Perspektiv: Skal Danmark undskylde for slavehandlen?

Hvornår giver det mening, at vi som stat og samfund siger officielt undskyld for fortidens synder? Bliv klogere i ny udgave af vidensprogrammet Perspektiv.

Bør det officielle Danmark undskylde for sin rolle i slavehandel og slavehold i den tidligere koloni Dansk Vestindien?

Skal drengene fra børnehjemmet Godhavn have en officiel undskyldning for den mishandling, de blev udsat for i statens varetægt? Og hvad med de grønlandske børn, som blev tvangsfjernet og sendt til Danmark i 1950’erne som del af et socialt eksperiment? 

Nutidens regeringsledere bliver ofte opfordret til at undskylde for fx fortidens stats dårlige behandling af bestemte befolkningsgrupper. Og nogle gange kommer de så med en officiel undskyld på statens vegne. Men kan de overhovedet det, og giver det mening? 

Se hele Perspektiv udsendelsen om at sige UNDSKYLD! på statens vegne.

Ja, i nogle tilfælde, mener de to forskere, retoriker Lisa Storm Villadsen fra Københavns Universitet og filosof Sune Lægaard fra Roskilde Universitet, der diskuterer problematikken i denne udgave af programmet Perspektiv.

Undskyld for vikingernes hærgen?

De opstiller blandt andet nogle betingelser, der skal være opfyldt, før det giver mening for en stat at give en befolkningsgruppe eller et andet land en officiel undskyldning.

En af de vigtigste betingelser er, at der skal være en tydelig forbindelse mellem dem, der siger undskyld, og dem der udsatte andre for en uretfærdighed i fortiden. 

- Det fleste er nok enige om, at det vil være temmelig meningsløst, hvis Lars Løkke Rasmussen undskyldte for vikingernes hærgen i England for 1.000 år siden. Der fandtes ikke en dansk stat dengang, og der er ingen forbindelse mellem vikingerne og den danske stat i dag, siger Sune Lægaard 

- Og derudover er der ikke nogen modtagere for undskyldningen. Der er ingen nulevende englændere, der har bedt om en undskyldning, og det vil være svært at finde nogen, der føler, at deres nuværende situation er et resultat af vikingetogterne, tilføjer Lisa Storm Villadsen.

Undskyld til efterkommere af slaver?

Det er nemlig den næste betingelse, der bør være opfyldt: Nogle skal have bedt om en undskyldning. Fx en befolkningsgruppe, der er blevet uretfærdigt behandlet i fortiden, og som kan pege på en sammenhæng mellem fortidens handlinger og deres nuværende situation. 

Derfor mener begge forskere godt, at det kan give mening for Danmark at undskylde officielt over for efterkommerne af slaverne på De Vestindiske Øer – efterkommerne har selv bedt om en undskyldning, og den danske stat, der findes i dag, har så meget forbindelse til den stat, der først forbød slavehold i 1848, at det stadig er meningsfuldt at undskylde.

Se Perspektiv - og bliv klogere!

Perspektiv er et vidensprogram, hvor to forskere med stor indsigt i et forskningsemne deler ud af deres viden. Programmet produceres i samarbejde med Københavns Universitet og sendes på TV 2 Lorrys egen tv-kanal, Lorry+ og på tv2lorry.dk.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik