Ballerup scorer erhvervsuddannelses-pris: Sådan klarer din kommune sig

Ballerup Kommune får pris for at sende mange folkeskoleelever på erhvervsuddannelser. 

En fremtid på kontor, som sosu-assistent eller måske som automekaniker? 

Det finder flere og flere 9. og 10. klasses-elever i Ballerup Kommune attraktivt. 

Her er tilslutningen til erhvervsuddannelserne fra 2019 til 2020 således steget med hele otte procentpoint, og det er den største stigning i hele landet. 

Derfor har Ballerup Kommune nu modtaget Børne- og Undervisningsministeriets Ørnepris på 100.000 kroner. Det behager naturligvis borgmester, Jesper Würtzen (S). 

quote Det er ikke bare det klassiske sodavandsbesøg

Ballerups borgmester, Jesper Würtzen (S)

- Vi er rigtig glade for, at vi har fået den her fine pris, da det er noget, vi har arbejdet med i flere år, siger Jesper Würtzen til TV 2 Lorry. 

Du kan se, hvor mange procent af 9. og 10. klasseseleverne i din kommune, der søger en erhvervsuddannelse i tabellen herunder. Yderst til højre kan du se stigningen eller faldet i procentpoint fra 2019 til 2020. 

Artiklen fortsætter efter tabellen...

Ballerup Kommune er altså ikke kommunen hvor flest procent af 9. og 10.klasserne søger en erhvervsuddannelse. Men kommunen har taget et gevaldigt skridt frem det seneste år, og det skyldes flere konkrete initiativer, mener borgmester Jesper Würtzen. 

Gammeldags skolevejledere

Der er blandt andet afsat 1,4 millioner til at uddanne skolevejledere.

- Vi har fået gammeldags skolevejledere på alle skolerne. De skal motivere alle børn til at tage uddannelse og ikke kun vise i retning af de nemme valg, siger Jesper Würtzen. 

Derudover er folkeskoleelevernes besøg på erhvervsuddannelserne gjort til såkaldte ‘agentbesøg’. 

- Det er ikke bare det klassiske sodavandsbesøg, hvor man ikke rigtig får et indtryk af, hvad det er, man arbejder med. Under agentbesøgene arbejder eleverne teoretisk og praktisk med konkrete opgaver. De kommer ind i substansen og får redskaber til at løse opgaverne, siger Jesper Würtzen. 

Artiklen fortsætter efter faktaboksen...

Det har Ballerup Kommune gjort:

Borgmesteren ved endnu ikke, hvad de 100.000 kroner skal bruges på, men i første omgang er øjnene rettet mod kommunens overordnede mål: 25 procent af en folkeskoleårgang skal have en erhvervsuddannelse. Lige nu er tallet 22,3 procent. 

Stort fald på Stevns

I Stevns Kommune vælger hele 23,8 procent af 9. og 10. klasseseleverne en erhvervsuddannelse, men alligevel er de den kommune i TV 2 Lorrys sendeområde, der har oplevet det største fald fra 2019 til 2020. 

8,6 procentpoint lyder faldet på, og det kommer efter flere år, hvor tallet bare er vokset og vokset. 

Artiklen fortsætter efter faktaboksen...

Om Ørneprisen

Borgmester Anette Mortensen (V) kan ikke umiddelbart komme med en forklaring, men hun understreger, at erhvervsuddannelser altid har været prioriteret højt på Stevns, da der ikke er andre uddannelsesmuligheder efter 9. klasse i kommunen.  

- Vi prøver at få de unge til at tage en videregående uddannelse i Køge, og det kan være nemmere at tage en erhvervsrettet uddannelse og gå i lære. Men det er ikke nogen hemmelighed, at det plejer at gå godt med få dem igang, men at de så falder fra, når der er gået noget tid, siger borgmesteren. 

Ud over Ørneprisen har børne- og undervisningsministeren mulighed for at uddele en Falkepris til en kommune, der har gjort en særlig indsats for at øge søgningen til erhvervsuddannelserne. Falkeprisen uddeles først fra 2021.

Mest populære erhvervsuddannelser i 2018:

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Uddannelse

folkeskole

Skandaleombrust folkeskole bliver delt i to efter faldende trivsel

Mads Raben, Danmarksmester i Matematik

playMads fra Lejre er Danmarksmester i matematik

efterskoleelever samler ind til hjemløse

Nedlukket efterskole hjælper hjemløse rumænere

20210115-162104-A-1920x1280we

Elever skal til færre eksamener i skoler og gymnasier

Ballerup

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere