Fremtidsværksted skal få flere unge i erhvervsuddannelse

I Hovedstaden mangler næsten hver tredje håndværksvirksomhed nye medarbejdere.

På Fremtidsværkstedet i Furesø var flere skoleklasser i dag mødt ind til en anderledes skoledag, end de var vant til.

quote Vi kunne godt tænke os, at eleverne møder nogle af de dygtige mennesker, der kan med ting med hænder og hovedet.

Troels Cort Poulsen, Underviser på Fremtidsværkstedet

Eleverne fra Farum begyndte i dag på et tredages forløb, hvor de både skal lære at få den gode idé, udvikle på den og til sidst skabe en færdig prototype.

En af de elever, der var særligt tændt på at få noget i hænderne, var Rasmus Heister fra 7.C på Stavnsholtskolen.

- Man får lov til at tænke helt, som man har lyst til. Samtidig kan man komme med alle de idéer, som man nu engang har. Det, synes jeg, er noget af det fedeste ved projektet, fortæller Rasmus Heister ivrigt.

Stor udfordring i hovedstaden

På landsplan er manglen på erhvervsuddannede et stort problem. En analyse fra Danske Regioner viser, at Danmark kommer til at mangle 70.000 faglærte i 2025. Derimod er der 30.000 akademikere i overskud.

Udfordringen ved manglen på arbejdskræft er allerede stor i Hovedstaden. Tal fra Danmarks Statistik viser, at 28 procent af håndværksvirksomhederne i Københavnsområdet pt. mangler nye medarbejdere.

 
 
Foto: Leif Danielsen - TV 2 Lorry

I Furesø er Fremtidsværkstedet derfor et forsøg på at vende den tendens, der sender størstedelen af folkeskoleeleverne videre i gymnasiet, og i stedet lade eleverne få øjnene op for andre muligheder.  

- Vi kunne godt tænke os, at eleverne møder nogle af de dygtige mennesker, der kan med ting med hænder og hovedet. Og det er vigtigt, at eleverne samtidig finder ud af, at tømrerarbejde ikke kun er at save lige, og at en elektriker ikke kun trækker kabler, fortæller underviser på Fremtidsværkstedet Troels Cort Poulsen.

Samspil med lokale virksomheder

Opgaven til eleverne lød i dag på at producere nye trafikskilte, som skal virke inviterende til borgerne.  Baggrunden for opgaven var, at denne uges case var en lokal skilte-virksomhed fra Furesø.

Daniel Engel, som ejer virksomheden Profidésign, var som faglært glad for at lære eleverne videre om sit fag:

- Jeg håber, at jeg kan være med til at vise dem, hvad man kan komme til at arbejde med af forskellige ting. Det er også vigtigt at vide, hvilke kreative elementer man kan bruge i de forskellige fag, siger han.

Om Rasmus Heister i sit voksenliv fortsat skal producere trafikskilte er stadig uvist. Indtil videre er drømmer han stadigvæk at blive filminstruktør, men han udelukker da ikke helt muligheden.

- Det er helt klart et job, som jeg vil overveje, hvis ikke jeg finder noget andet, som er for mig.

Hvis du har haft svært ved at finde en håndværker i denne tid - så er du langt fra alene. Tal fra Danmarks Statistik viser, at næsten en tredjedel af håndværks-virksomhederne i Hovedstaden mangler medarbejdere.  Det skyldes, at de fleste unge vælger gymnasiet efter folkeskolen - en situation, der er særligt udbredt her i hovedstadsområdet.  Også i Furesø Kommune, hvor de nu prøver at gøre op med den tendens. De gør det med et såkaldt

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik