Succes i Ballerup: Kommunen der får flest ledige i arbejde

Ballerup er den kommune i landet, der hjælper flest kontanthjælpsmodtagere i arbejde. Modsat ligger Stevns og København i bunden, viser ny rapport.

På Jobcenter Ballerup er de glade. Og det er der god grund til. 

quote Vi kigger på hvad den enkelte borger har af baggrund, hvad man har lavet tidligere - har man været i job? 

Julie Honoré, Center for Arbejdsmarked i Jobcenter Ballerup. 

På landsplan indtager kommunen nemlig en førsteplads, når det gælder om at få kontanthjælpsmodtagere i arbejde. Det viser en ny rapport fra Beskæftigelsministeriet. 

Og grunden til, at det netop er i Ballerup, de høster den gode succes, skyldes flere forklaringer. En af dem er, ifølge Jobcenter Ballerup, kommunens fokus på den individuelle borgers muligheder for at få et arbejde.

- Vi kigger på hvad den enkelte borger har af baggrund, hvad man har lavet tidligere - har man været i job? Og hvad er det for nogle personlige kompetencer, man har med sig hjemmefra, fortæller Julie Honoré, der er leder for Center for Arbejdsmarked i Jobcenter Ballerup. 

En anden forklaring er, ifølge jobcenteret, at kommunen har et tæt samarbejde med det lokale erhvervsliv, som hjælper ved at tage borgere i job. 

- Vi sender borgerne i praktik, løntilskudsansættelser, men også tit i ordinære jobs, bare på færre timer end nødvendigvis 37, fortæller Julie Honoré til TV 2 Lorry. 

I Ballerup Kommune har kontanthjælpsområdet været et kommunalt fokuspunkt de seneste år.

Og i 2017 blev der ansat to ekstra sagsbehandlere, hvilket i alt giver 14 sagsbehandlere til 600 kontanthjælpsmodtagere.

De ekstra stillinger kom til efter at man i Ballerup sammenlignede antallet af sager per medarbejder, med hvordan det så ud i andre kommuner. Og her opdagede man, at medarbejderne i Ballerup generelt havde flere sager at tage sig af. 

- Det betyder jo selvfølgelig, at det går ud over fokus. Så der har vi investeret i, at der blev tilført flere ressourcer til området, fortæller Musa Kekec, der er socialdemokratisk formand for Erhvervs og Beskæftigelsesudvalget  i Ballerup Kommune. 

 

Stevns tager bunden

For en anden kommune i vores område, er der ikke lige så meget at fejre. 

På samme rangliste, hvor Ballerup ligger i toppen, finder man Stevns Kommune helt nede i bunden. Og de ligger dermed som den dårligst placerede kommune i landet, i forhold til, at få kontanthjælpsmodtagere i arbejde. 

Men ifølge Sejer Folke, der er medlem af Arbejdsmarked, Erhverv og Turisme for Enhedslisten i Stevns Kommune, kan man ikke udelukkende ud fra rapporten, sende kommune helt til bunds.

quote Vi bruger alt for meget tid på at jage folk, der vil have førtidspension eller fleksjob og rundt i det ene ressourceforløb efter det andet.

Sejer Folke (Ø), Arbejdsmarked, Erhverv og Turisme, Stevns Kommune

- Vi mener ikke, at man kan bruge de tal, fordi der kun bliver målt på tre parametre, og når vi måler i kommunen, måler vi på alle de grupper, der er på offentlig forsørgelse, siger han til TV 2 Lorry. 

Dog anerkender politikeren, at der alligevel skal gøres noget. Og at kommunen muligvis skal prioriterer kræfterne anderledes: 

- Vi bruger alt for meget tid på at jage folk, der vil have førtidspension eller fleksjob og rundt i det ene ressourceforløb efter det andet.

På listen herunder kan du sammenligne, hvordan de forskellige kommuner ligger på ranglisten:

De kommuner, der ligger øverst på ranglisten, er de kommuner, der klarer sig bedst, og som blandt andet har færre personer på kontanthjælp.
De kommuner, der ligger øverst på ranglisten, er de kommuner, der klarer sig bedst, og som blandt andet har færre personer på kontanthjælp.
Foto: Beskæftigelsesministeriet

København kan gøre det bedre

I den største kommune i vores område, ser det heller ikke prangende ud.

Med en 92. plads ud af i alt 98, ligger Københavns langt nede på listen over, hvor godt landets kommuner får ledige i arbejde. 

Men ifølge formand for for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, Cecilia Lonning-Skovgaard, er det vigtigt at på tallene i sammenhæng med, at kommunen har få borgere på førtidspension og i fleksjob.

- Sammen med det politiske udvalg har jeg taget ansvar for en udvikling mod flere førtidspensioner, så vi kan rette op på det historiske efterslæb. Samtidig hjælper vi stadig kontanthjælpsmodtagere ind på arbejdsmarkedet i samarbejde med byens virksomheder, siger hun til TV2 Lorry.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik