100 hunde efterladt i varme biler

Den seneste tids hedebølge får nu Dyrenes Beskyttelse til at fraråde, at man efterlader sin hund i bilen.

Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 registrerede sidste år hundrede sager med hunde, der var blevet efterladt i varme biler. Foto: Dyrenes Beskyttelse

Efter en hel serie af meget varme dage - og med udsigt til masser af sol også i de kommende dage advarer  Dyrenes Beskyttelse nu mod, at man efterlader sine firbenede venner i bilen - også selv om det kun drejer sig om kort tid.

Det kan nemlig have fatale konsekvenser for hunde at blive i bilen, da de har sværere ved at komme af med varmen, end vi mennesker har, og i værste fald kan de dø af hedeslag.

Sådan lyder det fra Dyrenes Beskyttelse, hvis vagtcentral sidste år registrerede hundrede sager med hunde, der var blevet efterladt i varme biler.

- Mange forsøger at gøre det rigtige ved at stille bilen i skyggen, men det hjælper ikke, for skyggen er også varm, så der bliver alligevel som en ovn derinde, siger familiedyrschef hos Dyrenes Beskyttelse, Jens Jokumsen.

Læs også Advarsel: Hunden Kolento spiste hård narko på luftetur

40-50 grader på en halv time

Han opfordrer derfor til, at man lader sin hund eller kat blive hjemme. Hvert kvarter stiger temperaturen nemlig med 10-15 grader i en parkeret bil, og åbne vinduer hjælper ikke. Det vil sige, at når udetemperaturen er 20-25 grader, stiger temperaturen inde i en bil hurtigt og kan på en halv time komme op på faretruende 40-50 grader.

Sådan hjælper du et dyr med hedeslag

  • Hjælp det med drikkevand, kølige omslag og skygge
  • Hvis du ikke selv kan komme til at hjælpe det, ring 114 til politiet eller 1812 til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral
  • Dyreejere til et dyr med hedeslag bør kontakte en dyrlæge øjeblikkeligt

    Kilde: Dyrenes Beskyttelse 

Særligt for hunde kan varmen i en parkeret bil i sommerperioden være ekstra hård at opholde sig i. Hvor mennesker kan svede varmen ud af kroppen, kan hunde for eksempel kun komme af med varmen gennem trædepuderne og munden, hvilket er svært, hvis bilen i forvejen er brandvarm.

- Selv om hunden kan virke trist over, at du forlader hjemmet, vil den til enhver tid hellere blive hjemme i et afkølet rum og med adgang til frisk vand end at sidde i en bagende bil. I værste fald kan det ende med at tage livet af den, siger Jens Jokumsen.

Som kæledyrsejer er der en række forholdsregler, du ifølge Dyrenes Beskyttelse bør følge, hvis du har dit dyr med i bilen.  

Fem gode råd

Er det absolut nødvendigt kortvarigt at efterlade sin hund eller kat i bilen, er det vigtigt at følge nogle enkle forholdsregler.
  1. Efterlad aldrig et dyr i en varm bil.
  2. Parkér altid i skygge.
  3. Frisk luft er vigtigt, så åben mindst to vinduer eller bagsmækken, så der bliver luftgennemstrømning i kabinen.
  4. Giv adgang til frisk vand i bilen.
  5. Læg en seddel i forruden med dit mobilnummer, så du kan kontaktes, hvis en kritisk situation skulle opstå.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik