Danmarksmester i træklatring bor i sin bil og arbejder i hele Europa

28-årige Anders Kühne Vinther er dobbeltforsvarende danmarksmester i træklatring, men bruger også sine færdigheder indenfor sporten som professionel træplejer i Europa.

Grenene svajer i vinden. Et væld af farverige reb løber op og ned ad træets mørkebrune stamme.

25 meter under Anders Kühne Vinthers fødder venter jorden. Men selvom de fleste ville foretrække at blive nede på sikker grund, så har Anders Kühne Vinther indrettet sin hverdag, så han kan bruge mest mulig tid i trætoppene.

quote Jeg har min lejlighed og mit arbejde og alt med mig, så jeg kan køre hen, hvor vinden blæser.

Anders Kühne Vinther, danmarksmester i træklatring.

Anders Kühne Vinther er nemlig danmarksmester i træklatring.

En sport, der er udsprunget af det fag, som den 28-årige danmarksmester beskæftiger sig med til hverdag – træplejning. Når træplejere skal til tops i træer for at beskære grene eller redde personer i nød, kræver det nemlig gode klatrefærdigheder og nerver af stål. 

Men når faget bliver til en sport, spiller både hastighed, teknik og ynde også en stor rolle i at hive pointene hjem. Både sporten og arbejdet må siges at være gået hen og blevet til en passion for den 28-årige danmarksmester.

Udover at køre Europa tyndt efter arbejde i sin hjemmebyggede autocamper, så deltager Anders Kühne Vinther nemlig også i konkurrencer verden over i sin fritid.

Professionel nomade

Anders Kühne Vinther kan kalde hele Europa sin arbejdsplads. I løbet af ugen rejser han rundt til forskellige europæiske lande for at arbejde som træplejer, men når arbejdsdagen er slut, behøver han ikke se frem til en lang pendlertur. Anders Kühne Vinther har nemlig sin lejlighed med på slæb - en specialbygget autocamper.

- Nu kan man jo sige, at jeg har min lejlighed og mit arbejde og alt med mig, så jeg kan køre hen, hvor vinden blæser, siger Anders Kühne Vinther.

Sådan ser autocamperen, der udgør både lejlighed, arbejdsvogn og transportmiddel for Anders Kühne Vinther, ud.
Sådan ser autocamperen, der udgør både lejlighed, arbejdsvogn og transportmiddel for Anders Kühne Vinther, ud.
Foto: David Essenbæk Jakobsen - TV 2 Lorry

Autocamperen består af en kasse af 4 centimeter tykke glasfiberelementer, som Anders Kühne Vinter har isoleret.

Bilen udgør på en og samme tid lejlighed, arbejdsplads og transportmiddel, og den lille lejlighed bagi er indrettet med brændeovn, vandtank og en lille vask med fodpumpe. Og selvom det kan lyde en kende spartansk, så plejede Anders Kühne Vinter at tage til takke med endnu mindre.

- Jeg havde en anden bil, jeg boede i i to år, men den var ret lille, så jeg kunne ikke stå op i den. Så jeg besluttede mig for at det var på tide, så jeg kunne få lov til at stå op, når jeg var hjemme, siger Anders Kühne Vinther.

Mens den bagerste del af Anders Kühne Vinthers hjem på fire hjul er lavet om til en lille lejlighed, så er den forreste del dedikeret til hans arbejde. Metervis af tov, et utal af karabinhager og komplicerede seler er at finde på bagsædet.

Og selvom det er lidt af et særsyn, at se nogle bo som Anders Kühne Vinther gør i Danmark, så er det faktisk mere normalt i andre europæiske lande ifølge danmarksmesteren selv.

Hver eneste opgave kræver tilpasning. Derfor har Anders Vinther en stor del udstyr med, når han tager på opgave.
Hver eneste opgave kræver tilpasning. Derfor har Anders Vinther en stor del udstyr med, når han tager på opgave.
Foto: David Essenbæk Jakobsen - TV 2 Lorry

Men på trods af at den 28-årige danmarksmester har hele sit liv med i bilen, så bruger han faktisk overraskende meget tid bag rattet, når han ikke er at finde i trætoppene. Opgaver i forskellige lande betyder nemlig, at han kører cirka 35.000 kilometer om året - en afstand der næsten svarer til jordens omkreds.

På trods af de afsavn som livet som moderne nomade byder på og de mange timer bag rattet, så er det dog det hele værd for danmarksmesteren i træklatring.

- Det giver mig en utrolig frihed ift. mit arbejde og til mine hobbyer som er klatring, rockclimbing og surfing, siger Anders Kühne Vinther.

Hvad er træklatring?

Klatrer i hele verden

Anders Kuhne Vinter er netop hjemvendt fra arbejde i Sverige, Tyskland og Spanien. Og når han ikke arbejder som træplejer, er det heller ikke unormalt for danmarksmesteren at rejse langt for at konkurrere. I 2019 deltog Anders Kühne Vinther f.eks. i verdensmesterskaberne i træklatring i USA. 

Og Anders Kühne Vinther er ikke alene i at dele både passion og arbejde. Størstedelen af dem, der konkurrer i træklatring, arbejder nemlig også som træplejere til daglig.

- Konkurrencen er arbejdsrelateret, på en eller anden måde simulerer det en dag på arbejde, uden at man i konkurrencen laver nogen skader på træerne, siger Anders Kühne Vinther.

Den hurtigste hurtigklatrer i verden kan klatre 1/ms på reb. Det vil sige, at han klatrer 16 meter på 16 sekunder.
Den hurtigste hurtigklatrer i verden kan klatre 1/ms på reb. Det vil sige, at han klatrer 16 meter på 16 sekunder.
Foto: David Essenbæk Jakobsen - TV 2 Lorry

Konkurrencer i træklatring har typisk fem forskellige discipliner: footlock, hurtigklatring, kastepose, arbejdsklatring og personredning. Disciplinerne tager udgangspunkt i de forskellige teknikker som træplejere normalt gør brug af i løbet af en arbejdsdag. Men når der konkurreres i arbejdet, føles det alligevel anderledes.

- På en normal arbejdsdag kører det hele i meget stille og roligt tempo, og det er sikkerhed, sikkerhed, sikkerhed. Til konkurrencer handler det om at gøre det hurtigt, lave nogle lange spring og presse sig selv. Man får lidt mere nerver på, som jeg lærer rigtig meget af og får ro af det til konkurrencer og hverdagen. Jeg føler mig mere sikker i træet, siger Anders Kühne Vinther.

Her træner Anders Kühne Vinther disciplinen arbejdsklatring, hvor man skal klatre til fem forskellige poster på tid.
Her træner Anders Kühne Vinther disciplinen arbejdsklatring, hvor man skal klatre til fem forskellige poster på tid.
Foto: David Essenbæk Jakobsen - TV 2 Lorry

At Anders Kühne Vinther føler sig sikker i træet er tydeligt at se på hans bedrifter. Han er nemlig dobbeltforsvarende danmarksmester i træklatring og vandt både mesterskabet i 2019 og 2020. Noget som han tilskriver det faktum, at han arbejder internationalt.

- I forhold til mange af de andre, så arbejder jeg meget rundt i verden og konkurrer også til andre mesterskaber, så på den måde har jeg en del mere erfaring indenfor konkurrence, siger Anders Kühne Vinther. 

EM i træklatring i Danmark

Selvom de første træklatringsmesterskaber blev afholdt i 1970'erne i Amerika, så er sporten relativt ny i Danmark. Men siden sporten er kommet til, er den hurtigt blevet populær ifølge Kasper Weitemeyer, bestyrelsesmedlem i Dansk Træplejeforening.

- Sporten er voksende – det er den. Vi har fået stor ros fra omkringliggende for vores DM-arrangement, siger Kasper Weitemeyer, bestyrelsesmedlem i Dansk Træplejeforening.

Der er ikke unormalt, at de træer, som der klatres i til konkurrencer er omkring 25 meter høje.
Der er ikke unormalt, at de træer, som der klatres i til konkurrencer er omkring 25 meter høje.
Foto: David Essenbæk Jakobsen - TV 2 Lorry

Men snart er det ikke kun danmarksmesterskaberne, som bliver afholdt i landet. Dansk Træplejeforening har nemlig fået aftalt, at det næste europamesterskab i træklatring skal finde sted i Danmark. Og det er noget som Anders Kühne Vinther ser frem til.

- De er så dygtige, når man kommer til europamesterskaberne og VM, så det er fedt bare at kigge på dem og lære tricks, når man ser, hvordan de gør det, siger Anders Kühne Vinther.

De ukendte danmarksmestre

Og selvom Anders Kühne Vinther uden tvivl kommer til at gøre sit bedste for hamle op med de andre talenter, når EM slår et smut forbi Danmark, så har den 28-årige danmarksmester ydmyge ambitioner for sin fremtid i sporten.

- Jeg kunne da rigtigt godt tænke mig at forsætte med at vinde danmarksmesterskabet, men jeg har ikke nogen store ambitioner om mine egne bedrifter i sporten, siger 28-årige Anders Kühne Vinther, danmarksmester i træklatring.