Over 100 år gammelt vartegn i fare for at rådne op

Efter at have konstateret begyndende råd og svamp i den bærende konstruktion, er det lykkedes at få fondsstøtte til at renovere af Dragør Havns karakteristiske vartegn – lodstårnet.

Dragørs idylliske havn med dens maritime stemning er et stort trækplaster for byens borgere, udefrakommende besøgende samt turister.

Derfor var det også en ualmindelig trist opdagelse, kommunen gjorde sidste år.

Under en rutinemæssig gennemgang af træværk på havnen, blev der konstateret råd i den bærende del af konstruktion af havnens mere end 100 år gamle lodstårn.

quote Det er ikke sjovt, at vores vartegn rådner. Men sådan er tidens tand jo

Eik Bidstrup (V), borgmester i Dragør

Lodstårnet, der er opført i 1912, bliver i Dragør betragtet som byens vartegn.

Som det står der – karakteristisk, knejsende – og skuer ud over havet, symboliserer det fortællingen om en søfartsby og lodserne i Dragør.

Dragørs lodstårn, der blev opført i 1912, skal renoveres for en halv million kroner bevilliget af A.P. Møller Fonden.
Dragørs lodstårn, der blev opført i 1912, skal renoveres for en halv million kroner bevilliget af A.P. Møller Fonden.
Foto: TV 2 Lorry

I 1700- og 1800-tallet husede Dragør landets næststørste handelsflåde.

Kommunen var derfor klar over, at der skulle findes en løsning, hvis det historiske lodstårn skulle reddes fra forrådnelse.

- Det er ikke sjovt, at vores vartegn rådner. Men sådan er tidens tand jo, og vidste også, at tidspunktet ville komme før eller siden, siger borgmester Eik Bidstrup (V) til TV 2 Lorry.

Men gode råd er som bekendt dyre.

Renorvering til en halv million kroner

Den estimerede udgift til renoveringen har nemlig vist sig at løbe op i underkanten af en halv million kroner.

Og da Dragør Kommune som bekendt ikke har pengetræer at plukke fra, måtte der tænkes i andre baner.

Dragørs borgmester Eik Bidstrup (V) stod med lidt af et problem, da det stod klart, at byens vartegn er truet af råd og svamp.
Dragørs borgmester Eik Bidstrup (V) stod med lidt af et problem, da det stod klart, at byens vartegn er truet af råd og svamp.
Foto: TV 2 Lorry

I løbet af sommeren sidste år kom kommunen frem til, at de ville forsøge sig med en ansøgning om støtte fra A.P. Møller Fonden.

For de, der ikke kender byens historie, bør det siges, at fonden ikke var tilfældigt udvalgt.

Den maritime mæcen

Den kendte skibsredder og iværksætter Arnold Peter Møller, der i 1912 grundlagde det, der senere skulle blive et af dansk erhvervslivs vel nok største kronjuveler, blev født i St. Magleby ved Dragør i 1876.

A.P. Møller var kun omkring otte år, da familien rejste fra Dragør, men senere besøgte A.P. Møller ofte familien i Dragør, og flere skibe i Mærsk-flåden har været hjemhørende i Dragør.  Skibsrederens navn er stadig levende i Dragør.
A.P. Møller var kun omkring otte år, da familien rejste fra Dragør, men senere besøgte A.P. Møller ofte familien i Dragør, og flere skibe i Mærsk-flåden har været hjemhørende i Dragør. Skibsrederens navn er stadig levende i Dragør.
Foto: Birthe Melchiors - Ritzau Scanpix

Med byens levende søfartshistorie så kommunen derfor ansøgningen som et godt match i forhold til et renoveringsprojekt.

Ansøgningen blev sendt af sted i august, og i december kom der så besked om, at fondsbestyrelsen ønskede at støtte renoveringen af lodstårnet med de i alt 475.000 kroner, det vil koste.

Borger: Det er fantastisk

Men det er lodstårnet skam også værd, lyder holdningen fra Kirsten Palsmar, som TV 2 Lorrys udsendte reporter møder lørdag møder på Dragør Havn.

Hun har boet i byen i 40 år og glæder sig over nyheden.

- Jeg synes, det er fantastisk. Det er et af de vigtigste historiske minder fra Dragørs historie, siger Kirsten Palsmar.

Kirsten Palmer er glad for at høre, at der lodstårnet bliver bevaret.
Kirsten Palmer er glad for at høre, at der lodstårnet bliver bevaret.
Foto: TV 2 Lorry

At det nu er byens berømte, afdøde søn, der udstrækker en økonomisk hjælpende hånd i form af A.P. Møller Fonden, glæder også borgmester Eik Bidstrup. 

Han sad for bordenden, da Økonomiudvalget tidligere behandlede tilsagnet om bevillingen af den cirka halve million kroner fra A.P. Møller Fonden.

- Vi er utrolig glade for, at vi sammen med fonden nu får mulighed for at reparere lodstårnet. Det minder os om, at Dragør var en stor søfartsby i Danmark som førende søfartsnation. Så det er vigtigt for os, at vi eftertiden også kan beholde det sammen med vores museer og fortælle historien til vores børnebørn og deres børn, siger han.


Repareret så sent som i 2010

Det er ikke første gang, at lodstårnet renoveres.

Tårnet gennemgik en restaurering i 1960, og så sent som i 2010 blev der udskiftet én sektion i det ene af de fire ben.

Her ses et nærfoto af et benene på tårnet.
Her ses et nærfoto af et benene på tårnet.
Foto: TV 2 Lorry

Rent teknisk omfatter den påtænkte udskiftning af ét ben og en stor del af det vandrette tømmer. Til det formål kræves både stillads og kran. Dertil kommer maling af hele konstruktionen.

Det forventes at være havnens tømrer samt lokale håndværkere, som i løbet af året gennemfører renoveringen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik