Foto: Mia Cassens - TV 2 Lorry

Så mange millioner sender din kommune til Jylland i år

34 borgmestre er godt træt af at sende milliarder til Jylland hvert år. Se her, hvor mange penge, din kommune sender vestpå.

14,2 milliarder kroner.

Så mange penge skal 28 kommuner i Hovedstadsområdet sende vestpå i 2018, mens kun en en brøkdel af pengene havner i hovedstadskommunernes egne lommer.

Vi vil sådan set gerne have penge tilbage, for der er rigeligt at bruge pengene på i hovedstadsområdet.

Jesper Würtzen, Soc.Dem., borgmester i Ballerup

Og det er urimeligt, mener hovedstadsborgmestrene. Fredag er 34 borgmestre gået sammen om en annonce i Berlingske under rubrikken "Stop pengestrømmen til Jylland". Størstedelen af pengene, der sendes til udligning i andre kommuner, kommer fra Hovedstadsområdet, mens de jyske kommuner ikke bidrager i samme grad.

- I forvejen har vi sendt masser af penge til Jylland, og vi har set, at beløbet har været stigende. Vi synes, stigningen skal stoppe, og vi vil sådan set gerne have penge tilbage, for der er rigeligt at bruge pengene på i hovedstadsområdet, siger Jesper Würtzen, der er borgmester i Ballerup til Berlingske.

- Det burde i lige så høj grad være dem fra Herning eller Silkeborg, der skulle være med til at betale til dem, der ligger i den rådne banan, som det hedder med et grimt udtryk, siger han. 

Læs også 34 borgmestre i fælles front: Vi vil ikke betale til Jylland

00:28 Luk video

De rige og de fattige

Ifølge hovedstadskommunerne betyder det blandt andet, at deres borgere ender med et mindre månedligt rådighedsbeløb end borgere bosat i de jyske kommuner, som de 34 storkøbenhavnske kommuner sender udligning til.

Brøndby, Albertslund, Herlev, Høje-Taastrup, Rødovre og Ishøj er de eneste kommuner i Hovedstadsområdet, der modtager penge fra andre kommuner. De får til sammen 870 millioner kroner i udligning.

Gentofte, København, Rudersdal, Frederiksberg og Lyngby-Taarbæk er de kommuner, der afgiver flest penge til udligning. Kommunerne giver alle over  en milliard i udligning.

Se, hvor mange penge din kommune afgiver eller sender til Jylland i 2018: