02:24

"Mia Hansen var statsministerens nytårstale noget ganske særligt. Her blev hendes dræbte kollega nemlig nævnt. Hun arbejdede på Lindegården i Roskilde og blev i marts knivdræbt af en beboer. ""De offentligt ansatte fortjener tryghed og respekt"", sagde Lars Løkke Rasmussen i går. Mia Kristina Hansen ser nu frem til at ordene bliver omsat til handling. " Video: Scanpix

Foto: Scanpix

1 af 2

Drab på sosu assistent blev nævnt i nytårstalen: "Det forpligter"

Vivi Nielsen blev dræbt på sit arbejde i marts. Statsministeren nævnte hendes død i sin nytårstale - og det forpligter, mener tidligere kollegaer og FOA

Vivi Nielsen blev i marts 2016 stukket ihjel på sit arbejde, bostedet Lindegården i Roskilde.

Hendes tidligere kollega, Mia Kristina Hansen, kunne den 1. januar ånde lettet op, da statsministeren nævnte Vivi Nielsens død i sin nytårstale: 

Når han nævner Vivi og politimanden, udtrykker han, at han er klar over, at vi ikke længere kan lukke øjnene for sikkerhed og tryghed for offentligt ansatte.

Vivi Nielsens tidligere kollega, Mia Kristina Hansen

- En sosu assistent blev i år stukket ihjel, da hun passede sit arbejde. I december blev en politibetjent dræbt. Det er smerteligt og uacceptabelt. De offentligt ansatte fortjener tryghed og ikke vold, chikane og risiko for deres liv, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Men den udtalelse forpligter, mener både Mia Kristina Hansen og fagforbundet FOA. 

- Når han nævner Vivi og politimanden, udtrykker han, at han er klar over, at vi ikke længere kan lukke øjnene for sikkerhed og tryghed for offentligt ansatte, siger hun. 

Siden 2012 er fem ansatte blevet dræbt i psykiatrien.

Læs også Kære Lars Løkke - vil du tale om vores dræbte kollega?

FOA: - Hjælp kommunerne med at forebygge vold

Fagforbundet FOA 's formand, Dennis Kristensen, mener, at regeringen må punge ud til forebyggelse af vold på offentlige arbejdspladser, indtil en plan går igennem i 2018:

Nu skal det bare omsættes i praksis til penge, der kan give flere sengepladser og flere kolleger

Fagforbundet FOA 's formand, Dennis Kristensen

- Folketinget har lavet en aftale om at forebygge vold i 2018. Men det betyder, at kommunerne må bruge flere penge indtil 2018 på at have hænder nok til at holde sikkerheden i top, siger han.

- Det er jo vigtigt, at regeringen anerkender, at det er vigtigt og vil gøre noget ved det. Nu skal det bare omsættes i praksis til penge, der kan give flere sengepladser og flere kolleger, siger Dennis Kristensen.

DE MISTEDE LIVET I 2016

Den 25. marts bliver den 57-årige sosu assistent Vivi Nielsen stukket ihjel af en 30-årig beboer på bostedet Lindegården i Roskilde. I dagene op til drabet havde personalet været opmærksom på, at beboeren havde en kniv på sig. Men politiet fandt den ikke ved en ransagning.

Den 6. december blev politiassistenten Jesper Jul dræbt foran sin arbejdsplads, politistationen i Albertslund. Han var lige ankommet til stedet, da en psykisk syg mand skød ham i hovedet. 

Læs også Berørt kollega til dræbte Vivi Nielsen efter nytårstale: "Et stort skridt for os"