Kapitalfonde giver længere ventetid hos Lejernes Landsorganisation

Lejernes Landsorganisation Hovedstaden har fået længere sagsbehandlingstider. Et øget antal internationale investorer har givet større arbejdspres.

De seneste år har en række store internationale investorer opkøbt udlejningsejendomme i København. 

Deres tilgang er ofte mere professionel og offensiv end de udlejere, der indtil nu har været på boligmarkedet. De er mere målrettede i forhold til at sætte ejendomme i stand og hæve huslejen, og det giver travlhed hos LLO Hovedstaden. 

- Vi har så stort et sagspres, at vores medlemmer må opleve højere svartid, siger Claus Højte, som er direktør i LLO Hovedstaden til TV 2 Lorry.

LLO i Hovedstaden oplever travlhed på grund af de internationale investorer
LLO i Hovedstaden oplever travlhed på grund af de internationale investorer

Ti procent flere sager

De store investorer køber ejendommene med henblik på at sælge dem videre. Derfor sætter de ofte store renoveringer i gang for at gøre ejendommene mere værd i forbindelse med videresalg. I forbindelse med de store projekter står mange lejere med en række spørgsmål. 

For eksempel: Hvor mange af renoveringerne medfører huslejestigninger? Hvis min udlejer nedlægger et loftsrum, har jeg så krav på et andet opbevaringssted? Hvilke regler gælder for varsling, hvis udlejer vil ind i min lejlighed?

Det er netop den slags spørgsmål lejerne ofte kommer til LLO Hovedstaden med. 

- Her i det første kvartal i år, har vi haft ti procent flere sager end tidligere år, og det kan vi føre direkte tilbage til, at vores medlemmer kommer i forbindelse med kapitalfonde, siger Claus Højte.

    

En af de allerstørste ejendomsinvestorer er amerikanske Blackstone, som inden for ganske kort tid har opkøbt mindst 160 ejendomme i hovedstaden med over 3000 lejligheder med hjælp fra deres danske samarbejdspartner 360 North.

Blackstones investeringsstrategi er: "Buy it, fix it, sell it" - "Køb det, renover det, sælg det." I stort set alle de ejendomme Blackstone har købt op, er der da også straks sat store renoveringsprojekter i gang.

- Når en international investor overtager en ejendom, så sker der en masse ting i hurtig rækkefølge. Når det er Blackstone, så kommer der stilladser op, der bliver sendt byger af breve, folk bliver ringet op, loftsrummene bliver ryddet, og det betyder, at lejerene bliver utrygge, og at de ofte står med en masse problemer, og dem kommer de til os med, siger Claus Højte.

Blackstone har overtaget mindst 160 ejendomme i København
Blackstone har overtaget mindst 160 ejendomme i København
Foto: Blackstone

Giver dyrere by

En stor bekymring for mange lejere er, at de frygter, at deres husleje straks bliver sat i vejret. Men Lejeloven er indrettet på den måde, at de internationale investorer ikke uden videre kan hæve huslejen for de beboere, der bor i en ejendom.

En stor del af de renoveringer, investorerne sætter i gang, er at betragte som vedligeholdelse. De kan ikke medføre huslejestigninger. Kun hvis der bliver lavet egentlige forbedringer, kan udlejerne hæve lejen, og selv hvis de gør det, er der skarpe regler for, hvor meget huslejen må stige. Forbedringer medfører typisk kun små stigninger.

Men når en lejer fraflytter sit lejemål, kan udlejeren gennemføre en renovering efter Boligreguleringslovens paragraf 5 stk. 2, hvilket kan hæve huslejen til et niveau, der langt overstiger de fastsatte huslejesatser for lejeboliger.

Boligreguleringsloven § 5, stk. 2

Derfor betyder de store professionelle udlejeres indtog ifølge LLO, at der bliver færre billige lejligheder i byen.

- Det betyder jo for byen, at de lejligheder, der tidligere var til at betale for såkaldt almindelige mennesker, de nu bliver beboet af nogen, der har højere indtægter, siger Claus Højte.

Det har ikke været muligt for os, at få et interview med Blackstone. LLO fortæller, at selvom de har travlt, så er de også klar til at kridte skoene. 

- Vi skal nok følge med. Vi arbejder hurtigt og hårdt, og mere end vi plejer. Men vi skal nok følge med, siger Claus Højte, direktør i LLO Hovedstaden til TV 2 Lorry.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

springvand solrød

playNyt springvand fik kommunes regning til at eksplodere: Tvist stadig ikke løst efter et år

Borgmestre

Kvindelige borgmestre trodser dick pics og mom-shaming: Sådan vil de få flere kvinder i kommunalpolitik

Frederiksberg Svømmehal

Renovering af Frederiksbergs historiske svømmehal forsinket og budgettet skrider

Frida Pernille Groth Rasmussen

Frida står bag barnevognsmarch for bedre forhold for fødende

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere