Før gik den til spilde, men fremover skal overskudsvarme fra fabrik lune byen

En varmepumpe til 35 millioner kroner skal sende overskudsvarme fra Novo-fabrikken på Nordre Fasanvej ud på fjernvarmenettet, der kan dække 6.000 københavneres forbrug.

Siden 1930'erne har Novos fabrikker på hjørnet af Nordre Fasanvej og Hillerødgade genereret enorme mængder overskydende varme fra deres produktion af enzymer.

Og siden 1930'erne er alt den overskydende varme gået til spilde.

Men det stopper snart.

Novozymes er nemlig blevet enige med Hofor, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, om at anlægge og installere en 35 millioner kroner dyr varmepumpe, som kan transportere fabrikkens store mængder overskudsvarme ud på fjernvarmenettet.

Det skriver Hofor, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, i en pressemeddelelse.

- Jeg er glad for at vi nu kan udnytte denne overskudsvarme til gavn for både kunderne og klimaet, siger Jane Egebjerg Andersen, der er forsyningsdirektør i Hofor.

Det ventes, at overskudsvarmen fra Novozymes kan levere 30.000 MWh til fjernvarmenettet. Det svarer til varmeforbruget hos cirka 6.000 københavnere om året.

- Med den klimaudfordring, vi står overfor, er det oplagt at bruge virksomhedernes overskudsvarme, og vi bidrager gennem dette projekt til såvel vores egen og Københavns Kommunes målsætning om at blive CO2-neutral i 2025 som det nationale mål om en CO2-reduktion på 70 procent i 2030, siger Jane Egebjerg Andersen.

Klar til brug i slutningen af 2020

Installationen af varmepumpen går i gang i starten af 2020, og inden udgangen af 2020 forventes den første industrielle overskudsvarme at flyde ud til københavnernes radiatorer, oplyser Hofor.

Mens Hofor har et mål om CO2-neutral fjernvarme, så har virksomheden Novozymes ligeledes et erklæret mål om at blive uafhængig af fossile brændsler. Her passer implementeringen af varmepumpen for overskudsvarme meget godt ind.

- I Novozymes investerer vi stort i at reducere vores klimapåvirkning fra vores fabrikker, og i Kalundborg har vi sikret, at vores store produktion dér allerede er uafhængig af fossile brændsler og er CO2-neutral. Derfor er dét at genanvende overskudsvarmen fra vores produktion i København et vigtigt led i vores strategi om at reducere miljøpåvirkningen fra vores produktion og genanvende vores spildstrømme, udtaler Jesper Haugaard, produktionsdirektør i Novozymes.

Formelt set bliver Hofor ejer af selve varmepumpen, som anlægges hos Novozymes.

Varmepumpen drives af strøm, som i stigende grad kommer fra vindmøller og andre vedvarende elproduktionsteknologier.

Samtidig reducerer varmepumpen omkostninger andre steder i Hofors varmeproduktion, hvorfor projektet ikke medfører øgede udgifter til produktionen af fjernvarme.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Miljø

20170831-133307-L-1920x1278we

Nu har 75 procent af borgerne på Frederiksberg igen rent drikkevand

20180704-121453-A-1920x1263we

Se kortet: Nogle Frederiksberg-borgere kan igen drikke vandet

lea wermelin

playMinister går ind i sag om affalds-koks i kommuner: - Kan gå ud over borgerne

60_percent

playNy affaldssortering forsinket i næsten alle Lorry-kommuner

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere