mod det ene og det andet. Men det må man altså ikke, og sådan er det. Det tager jeg til efterretning, siger Camilla Plum.

Brud på mærkningsforordningen

Ifølge Fødevarestyrelsens kontrolrapport har Camilla Plum anvendt en ulovlig sygdomsanprisning til at sælge citronmyrtepulver ved blandt det at skrive, at produktet er godt for alle sygdomme i det respiratoriske system, mod arne og smækfuld af antioxidanter.

Og denne slags beskrivelser er altså imod reglerne.

- Ifølge reglerne må fødevareinformation ikke tillægge en fødevare egenskaber vedrørende forebyggelse, behandling og helbredelse af en menneskelig sygdom eller give indtryk af sådanne egenskaber, lyder det i rapporten fra Fødevarestyrelsen.

Jan Petersen fra Kosttilskudsgruppen under Fødevarestyrelsen uddybede tirsdag overfor TV 2 Lorry:

- Hun bruger en anprisning, der er ulovlig. Når man anpriser en fødevare med, at den har medicinske egenskaber, så mener vi faktisk, det er en meget grov overtrædelse, som resulterer i en bøde, sagde Jan Petersen.

Han forklarede, at Fødevarestyrelsen ikke er gået ind i, om der er evidens for de sygdomsanprisninger, som Camilla Plum har anvendt.

- Det er altid markedsføringen, vi kigger på, og fødevarer er jo ikke medicin. Det er vigtigt at skelne mellem disse. Vi har derudover vejledt hende generelt om reglerne for brug af sundhedsanprisninger.

- Lige så snart man begynder at fortælle, at en fødevare har en effekt på en given sygdom, så er det brud på mærkningsforordningen, som er fælles for alle EU-lande, sagde Jan Petersen, der selv har administrativt behandlet Camilla Plums sag.

Stribevis af overtrædelser

Det er langt fra første gang, at Camilla Plum, der ejer og driver Fuglebjerggaard, gør sig uheldigt bemærket hos fødevaremyndighederne.

I 2020 fik hun flere sure smileys og bøder for mange tusinde kroner for at overtræde fødevareloven.

Senest i november, da hun ikke kunne fremvise dokumentation for "egenkontrollens gennemførelse og resultater ved produktion af fødevarer for afholdte arrangementer på Fuglebjerggaard, produktion af fødevarer til Landshop og ved afholdte arrangementer uden for Fuglebjerggaard."

Forinden da havde Camilla Plum også haft decideret forbud mod at sælge og markedsføre fødevarer gennem Fuglebjerggaard.

Forbuddet havde hun fået, fordi Fødevarestyrelsen den 13. juni sidste år var på uanmeldt besøg på hendes økologiske gård i Helsinge og gjorde stribevis af fund, der efter styrelsens vurdering udgjorde en risiko for fødevaresikkerheden.

Det gjaldt blandt andet mug og håndvaske med ingen eller kun koldt rindende vand.

- Jeg er eddermame ikke et svin. Jeg har lavet mad til folk i 45 år, og jeg har aldrig oplevet nogen få ondt i maven. Ever, sagde en stærkt ophidset Camilla Plum dengang til TV 2 Lorry.

Camilla Plum valgte efterfølgende at trodse Fødevarestyrelses forbud, da hun fortsatte med at markedsføre fødevarer gennem sin netbutik.

Det førte til en ny bøde på flere tusinde kroner, hvilket Camilla Plum heller ikke var tilfreds med.

Senere blev forbuddet mod Camilla Plum og Fuglebjerggaard ophævet.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Forbrug

Eurojackpot

Vandt 310 millioner kroner i weekenden: Ringede til sin chef som det første

20201129-145432-L-1920x1281we

Se listen: Her får borgere mest og mindst tilbage i skat

sommerhuse(4)

Første gang i et år: Flere sommerhuse til salg

Rekordsommerhus i Tisvildeleje.

Priseksplosion: Sommerhus og lejlighed sætter vilde salgsrekorder

Gribskov

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere