Berørt kollega til dræbte Vivi Nielsen efter nytårstale: "Et stort skridt for os"

Den dræbte sosu assistent, Vivi Nielsen, blev mindet i statsministerens nytårstale. En berørt kollega er taknemmelig, for at statsministeren ikke længere lukker øjnene.

02:15

I Politiken retter de ansatte en utvetydig appel til statsministeren. Video: Scanpix

Foto: Scanpix

1 af 2

- Jeg bliver rørt og taknemmelig, fordi det faktisk hjælper ikke at tie stille. Det gør en forskel for hele Danmark - og ikke bare Lindegården. 

Sådan siger Mia Kristina Hansen med en grådkvalt stemme efter statsminister Lars Løkke Rasmussens nytårstale. Han nævnte nemlig hendes tidligere kollega, Vivi Nielsen, der i marts 2016 blev stukket ihjel på sit arbejde, bostedet Lindegården i Roskilde.

Mia Kristina Hansen indrykkede inden nytår en annonce i Politiken, hvor hun netop efterspurgte, at statsministeren nævnte drabet på Vivi Nielsen i nytårstalen:

Når han nævner Vivi og politimanden, udtrykker han, at han er klar over, at vi ikke længere kan lukke øjnene for sikkerhed og tryghed for offentligt ansatte.

Mia  Kristina Hansen

"Kære Lars Løkke. Vores kollega Vivi er ikke med, når vi træder ind i det nye år. I marts mistede hun livet på bostedet Lindegården. Siden 2012 er fem ansatte blevet dræbt i psykiatrien. Der er endnu ikke sket noget på landsplan, der kan forhindre et nyt drab i 2017. Det ved du godt, ikke?", stod der i annoncen. 

Og statsministeren lyttede: 

- En sosu assistent blev i år stukket ihjel, da hun passede sit arbejde. I december blev en politibetjent dræbt. Det er smerteligt og uacceptabelt. De offentligt ansatte fortjener tryghed og ikke vold, chikane og risiko for deres liv, sagde statsministeren i sin nytårstale klokken 18.00 den 1. januar.

Og de få ord har enorm betydning for Mia Kristina Hansen. 

- Med sin nytårstale sætter han fokus på det, som han vil arbejde for resten af året. Når han nævner Vivi og politimanden, udtrykker han, at han er klar over, at vi ikke længere kan lukke øjnene for sikkerhed og tryghed for offentligt ansatte, siger hun. 

- Det er et lille skridt at nævne det i en tale, men det er et stort skridt for os og for alle de psykiske syge  i samfundet, der bare har brug for at få hjælp, siger hun. 

Læs også Kære Lars Løkke - vil du tale om vores dræbte kollega?

Flere penge til psykiatrien 

Mia Kristina Hansen efterspørger både flere hænder og flere sengepladser i psykiatrien. 

Om hendes ønske bliver opfyldt er usikkert, men i hvert fald har regeringen afsat knap 70 millioner kroner i 2017 til psykiatrien.

Psykiatrien har brug for et løft - så der ikke sker flere drab på ansatte, så der ikke er flere psykisk syge, der begår selvmord eller familemedlemmer, der mister livet, fordi deres søn skyder dem.

Mia Kristina Hansen

- Vi vil forbedre flugtveje, overfaldsalarmer og andet på bostederne, siger Carl Holst, socialordfører, Venstre til TV 2 Lorry.

Senere – i 2018 - har regeringen afsat 410 millioner kroner til psykiatrien.

I 2017 vil Mia Kristina Hansen fortsætte med at kæmpe for en bedre psykiatri: 

- Psykiatrien har brug for et løft - så der ikke sker flere drab på ansatte, så der ikke er flere psykisk syge, der begår selvmord eller familemedlemmer, der mister livet, fordi deres søn skyder dem, siger hun. 

De mistede livet i 2016

Den 25. marts bliver den 57-årige sosu assistent Vivi Nielsen stukket ihjel af en 30-årig beboer på bostedet Lindegården i Roskilde. I dagene op til drabet havde personalet været opmærksom på, at beboeren havde en kniv på sig. Men politiet fandt den ikke ved en ransagning.

Den 6. december blev politiassistenten Jesper Jul dræbt foran sin arbejdsplads, politistationen i Albertslund. Han var lige ankommet til stedet, da en psykisk syg mand skød ham i hovedet. 

Se nytårstalen her:

00:39 Luk video

Læs også Venstremand om Lindegården-annonce: "Lars Løkke tænker på jer"

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik