Meget billigere at smide overskudsmad ud end at give den væk

Danmark er underlagt EU-direktiver, som gør, at staten skal opkræve moms fra fødevarer, som bliver givet væk.

Købmanden selv kalder det vanvittigt og han får opbakning af SF på Christiansborg, som kalder det fuldstændigt hul i hovedet.

Som et af flere initiativer i kampen mod madspild har en REMA-1000 butik valgt at sortere i den overskudsmad, som fortsat er spiselig, men som af en eller flere årsager ikke længere kan sælges i butikken.

De såkaldte skraldere, som normalt går på jagt i supermarkedernes containere, kan så hente maden på butikkens lager.

Der er som oftest tale om mindre mængder mad, som gør, at det ikke er relevant for organisationer som eksempelvis Fødevarbanken at afhente den.

Men det ville være billigere for købmanden, hvis han valgte den nemme løsning, og i stedet smed maden ud.

Momsen spiller afgørende rolle

Skrappe momsregler betyder nemlig, at skattevæsenet er i sin gode ret til at sende en opkrævning for moms for den mad, som købmanden på den måde forærer væk:

- Hvis man har taget momsfradrag i forbindelse med indkøbet skal man betale udtagningsmoms, når man forærer det væk. Det er en problemstilling, som er blevet mere og mere aktuel i forbindelse med, at virksomhederne gerne vil fremstå grønne og miljøbevidste. Og det samme gør sig gældende, når supermarkederne donorer overskudsmad væk i forbindelse med julen. Man skal være opmærksom på, at de her regler gælder for alle typer varer, man giver væk. Og i forhold til konsekvenserne må vi overlade det til politikerne at vurdere, om det er noget, der er rimeligt i dagens Danmark, siger moms- og afgiftsekspert i det globale netværk BDO, Pernille Rise.

I REMA 1000 i Valby begyndte man selv at sortere udgåede fødevarer i kasser lige til at hente for skralderne, men det endte ikke så lykkeligt. 

Hun peger på, at Danmark er underlagt skrappe EU-direktiver på området, som betyder at alle medlemslande i udgangspunktet skal være enige i at lempe reglerne. Med mindre Danmark selv finder et sted, hvor reglerne kan udfordres.

Vil have sagen op i EU

SF ser gerne, at regeringen tager sagen op i EU:

- Det er fuldstændigt vanvittigt, at vi hele tiden - inde på Christiansborg - går og snakker om, at vi skal leve mere bæredygtigt og vi skal genbruge mere. Men når så virksomhederne rent faktisk gør det og gør en god gerning, så bliver de straffet på momsen. Og det er regler i EU, som siger, at det er konkurrenceforvridende i en eller anden form. Men det er fuldstændigt vanvittigt - det er jo ikke sådan, at reglerne var tænkt, siger SF´s gruppeformand, Jakob Mark.

Og regeringen er også opmærksom på problemet. 

Venstre nedsætter arbejdsgruppe

Venstre vil nedsætte en arbejdsgruppe, som skal se nærmere på de forskellige knaster i lovgivningen på området, og vil gerne tage det op i EU.

- Vi tager det formentlig med for at undersøge, hvordan det kan fortolkes. Og så er det vigtigt at få det til at passe sammen med vores meget høje niveau for fødevaresikkerhed og fødevarekvalitet, så vi ikke kommer til at lempe på det nogle steder. Vi lytter og samler op på problemstillingerne, og så ser vi på, hvordan vi kan løse det bedst muligt, siger Venstres fødevareordfører, Erling Bonnesen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik