Danmarksmester i westernridning udlever sin barndomsdrøm

28-årige Natasha Møller sad første gang på en hest da hun var 6 år gammel. Nu udlever hun sin barndomsdrøm om at eje sin egen gård og være Danmarksmester i westernridning.

Cowboystøvlernes sporer glimter i solen, den dundrende lyd af hovslag fylder luften, og sandet hvirvler op omkring rytteren, når hesten bremser op. 

Man skulle tro, det var en scene fra en westernfilm, men faktisk så foregår det i en ridehal på Kumlegård et stykke udenfor Roskilde.

quote Jeg havde ikke siddet på en hest mange gange, før jeg besluttede mig for, at jeg ville bruge mit liv på det.

Natasha Møller, Danmarksmester i westernridning

Rytterens navn er Natasha Møller, og hun er en af Danmarks mest habile på hesteryg. Men hendes foretrukne hestesport er ikke dressur eller engelsk ridning.

Hun er nemlig flerdobbelt og forsvarende Danmarksmester i westernridning, en sportsgren baseret på den ridestil, som cowboys udviklede i det Vilde Vesten. 

Fik sin første hest som ti-årig

28-årige Natasha Møller føler sig hjemme på hesteryg. Hun har nemlig redet mere end de fleste. Første gang hun kom op og sidde på en hest var hun 6 år gammel, og det blev hurtigt til en passion, der kom til at fylde hverdagen.

- Det var ikke meget, jeg lavede udover at gå i skole og være ude og ride bagefter, siger Natasha Møller. 

Den 28-årige westernridemester fra Amager var blot ti år, da hun fik sin første hest. Ved siden af hendes rideskole flyttede en westernrideklub ind, og det skulle vise sig at være et skæbnesvangert møde for den unge Natasha Møller. 

- Jeg blev bare hooked på det lige med det samme, fortæller Danmarksmesteren i westernridning. 

Hvad er westernridning?

Westernridning er en hestesport, der er baseret på den ridestil, som de amerikanske cowboys udviklede, for at kunne ride gennem det hårde terræn i Vestamerika.


Cowboys skulle, som navnet antyder, føre kvæg rundt i landet og f.eks. flytte dem fra et græsningsareal til et andet. Kvæget blev styret fra hesteryg, og derfor krævede det en habil rytter med god kontrol over hesten for at kunne lede dyrene godt.


De over 15 forskellige discipliner indenfor westernridning tæller bl.a. trail, cutting og reining.

Disciplinerne finder deres afsæt i cowboyernes daglige arbejde, og f.eks. så er trail-disciplinen baseret på, når rytteren og hesten skulle navigere gennem snævre passager. Cutting er derimod baseret på, hvor godt en rytter og hest kan skille én ko fra resten af flokken. 


Indenfor westernridning er det især to typer heste, der anvendes: quarter-heste og paint-heste. De er særligt gode til western ridning, fordi de har et roligt temperament og er meget hurtige.

Quarterheste er netop opkaldt efter deres evne til at få benene på nakken og kan løbe et kvart mil på 20 sekunder.

Faktisk blev westernridning en så stor del af Natasha Møllers liv, at hun som 16-årig flyttede hjemmefra for at rejse rundt og bo og arbejde på forskellige gårde.

- Jeg var 16, da jeg startede på dyrepasseruddannelsen, hvor jeg egentlig flyttede hjemmefra og har boet og arbejdet forskellige hestesteder. Hele mit liv er gået op i det her, siger Natasha Møller. 

Dronningen af westernridning i Danmark

Læderstøvler, festlige antræk og cowboyhat. Westernridning handler ikke kun om rytterens færdigheder. Det handler også om at se godt ud og gøre et godt indtryk. Og man må sige at Natasha Møller har gjort et godt indtryk på sporten i Danmark. 

Den 28-årige hesteentusiast kan nemlig kalde sig flerdobbelt Danmarksmester i flere af de 15 discipliner, der dystes indenfor i westernridning. Natasha Møllers kærlighed for westernridning hænger nemlig sammen med et stærkt konkurrencegen.

- Jeg elsker heste, og jeg elsker ridning. Men hvis ikke jeg havde stævner og konkurrencer at træne hen imod, så tror jeg ikke, jeg ville gide at ride. Jeg ville mangle motivation, siger Natasha Møller. 

Pokalerne og medaljerne, der pryder rytterstuen på Kumlegård, vidner da også om, at Natasha Møller er et konkurrencemenneske. Og så rækker hendes ambitioner ud over Danmarks grænser.

Hun har blandt andet deltaget og stået på prispodiet ved de europæiske og tyske mesterskaber i westernridning.

Lever sin umulige drøm

Selvom Natasha Møller har vundet mange trofæer og international anerkendelse indenfor westernridning, så er den største præmie hun har vundet, ifølge sig selv, en helt anden. 

Nemlig at hendes livslange drøm er blevet til virkelighed.

For syv år siden købte hun og forældrene en gård og omdannede den til et westerncenter med opdræt og træning af heste. 

- Jeg havde ikke siddet på en hest mange gange, før jeg besluttede mig for, at jeg ville bruge mit liv på det. Så var jeg heldig, at jeg havde forældre, som synes, det her er ligeså spændende som mig, fortæller Natasha Møller. 

De Ukendte Danmarksmestre

Hvem er de ukendte Danmarksmestre? De er dedikerede, passionerede og målrettede, selvom de nok hverken bliver rige eller berømte af det, de gør. De er Danmarksmestre i nicher, som rampelyset kun sjældent rammer. 


I denne serie kan du møde De Ukendte Danmarksmestre, hvor du blandt andet kan læse om Danmarksmestrene i Petanque, der er bedstevenner eller om Danmarksmesteren i trespring, der sprang i bobslæden

Det var dog ikke alle, der troede lige meget på Natasha Møllers drøm, da hun var ung. Især en studievejleder var særligt skeptisk, når Natasha Møller fortalte, at hun drømte om at blive hestegårdsejer. 

- Han blev ved med at sige til mig, at jeg skulle finde noget seriøst, for alle små hestepiger kunne jo ikke få deres eget sted. Så jeg har tit lyst til at ringe til ham og sige: 'Hvad sagde jeg?', fortæller Natasha Møller. 

Natasha Møller udlever med egne ord sin drøm hver eneste dag. Hun bruger sin tid på at træne heste og ryttere. 

En af hendes nye drømme er nemlig, at westernridning skal blive en større sport i Danmark. Coronavirus har dog sat en stopper for, at hun kan undervise i westernridning, både nationalt og internationalt. 

- Det mister vi selvfølgelig ret mange penge på, at jeg ikke kan gøre. Det har også været meget sværere at sælge heste, men vi klarer den og håber på, at det hele bliver mere positivt nu her, fortæller Natasha Møller, Danmarksmester i westernridning.

En ting er dog sikker, imens vi venter på, at verdenen igen bliver normal, så kommer Natasha Møller til at bruge ventetiden i sadlen. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik