Danmarksmester i træklatring bor i sin bil og arbejder i hele Europa

28-årige Anders Kühne Vinther er dobbeltforsvarende danmarksmester i træklatring, men bruger også sine færdigheder indenfor sporten som professionel træplejer i Europa.

Grenene svajer i vinden. Et væld af farverige reb løber op og ned ad træets mørkebrune stamme.

25 meter under Anders Kühne Vinthers fødder venter jorden. Men selvom de fleste ville foretrække at blive nede på sikker grund, så har Anders Kühne Vinther indrettet sin hverdag, så han kan bruge mest mulig tid i trætoppene.

quote Jeg har min lejlighed og mit arbejde og alt med mig, så jeg kan køre hen, hvor vinden blæser.

Anders Kühne Vinther, danmarksmester i træklatring.

Anders Kühne Vinther er nemlig danmarksmester i træklatring.

En sport, der er udsprunget af det fag, som den 28-årige danmarksmester beskæftiger sig med til hverdag – træplejning. Når træplejere skal til tops i træer for at beskære grene eller redde personer i nød, kræver det nemlig gode klatrefærdigheder og nerver af stål. 

Men når faget bliver til en sport, spiller både hastighed, teknik og ynde også en stor rolle i at hive pointene hjem. Både sporten og arbejdet må siges at være gået hen og blevet til en passion for den 28-årige danmarksmester.

Udover at køre Europa tyndt efter arbejde i sin hjemmebyggede autocamper, så deltager Anders Kühne Vinther nemlig også i konkurrencer verden over i sin fritid.

Professionel nomade

Anders Kühne Vinther kan kalde hele Europa sin arbejdsplads. I løbet af ugen rejser han rundt til forskellige europæiske lande for at arbejde som træplejer, men når arbejdsdagen er slut, behøver han ikke se frem til en lang pendlertur. Anders Kühne Vinther har nemlig sin lejlighed med på slæb - en specialbygget autocamper.

- Nu kan man jo sige, at jeg har min lejlighed og mit arbejde og alt med mig, så jeg kan køre hen, hvor vinden blæser, siger Anders Kühne Vinther.

Sådan ser autocamperen, der udgør både lejlighed, arbejdsvogn og transportmiddel for Anders Kühne Vinther, ud.
Sådan ser autocamperen, der udgør både lejlighed, arbejdsvogn og transportmiddel for Anders Kühne Vinther, ud.
Foto: Niels Knuth/TV2 Kosmopol

Autocamperen består af en kasse af 4 centimeter tykke glasfiberelementer, som Anders Kühne Vinter har isoleret.

Bilen udgør på en og samme tid lejlighed, arbejdsplads og transportmiddel, og den lille lejlighed bagi er indrettet med brændeovn, vandtank og en lille vask med fodpumpe. Og selvom det kan lyde en kende spartansk, så plejede Anders Kühne Vinter at tage til takke med endnu mindre.

- Jeg havde en anden bil, jeg boede i i to år, men den var ret lille, så jeg kunne ikke stå op i den. Så jeg besluttede mig for at det var på tide, så jeg kunne få lov til at stå op, når jeg var hjemme, siger Anders Kühne Vinther.

Mens den bagerste del af Anders Kühne Vinthers hjem på fire hjul er lavet om til en lille lejlighed, så er den forreste del dedikeret til hans arbejde. Metervis af tov, et utal af karabinhager og komplicerede seler er at finde på bagsædet.

Og selvom det er lidt af et særsyn, at se nogle bo som Anders Kühne Vinther gør i Danmark, så er det faktisk mere normalt i andre europæiske lande ifølge danmarksmesteren selv.

Hver eneste opgave kræver tilpasning. Derfor har Anders Vinther en stor del udstyr med, når han tager på opgave.
Hver eneste opgave kræver tilpasning. Derfor har Anders Vinther en stor del udstyr med, når han tager på opgave.
Foto: Niels Knuth/TV2 Kosmopol

Men på trods af at den 28-årige danmarksmester har hele sit liv med i bilen, så bruger han faktisk overraskende meget tid bag rattet, når han ikke er at finde i trætoppene. Opgaver i forskellige lande betyder nemlig, at han kører cirka 35.000 kilometer om året - en afstand der næsten svarer til jordens omkreds.

På trods af de afsavn som livet som moderne nomade byder på og de mange timer bag rattet, så er det dog det hele værd for danmarksmesteren i træklatring.

- Det giver mig en utrolig frihed ift. mit arbejde og til mine hobbyer som er klatring, rockclimbing og surfing, siger Anders Kühne Vinther.

Hvad er træklatring?

Træklatring er en sportsgren, der tager udgangspunkt i de forskellige teknikker og færdigheder træplejere anvender i deres arbejde.


De første konkurrencer i træklatring blev afholdt i 1970'erne i Amerika, men sporten blev hurtigt populær. I dag afholdes der tre forskellige regionale mesterskaber foruden verdensmesterskabet: Det europæiske mesterskab, asien-stillehavs mesterskabet og det nordamerikanske mesterskab.



Verdensmesteren i 2019 blev den amerikanske James Earhardt. Til samme konkurrence placerede Anders Kühne Vinther sig på en 39. plads.



Hvis du vil lære mere om de fem discipliner, kan du læse om dem nedenfor. 



Foot-lock


Der klatres på et reb ved hjælp af mekanismer, der monteres på skoene. Mekanismerne gør det muligt at låse sig fast på rebet med fødderne. Det er en meget hård og krævende disciplin som foregår på tid. Verdens hurtigste foot-locker kravlede med 16 meter med 1 m/sek.



Hurtigklatring


Hurtigklatring gælder, som navnet antyder, om at klatre en rute hurtigst muligt. 



Kastepose


I denne disciplin skal deltageren kaste en tynd line med en vægt op i træet, så han eller hun kan trække sin livline op. Der er markeret 6 punkter i træet, som man kaster efter. Man scorer point, hvis man rammer rigtigt og jo højere oppe, man sigter, jo flere point. 



Personredning


Disciplinen tager udgangspunkt i det scenarie, at en person er kommet til skade oppe i træet og skal reddes ned. Redningen foregår på tid, men der tages også højde for, at man skal yde førstehjælp til den tilskadekomne.  



Arbejdsklatring


I arbejdsklatring skal klatreren komme rundt til 5 poster i træet så hurtigt og sikkert som muligt. Ved hver post skal der udføres en handling, som svarer til at man skulle udføre reelt arbejde. Dette kan f.eks. være at kaste nogle grenstykker ned og ramme præcist i en spand eller balancere ovenpå en gren.

Klatrer i hele verden

Anders Kuhne Vinter er netop hjemvendt fra arbejde i Sverige, Tyskland og Spanien. Og når han ikke arbejder som træplejer, er det heller ikke unormalt for danmarksmesteren at rejse langt for at konkurrere. I 2019 deltog Anders Kühne Vinther f.eks. i verdensmesterskaberne i træklatring i USA. 

Og Anders Kühne Vinther er ikke alene i at dele både passion og arbejde. Størstedelen af dem, der konkurrer i træklatring, arbejder nemlig også som træplejere til daglig.

- Konkurrencen er arbejdsrelateret, på en eller anden måde simulerer det en dag på arbejde, uden at man i konkurrencen laver nogen skader på træerne, siger Anders Kühne Vinther.

Den hurtigste hurtigklatrer i verden kan klatre 1/ms på reb. Det vil sige, at han klatrer 16 meter på 16 sekunder.
Den hurtigste hurtigklatrer i verden kan klatre 1/ms på reb. Det vil sige, at han klatrer 16 meter på 16 sekunder.
Foto: Niels Knuth/TV2 Kosmopol

Konkurrencer i træklatring har typisk fem forskellige discipliner: footlock, hurtigklatring, kastepose, arbejdsklatring og personredning. Disciplinerne tager udgangspunkt i de forskellige teknikker som træplejere normalt gør brug af i løbet af en arbejdsdag. Men når der konkurreres i arbejdet, føles det alligevel anderledes.

- På en normal arbejdsdag kører det hele i meget stille og roligt tempo, og det er sikkerhed, sikkerhed, sikkerhed. Til konkurrencer handler det om at gøre det hurtigt, lave nogle lange spring og presse sig selv. Man får lidt mere nerver på, som jeg lærer rigtig meget af og får ro af det til konkurrencer og hverdagen. Jeg føler mig mere sikker i træet, siger Anders Kühne Vinther.

Her træner Anders Kühne Vinther disciplinen arbejdsklatring, hvor man skal klatre til fem forskellige poster på tid.
Her træner Anders Kühne Vinther disciplinen arbejdsklatring, hvor man skal klatre til fem forskellige poster på tid.
Foto: Niels Knuth/TV2 Kosmopol

At Anders Kühne Vinther føler sig sikker i træet er tydeligt at se på hans bedrifter. Han er nemlig dobbeltforsvarende danmarksmester i træklatring og vandt både mesterskabet i 2019 og 2020. Noget som han tilskriver det faktum, at han arbejder internationalt.

- I forhold til mange af de andre, så arbejder jeg meget rundt i verden og konkurrer også til andre mesterskaber, så på den måde har jeg en del mere erfaring indenfor konkurrence, siger Anders Kühne Vinther. 

EM i træklatring i Danmark

Selvom de første træklatringsmesterskaber blev afholdt i 1970'erne i Amerika, så er sporten relativt ny i Danmark. Men siden sporten er kommet til, er den hurtigt blevet populær ifølge Kasper Weitemeyer, bestyrelsesmedlem i Dansk Træplejeforening.

- Sporten er voksende – det er den. Vi har fået stor ros fra omkringliggende for vores DM-arrangement, siger Kasper Weitemeyer, bestyrelsesmedlem i Dansk Træplejeforening.

Der er ikke unormalt, at de træer, som der klatres i til konkurrencer er omkring 25 meter høje.
Der er ikke unormalt, at de træer, som der klatres i til konkurrencer er omkring 25 meter høje.
Foto: Niels Knuth/TV2 Kosmopol

Men snart er det ikke kun danmarksmesterskaberne, som bliver afholdt i landet. Dansk Træplejeforening har nemlig fået aftalt, at det næste europamesterskab i træklatring skal finde sted i Danmark. Og det er noget som Anders Kühne Vinther ser frem til.

- De er så dygtige, når man kommer til europamesterskaberne og VM, så det er fedt bare at kigge på dem og lære tricks, når man ser, hvordan de gør det, siger Anders Kühne Vinther.

De ukendte danmarksmestre

Hvem er de ukendte danmarksmestre? De er dedikerede, passionerede og målrettede, selvom de nok hverken bliver rige eller berømte af det, de gør. De er danmarksmestre i nicher, som rampelyset kun sjældent rammer. 


I denne serie kan du møde de ukendte danmarksmestre, hvor du blandt andet kan læse om danmarksmesteren i westernridning, der udlever sin barndomsdrøm eller om danmarksmesteren i issvømning, der svømmede fra smerter i iskoldt vand.

Og selvom Anders Kühne Vinther uden tvivl kommer til at gøre sit bedste for hamle op med de andre talenter, når EM slår et smut forbi Danmark, så har den 28-årige danmarksmester ydmyge ambitioner for sin fremtid i sporten.

- Jeg kunne da rigtigt godt tænke mig at forsætte med at vinde danmarksmesterskabet, men jeg har ikke nogen store ambitioner om mine egne bedrifter i sporten, siger 28-årige Anders Kühne Vinther, danmarksmester i træklatring. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik