Camilla Plum får bøde for nye ulovligheder

Fødevarestyrelsen slår atter ned på den tidligere tv-koks livsværk.

Den kendte kogekone Camilla Plum har igen gjort sig uheldigt bemærket hos fødevaremyndighederne.

Det sker efter en fødevarekontrol den 18. februar, hvor Fødevarestyrelsen konstaterede, at Camilla Plum markedsførte fødevarer ulovligt på sin netbutik fuglebjerggaard.dk.

quote Når man anpriser en fødevare med, at den har medicinske egenskaber, så mener vi faktisk, det er en meget grov overtrædelse, som resulterer i en bøde

Jan Petersen fra Kosttilskudsgruppen under Fødevarestyrelsen

Ifølge Fødevarestyrelsens kontrolrapport havde Camilla Plum anvendt en ulovlig sygdomsanprisning til at sælge citronmyrtepulver.

- Citronmyrte …… har en række medicinske egenskaber, god for alle sygdomme i det respiratoriske system, mod acne, smækfuld af antioxidanter og er i det hele taget antibakteriel og antiviral, skrev Camilla Plum på Fuglebjerggaards hjemmeside ifølge kontrolrapporten.

"Meget grov overtrædelse"

Forholdet koster Camilla Plum og Fuglebjerggaard en sur smiley og en bøde på 5.000 kroner.

'Ifølge reglerne må fødevareinformation ikke tillægge en fødevare egenskaber vedrørende forebyggelse, behandling og helbredelse af en menneskelig sygdom eller give indtryk af sådanne egenskaber', lyder det i rapporten fra Fødevarestyrelsen.

Jan Petersen fra Kosttilskudsgruppen under Fødevarestyrelsen forklarer:

- Hun bruger en anprisning, der er ulovlig. Når man anpriser en fødevare med, at den har medicinske egenskaber, så mener vi faktisk, det er en meget grov overtrædelse, som resulterer i en bøde, siger Jan Petersen til TV 2 Lorry.

Han forklarer, at Fødevarestyrelsen ikke er gået ind i, om der er evidens for de sygdomsanprisninger, som Camilla Plum har anvendt.

- Det er altid markedsføringen, vi kigger på, og fødevarer er jo ikke medicin. Det er vigtigt at skelne mellem disse. Vi har derudover vejledt hende generelt om reglerne for brug af sundhedsanprisninger.

- Lige så snart man begynder at fortælle, at en fødevare har en effekt på en given sygdom, så er det brud på mærkningsforordningen, som er fælles for alle EU-lande, forklarer Jan Petersen, der selv har administrativt behandlet Camilla Plums sag.

Anmeldt af forbruger 

Ifølge ham fandt kontrollen sted på baggrund af en anmeldelse fra en forbruger.

Jan Petersen anslår, at Kosttilskudsgruppen modtager mere end ti anmeldelser om måneden vedrørende sundheds- og ernæringsanprisninger.

- Der er ikke altid tale om sygdomsanprisninger, men der er i mange tilfælde tale om ulovlig markedsføring. I nogle tilfælde er det noget, virksomheden gerne må skrive. Det er i dag blevet nemt at sende en klage ind til os. Det kan også ske anonymt via vores hjemmeside. Og derfor kan vi jo ikke vide, om det er en forbruger eller i virkeligheden er en anden virksomhed, der klager. Men når vi får sådan en anmeldelse, skal vi reagere på den, siger Jan Petersen.

Tirsdag var det ikke muligt at få svar fra Camilla Plum, men onsdag svarer hun igen på kritikken:

- Jeg synes, det er latterligt, at man ikke må skrive, at madvarer er godt mod det ene og det andet, siger hun til TV 2 Lorry. 

Læs hele Camilla Plums svar her


Flere møgsager

Camilla Plum ejer og driver Fuglebjerggaard mellem Helsinge og Græsted. Her driver hun blandt andet planteskole, netbutik og kogeskole.

Den driftige kogekone har dog flere gange gjort sig upopulær hos fødevaremyndighederne.

Camilla Plum på sit økologiske landbrug Fuglebjerggaard, der ligger ved Helsinge i Nordsjælland.
Camilla Plum på sit økologiske landbrug Fuglebjerggaard, der ligger ved Helsinge i Nordsjælland.
Foto: Bjarke Bo Olsen / Ritzau Scanpix

Sidste år fik hun flere sure smileys og bøder for mange tusinde kroner for at overtræde fødevareloven.

Senest i november, da hun ikke kunne fremvise dokumentation for "egenkontrollens gennemførelse og resultater ved produktion af fødevarer for afholdte arrangementer på Fuglebjerggaard, produktion af fødevarer til Landshop og ved afholdte arrangementer uden for Fuglebjerggaard."

Forinden da havde Camilla Plum også haft decideret forbud mod at sælge og markedsføre fødevarer gennem Fuglebjerggaard.

Forbuddet havde hun fået, fordi Fødevarestyrelsen den 13. juni sidste år var på uanmeldt besøg på hendes økologiske gård i Helsinge og gjorde stribevis af fund, der efter styrelsens vurdering udgjorde en risiko for fødevaresikkerheden.

Det gjaldt blandt andet mug og håndvaske med ingen eller kun koldt rindende vand.

- Jeg er eddermame ikke et svin. Jeg har lavet mad til folk i 45 år, og jeg har aldrig oplevet nogen få ondt i maven. Ever, sagde en stærkt ophidset Camilla Plum dengang til TV 2 Lorry.

Camilla Plum valgte efterfølgende at trodse Fødevarestyrelses forbud, da hun fortsatte med at markedsføre fødevarer gennem sin netbutik.

Det førte til en ny bøde på flere tusinde kroner, hvilket Camilla Plum heller ikke var tilfreds med.

Senere blev forbuddet mod Camilla Plum og Fuglebjerggaard ophævet.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik