Viceborgmester vil blackliste et af Danmarks største advokatfirmaer – men det er i strid med loven

Forslaget skal behandles på et møde i Magistraten mandag.

Frederiksberg Kommune bør blackliste advokatfirmaet Bech-Bruun som leverandør, såfremt Højesteret stadfæster eller skærper landsrettens dom i udbyttesagen.

Sådan lyder et forslag fra Radikale Venstre på Frederiksberg, som skal behandles på et møde i Magistraten mandag aften.

Men for at forstå sagen om udbyttesvindel, og hvad det har med Bech-Bruun at gøre, skal vi dog først lige nogle år tilbage i tid.

Centrum i Højesteretssag

Tilbage i 2014 og 2015 rådgav fire advokater fra Bech-Bruun nemlig den tyske North Channel Bank, der siden er dømt for groft bedrageri mod Danmark, og som har fået en bøde på 110 millioner kroner for udbyttesvindel.

Tre år senere bad Skattestyrelsen i Danmark så Bech-Bruun om en advokatundersøgelse af hele sagen med udbyttesvindel, og det er det, der har fået udbyttesagen i Bech-Bruun-regi til at rulle i medierne.

For når man rådgiver for begge parter, opstår et habilitetsproblem, slog Østre Landsret sidste sommer fast, hvor de samtidig idømte de fire Bech-Bruun-advokater bøder og tilbagebetaling af millionhonorar til Skattestyrelsen.

Fakta: Forstå sagen om udbyttesvindel

Når danske aktieselskaber udbetaler udbytte, indeholdes der dansk udbytteskat på 27 pct. Udenlandske aktionærer fra EU eller aktionærer, der er omfattet af visse dobbeltbeskatningsaftaler, kan så søge SKAT om at få hele eller dele af udbytteskatten refunderet.


Og det er netop det, som udenlandske foretagender som NCB har gjort. Det er foregået ved, at et større netværk af selskaber i udlandet tilsyneladende har søgt om at få udbytteskat udbetalt på baggrund af fiktive aktiebeholdninger og forfalsket dokumentation.


Den formodede økonomiske kriminalitet og svindel med udbetaling af refusion er indtil videre opgjort til 2.120 enkeltanmodninger svarende til en samlet refusion på ca. 6,2 milliarder kroner. Anmodningerne vedrører perioden 2012 til 2015.


Kilde: SKAT

Selv nægter Bech-Bruun og har anket sagen til Højesteret. Den afgørelse venter man fortsat på.

Radikalt forslag i strid med udbudsloven

- Vi synes, det er problematisk, Bech-Bruun er involveret i en sag om at rådgive virksomheder til at komme i skattely eller snyde i skat. Derfor har vi rejst sagen, siger Lone Loklindt (R), der er viceborgmester i Frederiksberg Kommune til TV 2 Lorry.

Hun og resten af den radikale gruppe på Frederiksberg, der er enige om forslaget, kommer dog nok til at trække det igen.

Forvaltningen i Frederiksberg Kommune har nemlig undersøgt forslaget og vurderet, det er i strid med udbudsloven så længe, der ikke er en endelig dom og lægger desuden vægt på, at der ikke er et aktuelt samarbejde med Bech-Bruun.

- Det kan vi ikke gøre noget ved. Derfor regner vi med at frafalde forslaget, når vi mødes i gruppen på mandag. Da vi stillede forslaget, virkede det som det helt rigtige forslag at stille, men det blev lidt for præmaturt, siger Lone Loklindt til TV 2 Lorry.

Bech-Bruun: Det giver ingen mening

Hos Bech-Bruun giver forslaget dog ikke mening.

- Retssagen mellem Bech-Bruun og Skatteministeriet har intet som helst med Charteret for Skattely at gøre. Sagen handler udelukkende om de advokatetiske regler om interessekonflikt. Allerede af den årsag giver forslaget, der er fremsat af de tre byrådsmedlemmer, ikke mening i vores øjne, siger Steen Rode, der er Chief executive partner i Bech-Bruun til TV 2 Lorry.

- Spørgsmålet i retssagen er alene, om fire advokater hos Bech-Bruun var afskåret fra at påtage sig en opgave for Skatteministeriet som følge af, at en anden Bech-Bruun-advokat tidligere havde bistået en tysk bank, som senere har vist sig at have begået bedrageri. Det ligger fast, at ingen af de fire advokater var bekendt med den tidligere sag, selvom der var foretaget et meget grundigt tjek af, om der kunne være en interessekonflikt. Det giver i vores øjne ingen mening at ville overveje at blackliste et advokatfirma på dette grundlag - det gælder helt uanset resultatet af sagen, som vi dog forventer at vinde ved Højesteret, siger Steen Rode til TV 2 Lorry.

Har ikke et aktuelt samarbejde

Af dagsordenen til mødet i Magistraten mandag aften kan man læse, at Frederiksberg Kommune senest har benyttet ydelser fra Bech-Bruun i forbindelse med rådgivning omkring p-kælderen på pladsen bag rådhuset.

Havde der været en nuværende aftale, havde det muligvis set anderledes ud.

- Rådgivningen er afsluttet, og der er ikke indgået andre aftaler med Bech-Bruun. Kommunen har således ikke et aktuelt samarbejde med virksomheden. Hvis kommunen havde igangværende aftaler med Bech-Bruun, ville det være relevant at se på lovgivningens muligheder for afbrydelse af eksisterende samarbejder, lyder det fra forvaltningen i dagsordenen for mødet.

quote Vi synes, det er problematisk, Bech-Bruun er involveret i en sag om at rådgive virksomheder til at komme i skattely eller snyde i skat. Derfor har vi rejst sagen

Lone Loklindt (R), viceborgmester i Frederiksberg Kommune

Tidligere har forvaltningen ellers ikke tøvet med at give grønt lys til at rive kontrakter over med advokatfirmaer.

Rev advokatkontrakt midt over

Tilbage i 2019 opsagde Frederiksberg Kommune nemlig sit samarbejde med firmaet DLA Piper, da det gik op for kommunen, at advokatfirmaet også havde den omdiskuterede, amerikanske kapitalfond Blackstone som klient.

Blackstones forretningsaktiviteter var nemlig på daværende tidspunkt en varm politisk kartoffel på Frederiksberg, efter at kapitalfonden i december 2018 indgik en aftale med Frederiksberg Boligfond om at købe ejendommene Den Sønderjyske By og Svalegården.

Ejendomshandelen, der løb op i en milliard kroner, udløste massive protester blandt beboerne, der frygtede, at Blackstone ville renovere ejendommene for at presse huslejen op.

Viceborgmester vil tage sagen op igen

Om Frederiksberg Kommune også vil sætte en stopklods i et muligt samarbejde med Bech-Bruun fremadrettet, det kommer sandsynligvis an på afgørelsen i Højesteret.

- Vi vil tage det op igen fra radikal side, såfremt der falder en endelig dom i Højesteret, men lige nu ved vi jo ikke, hvornår det sker, siger Lone Loklindt til TV 2 Lorry.

Bech-Bruun er et af Danmarks største advokatfirmaer.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik