OVERBLIK: Vinge-skandalen i Frederikssund

Her kan du se, hvordan det storslåede Vinge-projekt skridt for skridt er faldet fra hinanden.

02:55

Video: Frederikssund Kommune og Henning Larsen Architects

Optimismen var stor, da Frederikssund Kommune tilbage i september tog det første officielle spadestik til et kæmpe byudviklingsprojekt i milliardklassen.

Men nu er de store visioner blevet erstattet af bekymrede miner, og det prestigefyldte byprojekt Vinge Centrum er blevet indstillet.

Hvis alt var gået som planlagt, var det ellers meningen, at byen allerede i løbet af det kommende år skulle kunne byde 20.000 nye borgere velkommen.

Læs også Kæmpe budgethul på 100 mio. rammer borgere i Frederikssund

Kæmpe hul i kommunekassen

Men i den forgangne måned kollapsede Vinge-projektet.

Det lykkedes nemlig ikke kommunen at gennemføre salg af byggegrunde for 163 millioner, og det efterlod et hul på 100 millioner kroner i kommunens budget for i år.

Læs også Plaster på såret til Frederikssund: Slipper for ny millionregning

Pengene skulle findes inden årsskiftet, og som konsekvens vedtog byrådet i december en omfattende spareplan, der sætter en foreløbig stopper for blandt andet en række store anlægsinvesteringer, som borgerne ellers var blevet stillet i udsigt.

Kort før jul brød en endelig aftale mellem kommunen og dens samarbejdspartnere AP Pensiopn og MT Højgaard endegyldigt sammen, hvorfor Vinge-projektet nu er indstillet på ubestemt tid.

Endelig er der opstået tvivl om stationsbyggeriet i Vinge, som skulle sikre borgerne en god kollektiv færdselsåre til resten af nordsjælland og København. 

Nedenfor har vi samlet et overblik over det fejlslagne byprojekt:

Vinge

4. januar 2018
Vinges foreløbig 23 medlemmer af grundejerforeningen og de fire hovedinvestorer afholder borgermøde, hvor borgmester John Schmidt Andersen deltager. Omdrejningspunktet for mødet er stationsbyggeriet i den nye by. Grundejerne mener, at de har købt ejendomme, som er solgt på forudsætning om en station, mens investorerne frygter, at der ikke vil komme flere borgere til Vinge, hvis stationsbyggeriet droppes.

22. december 2017
Frederikssund Kommune indstiller byudviklingsprojektet Vinge, efter at en endelig aftale mellem kommunen, AP Ejendomme og MT Højgaard bryder endegyldigt sammen. Opgaven med at opføre centrum af Vinge skal udbydes på ny.

20. december 2017
Byrådet vedtager en endelig spareplan på lige knap 100 millioner kroner. Pengene skal findes ved, at sælge ejendomme, skære ned i udgifterne til vedligeholdelse, asfaltpulje og rengøring samt droppe opsparing til tjenestemandspensioner. Desuden droppes en række puljer næste år såsom idræts- og spejderfacilitetspuljen. En længe planlagt cykelsti ved Kulhuse bliver desuden sat på standby.

14. december 2017
DR P4 København offentliggør et lækket, fortroligt dokument, der viser, at der er frygt for, at aftalen med AP Ejendomme og MT Højgaard er i strid med forvaltnings- og kommunalretslige regler og indeholder ulovlig statsstøtte.

Af dokumentet fremgår det også, at kommunen er i tvivl om sine økonomiske forpligtelser, da man mangler en række sagsakter fra det forberedende arbejde med aftalen. Borgmester John Schmidt Andersen afviser at kende til dokumentets indhold, selvom det har været bilag til to møder, han har deltaget i.

13. december 2017
Kommunen erkender over for DR, at 163 millioner kroner, som har budgetteret med i indtægter fra salg af byggeretter i Vinge Centrum, ikke kommer i 2017. Byrådet holder samme aften et ekstraordinært møde.

8. december 2017
På et ekstraordinært økonomiudvalgsmøde orienteres der om en række bekymringer om de forpligtelser, Frederikssund Kommune har påtaget sig i forbindelse med projektet.

21. november 2017
Frederikssunds borgmester John Schmidt Andersen  (V) genvælges ved kommunalvalget.

10. november 2017
Den nye frist for en endelig aftale med AP Pensions ejendomsselskab og MT Højgaard udløber.

11. september 2017
Første spadestik til Vinge Centrum bliver taget.

30. august 2017
Fristen for en endelig aftale udløber uden, at der er underskrevet kontrakt. Fristen forlænges til 10. november.

23. juni 2017
Frederikssund Kommune, Frederikssund Forsyning, Domea samt Banedanmark indgår aftale med A.P. Pensions Ejendomsselskab og MT Højgaard om etablering af Vinge Centrum. Det viser sig senere, at aftalen ikke er betinget og skal forhandles endelig på plads inden 30. august 2017.

26. april 2017
Byrådet afsætter under et lukket punkt på dagsordenen over otte år penge af til arbejdet med Vinge Centrum.

14. december 2016
Lokalplan for Vinge Centrum vedtages.

August 2016
Byggeriet af de første rækkehus-boliger i Deltakvarteret begynder.

26. maj 2015
Det første spadestik til Vinges første boligområde: Deltakvarteret

Kilde: DR P4 København, TV 2 Lorry og Frederikssund Kommune

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik