Lejere får store huslejestigninger: "Udlejer vil presse os ud"

I ejendommen Borgediget 16 i Roskilde er tilliden imellem lejere og udlejer helt væk efter en stribe retssager. Korrespondancen forgår nu via anbefalet brev.

I Ejendommen på Borgediget 16 i Roskilde er forholdet imellem lejer og udlejer gået helt i hårknude. Lejerne oplever, at udlejeren, Frandsen Ejendomme, skaber usikkerhed om deres private økonomi ved gentagne gange at hæve huslejen.

- Vi får simpelthen ondt i maven, når vi kommer hjem fra arbejde, fordi der er så stor en variabel i vores huslejevarslinger, siger Lærke Palm, som er formand for beboerne i ejendommen i Borgerdiget 16.

Beboerformand: Målet er klart

Flere af beboerne siger direkte, at de oplever, at deres udlejer, Frandsen Ejendomme, ønsker at de flytter.

- Målet, det er meget klart. Det er at få lejerne ud, siger Lærke Palm.

Ifølge beboerformand Lærke Palm er beboerne utrygge.
Ifølge beboerformand Lærke Palm er beboerne utrygge.

Peter og Elin Frandsen, som ejer Frandsen ejendomme afviser, at det er deres ønske at presse beboerne ud.

- Nej vi er ikke ude på at smide dem ud, siger Elin Frandsen.

- Vi vil ikke af med dem, istemmer hendes mand Peter Frandsen.

Flere store stigninger

En af de beboere, der har oplevet en huslejestigning, er Mathias Hahn. Han forklarer, at da han klagede over døren til sin brusekabine, fik han kort efter en overraskende besked.

- De sagde, at vi ikke bare skulle have et ny dør i brusekabinen. Vi skulle have et helt nyt badeværelse. Kort efter skulle vi så have nyt toilet og nyt køkken, siger Mathias Hahn.

Mathias Hahn og hans familie betaler 5200 kroner for deres lejlighed. Men renoveringen betød, at Frandsen ejendomme nu kræver en stigning på 3177 kroner alene for renoveringen.

- Det er da meget rart at få nyt bad. Men vi bad jo bare om, at døren i brusekabinen blev repareret, siger Mathias Hahn.

Mathias Hahn fik en stigning på 60 procent.
Mathias Hahn fik en stigning på 60 procent.
Foto: Sebastian Bindesbøll Møller / TV2 Lorry

Stigningerne er rimelige

Udlejer Elin Frandsen forklarer, at sagen om døren i brusebadet var en anledning til at give lejligheden en større renovering. Og at Mathias Hahn selv flere gange havde klaget over forskellige ting i lejligheden også i køkkenet.

- Det var et rigtig gammelt køkken, hvor alt var slidt. Det giver ikke mening at begynde at reparere på sådan et gammelt køkken. Badeværelset var også rigtig gammelt, siger hun til TV 2 Lorry.

Derfor mener Elin Frandsen, at stigningen, som er på over 60 procent, er rimelig.

- Jeg synes, han har fået et rigtig lækkert badeværelse med et lækkert toilet og et skønt køkken.

Ifølge Elin Frandsen er huslejestigningerne rimelige.
Ifølge Elin Frandsen er huslejestigningerne rimelige.
Foto: Sebastian Bindesbøll Møller / TV2 Lorry

Man kan ikke regne med sin leje

De fleste af lejerne i Borgediget betaler husleje efter Lejelovens bestemmelser om omkostningsbestemt leje. Bestemmelserne beskytter lejerne imod for store og pludselige stigninger. Huslejen bliver sat efter, hvad det koster at drive lejligheden.

Se indslag om lejere og udlejere, der er så meget i konflikt at de nu kommunikerer pr. anbefalet brev.

Siden Frandsen Ejendomme overtog ejendommen i sommeren 2017 har firmaet varslet flere stigninger. Fra 1. april 2018 blev lejen for de otte lejere hævet med mellem 2146 og 4496 kroner per måned. Det svarer til mellem 22 og 122 procent.

- Jeg har boet til leje stort set hele mit liv. Normalt plejer det jo at være sådan, at man kan regne med sin husleje. Du har måske en lillebitte stigning på et par hundrede kroner om året. Men sådan er det jo slet ikke her, siger Kanja Thiele, som også bor i ejendommen.

Kanja Thiele, som også bor i ejendommen, undrer sig over, at det er muligt, at sætte lejen så meget op.
Kanja Thiele, som også bor i ejendommen, undrer sig over, at det er muligt, at sætte lejen så meget op.
Foto: Sebastian Bindesbøll Møller / TV2 Lorry

Frandsen: Alt stiger

Ifølge Elin Frandsen skyldes de høje stigninger, at beboerne i ejendommen ikke er steget i mange år, og at der derfor var et efterslæb i forhold til omkostningerne.

- Lejen er ikke reguleret for den ene lejers vedkommende i 38 år, og for en anden er det 27 år, siger Elin Frandsen.

- Alt stiger jo. Det gør skatter og afgifter også og timelønninger til håndværkere, siger Peter Frandsen .

Lejerne er ikke begyndt at betale stigningen endnu, fordi de har klaget over den. Imens lejerne venter på at huslejenævnet tager stilling til huslejestigningen, har Frandsen ejendomme taget hul på et nyt kapitel. En ny stigning på 1500 og 2200 tusinde kroner per lejlighed, fordi ejendommen skal have nye vinduer. 

- Det som burde være en fast udgift i vores private budgetter, nemlig huslejen, det er lige pludselig hele tiden i spil, siger beboerformand Lærke Palm.

Ifølge Elin Frandsen er formålet med de nye vinduer ikke at sætte huslejen op.

- Vinduerne er 100 år gamle, de trænger til en udskiftning, siger hun.

Også den sag forventer lejerne at indbringe for Huslejenævnet. Sådan en sag kan tage op til et år - eller flere år hvis sagen ankes. Hvis Frandsen Ejendomme får medhold skal lejerne af med store beløb. Så skal huslejestigningerne nemlig betales med tilbagevirkende kraft.

- Jeg synes, det er simpelthen så utrygt, siger Lærke Palm.

- Det virker som om, man bare kan tillade sig, at lave nogle ret heftige huslejestigninger, siger Kanja Thiele.

Stigningerne kunne være større

Selvom beboerne på Borgediget altså oplever ganske markante huslejestigninger, så ville udlejeren kunne sætte lejen endnu mere op, hvis beboerne flyttede.

Ud over den – regulerede – omkostningsbestemte leje, har det siden 1996 også været muligt at leje ud på markedsvilkår. Den såkaldte 5.2-leje.  Den giver udlejerne mulighed for mere frit at fastsætte huslejen, og det giver typisk markant højere huslejer. Men man kan ikke ændre lejen fra omkostningsbestemt til 5.2 leje for eksisterende beboere.  Det kan kun lade sig gøre, hvis de nuværende lejere flytter, og der kommer nye lejere til.

Udlejers mulighed for at hæve huslejen endnu mere er årsagen til, at flere beboere føler, at Frandsen Ejendomme helst så, at de flyttede.

- Det dræner én jo. Men det er jo også det, de vil. De håber, at vi flytter ud, og så de kan tjene en masse penge, siger Mathias Hahn.

Frandsen: De vil af med os

Men Peter og Elin Frandsen afviser, som tidligere nævnt, at de har noget ønske om at få lejere til at flytte. Elin Frandsen mener tværtimod, at lejernes utilfredshed skyldes, at de er blevet vrede på parret. Da Frandsen ejendomme købte huset for et par år siden verserede der en sag, hvor lejerne forsøgte at købe huset og lave en andelsboligforening.

- Jeg tror mere det handler om, at de gerne vil have, at vi ikke var i ejendommen, siger Elin Frandsen.

Ifølge Peter og Elin Frandsen vil de ikke af med deres lejere.
Ifølge Peter og Elin Frandsen vil de ikke af med deres lejere.
Foto: Sebastian Bindesbøll Møller / TV2 Lorry

Sagen endte i retten, som gav Frandsen Ejendomme lov til at overtage. Elin Frandsen  mener, at det er den reelle grund til lejernes utilfredshed:

- Jeg tror, det er frustrationer over, at tingene ikke er lykkedes for dem, som de havde håbet siger hun.

Korresponderer via anbefalet brev

Lejerne afviser, at deres utilfredshed er tak for sidst. Men de mange sager slider på forholdet imellem lejer og udlejer. Til et niveau hvor Frandsen Ejendomme nu kræver, at al korrespondance skal gå via anbefalet brev. Ifølge Elin Frandsen skyldes det, at beboere har påstået, at vigtig information ikke er nået frem.

- Når man snyder med korrespondancen, så bliver jeg hård og kontant. Det må jeg indrømme, siger Elin Frandsen.

Ifølge Lærke Palm, er tonen i ejendommen hård.
Ifølge Lærke Palm, er tonen i ejendommen hård.
Foto: Sebastian Bindesbøll Møller / TV2 Lorry

Lejerne er enige i, at der har været uenighed om korrespondancen. Men de afviser, at det er deres skyld, at Elin Frandsen nu kræver, at al kommunikation skal ske via anbefalet brev. Til gengæld er de enige i, at der er alt for meget konflikt.

- Tonen er enormt hård og det skaber en masse utryghed, siger Lærke Palm.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik