Datacenter giver overskudsvarme til borgeres huse

Albertslund Kommune har i samarbejde med et datacenter fundet ud af at omsætte overskydende varme til fjernvarme.

Danskerne skal varme huse op på en mere klimavenlig måde.

Det har et flertal i Folketinget vedtaget. En aftale der løber op i 2,3 milliarder kroner, hvor man ønsker at udfase olie- og gasfyr og i stedet satse på fjernvarme og varmepumper. 

Den samlede indsats forventes at reducere CO2-udledningen med 700.000 ton i 2030.

I Albertslund Kommune har man gennem fem år tænkt i alternativer for at opvarme husene i kommunen. Her går den overskydende varme fra et lokalt datacenter direkte til opvarmning af huse.

Det er datacenteret Sentia, der leverer cloudløsninger til virksomheder, i Smedeland, der giver varme til mellem 150 og 300 husstande i Albertslund.

Med den stigende brug af data i både arbejds- og privatliv er der et stort potentiale i at bruge overskudsvarme til huse, i stedet for at det blot sendes ud i den blå luft. Det potentiale har man udnyttet i kommunen.

190.000 husstande går glip af overskudsvarme

Sentias mange servere udleder en masse varme, som datacenteret køler ned, for at de ikke brænder sammen. For at den varme ikke går til spilde, bliver den omsat til fjernevarme i nogle af Albertslunds huse. 

- Albertslund Kommune har en lang tradition for at have fokus på miljø og klima baseret på en tæt dialog med borgere og virksomheder. Vi var første kommune med grønne regnskaber i starten af 1990’erne, vi var første kommune til at blive miljøcertificeret, og derfor var det naturligt også at samarbejde om at udnytte overskudsvarmen fra datacentret. Det passede samtidig godt ind i at bruge hele området Hersted Industripark som et levende laboratorium for energibesparende tiltag, smart cities og anvendelse af ny teknologi, siger borgmester Steen Christiansen (S) fra Albertslund Kommune.

Det er ikke kun kommunen på vestegnen, der ser et uudnyttet potentiale i at omsætte overskydende varme fra datacentre til fjernvarme.

En kortlægning fra DTU viser, at 190.000 husstande i fremtiden kan opvarmes med energi fra overskudsvarme, skriver DR.

Her udgør datacentrene en vigtig del, og der er således et stort bidrag til opvarmningen af danske hjem at hente her.

- Der er et kæmpe potentiale i at udnytte overskudsvarme fra datacentre. Især hvis man samtidig foretager datadynamisk optimering af fjernvarmen. Endelig er der fra politisk hold for nylig ryddet nogle afgiftsmæssige forhindringer af vejen, så der er masser af god logik i at etablere flere lignende samarbejder lokalt, siger professor ved DTU Compute Henrik Madsen.

Novozymes leverer fjernvarme til 6.000 københavnere

Den danske virksomhed Novozymes er også hoppet med på bølgen med at få omsat overskudsvarme til fjernvarme.

Virksomheden blev nemlig i februar i år enig med Hofor, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, om at anlægge og installere en 35 millioner kroner dyr varmepumpe, som kan transportere store mængder overskudsvarme fra fabrikken på Hillerødgade ud til københavnernes radiatorer.

Det vurderes, at det sikrer fjernevarme til cirka 6.000 københavnere om året.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik