Hundeekspert: Pas på hundepoterne i den ekstreme varme!

Hedebølgen vælter massivt ind over landet, og det giver nye udfordringer for alle - også de firbenede, som ejerne har ansvaret for.

Kender du det der med at gå over parkeringspladsen en varm sommerdag på bare tæer?

Asfalten er varm - og ikke bare varm: den er brandvarm!

quote Jeg så den her mand med hunden, som kæmpede for at følge med, og kom til at tænke på den varme asfalt

Lise Lotte Christensen, adfærdskonsulent, Dansk Kennel Klub

Sådan oplever talrige hunde det i disse dage, når de troligt luftes af deres ejere i det varme danske sommervejr.

Det fik adfærdskonsulent hos Dansk Kennel Klub, Lise Lotte Christensen, til at reagere.

Hun så en mand komme cyklende forbi sin arbejdsplads hos Dansk Kennel Klub i Solrød midt på dagen med hunden halsende efter sig. 

Kom i tanke om vigtig huskeregel

- Jeg så den her mand med hunden, som kæmpede for at følge med, og kom til at tænke på den varme asfalt. Det var vel over 30 grader i luften på det tidspunkt - men den mørke asfalt er jo meget varmere, siger Lise Lotte Christensen til TV 2 Lorry. 

Hun styrtede ud mod cykelstien, men både mand og hund var for længst borte. I stedet tog hun sin telefon frem, og tænkte, at det måtte være tid til at genopfriske "5-sekunders-reglen", der er et husråd for hundeejere.

- Hunden har jo ikke sko på, og når det underlag, som hunden får på, er mørkt, så bliver det vanvittigt varmt. Som kom jeg til at tænke på den her regel med de fem sekunder, siger Lise Lotte Christensen og fortsætter:

- Reglen er, at hvis man ikke selv kan holde hånden på underlaget i fem sekunder uden at føle ubehag eller brænde sig, så bør din hund slet ikke gå på det.

Ifølge hundeeksperten er det ikke varmeskader på poterne, som er den største konsekvens ved at lade menneskets bedste ven vandre på ekstremt varmt underlag. Selvom mange måske tror det.

Varme poter og ekstremt vejr kan forårsage hedeslag

I stedet er det en generel overophedning af den firbenede, som er det største problem.

- Hunden kommer ikke af med varmen på samme måde, som vi gør. Hunden sveder ikke på den måde. Den sveder en lille bitte smule gennem poterne, og ellers kommer den af med varmen gennem åndedræt og på tungen. Det er derfor den gisper, når det er varmt. 

- Så en hund der både opholder sig i varmt vejr og bevæger sig, og tilmed på et varmt underlag - det er et hattrick på vej mod et hedeslag og overophedning, fortæller adfærdskonsulenten og henviser til manden på cyklen med hunden, der løb ved siden af. 

De generelle råd til hundeejerne er, at man husker på, at vejret i Danmark i øjeblikket er ekstremt.

Det betyder, at hunden i langt højere grad skal holdes i skyggen. Og så skal lufteturen være tidlig morgen eller sen aften.

5-sekunders-reglen

Hvis du ikke kan holde din hånd på underlaget i fem sekunder uden at føle ubehag eller brænde dig, kan din hund heller ikke gå på det.

Hvis det absolut ikke kan undgåes, så kan man gå med hunden et sted, hvor der er skygge, lyder det fra eksperten.

- I en skov med store træer for eksempel. Vejrforholdene er ekstreme i øjeblikket. Derfor skal vi gøre noget andet, end vi plejer. Vi er nødt til at ændre adfærd. Kig på din hund. Er den gammel, ung eller på anden måde udsat, så skal man være påpasselig i det varme vejr, lyder det fra Lise Lotte Christensen, der også påpeger, at man skal huske rigeligt med vand til gåturen.

Vand er vigtigt

Faktisk kan mængden sagtens være flere liter, når det er så varmt som nu. Og så kan vandet også bruges til at køle hunden med på anden vis.

- Det kan også bruges til at hælde på hundens krop. Så kan man afkøle hunden ved at hælde det på lyske, snude og hoved.

quote Mange ved ikke det her om asfalt. Og det vidner om, at de her ekstreme vejrforhold er nok kommet lidt bag på os i den her tid.

 

- De fleste af os ved nok godt, at man skal holde hunden i skyggen og give den rigeligt med vand. Men mange ved ikke det her om asfalt. Og det vidner om, at de her ekstreme vejrforhold er nok kommet lidt bag på os i den her tid.

Konsekvenserne ved en overophedet hund er i værste fald, at den dør.

Desuden kan den både nå at besvime og gå i krampe, så derfor er rådet vigtigt, lyder det.

- Sæt foderrationen lidt ned og også sæt motionslængden lidt ned. Gå morgen og aften og tænk over underlaget.

- Og undgå for alt i verden den mørke asfalt midt på dagen, siger hundeeksperten til TV 2 Lorry. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik