Fyringstruede demonstrerer: "Vi kan ikke undvære flere!"

Halsnæs Kommune skal spare op mod 80 stillinger væk. Nu demonstrerer de fyringstruede.

Stemningen i Halsnæs Kommune er trykket i disse dage.

Årsagen er, at kommunen har så store huller i pengekassen, at op mod 80 medarbejdere kan se frem til at miste deres job inden for nærmeste fremtid.

Antallet af stillinger, der skulle nedlægges, var i første omgang endnu højere, men kommunens borgmester Steffen Jensen (S) trådte i karakter over for Økonomi- og Indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

Det resulterede i, at Halsnæs modtog 26 millioner kroner fra ministeriets pulje til at imødekomme kommuner med budgetunderskud.

Men hullerne er fortsat store, og den kommunale spare-sabel har derfor ikke raslet færdig endnu.

Udsigten til de mange tabte arbejdspladser har nu fået de lokale faglige organisationer på barrikaderne. I dag har de kaldt til demonstration foran rådhuset i Halsnæs.

- Vi demonstrerer af to grunde. Den ene grund er, at vi som medarbejdere oplever, at der skal fyres 80 kollegaer. Samtidig demonstrerer vi for at råbe Christiansborg op. For vi kan ikke undvære de her mennesker – vi kan ikke løbe stærkere, siger Hanne Byskov, der er bestyrelsesmedlem i BUPL Halsnæs.

'Ulig udligning' årsag til problemer

Hun uddyber, at der blandt de lokale faglige organisationer er udbredt enighed om, at Halsnæs er offer for en ulig udligning, som udsulter kommunekassen.

- Jeg synes også, at der er et ansvar på Christiansborg. Det her er ikke kun et lokalt og kommunalt anliggende, siger Hanne Byskov og tilføjer:

- Det handler ikke om intentionerne på rådhuset. De er gode nok – for vi vil jo alle det samme, have god velfærd, men kommunen har ikke råd.

Det har tidligere været fremme, at en af årsagerne til det store underskud skyldes mange anbringelser i kommunalt regi.

- Det drejer sig især om vores børne- og ungdomsområde. Siden 2015 har vi haft en stigning på 42 procent i anbringelser. Det giver en udgift på godt og vel 43 millioner kroner, som er en "skal-opgave". Vi kan ikke acceptere, at børn for eksempel bliver udsat for vold, så vi skal handle, når det sker, har borgmester Steffen Jensen tidligere udtalt i forbindelse med det økonomiske underskud.

Bestyrelsesmedlemmet fra BUPL Halsnæs håber, at demonstrationen bliver en succes. Ifølge hende er målet, at mellem 4-500 møder op klokken 17.45 ved rådhuset i Frederiksværk.

Men tror du overhovedet, at det nytter noget?

- Det nytter hvert fald ikke noget at lade være. Vi har lavet en happening heroppe, som borgmesteren bliver præsenteret for. Vi vil bede om, at der snart kommer ro på vores område, og at der snart kommer stabilitet, siger Hanne Byskov og tilføjer:

- Og så har vi selvfølgelig inviteret borgmesteren til at give sit besyv med.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik