Før gik den til spilde, men fremover skal overskudsvarme fra fabrik lune byen

En varmepumpe til 35 millioner kroner skal sende overskudsvarme fra Novo-fabrikken på Nordre Fasanvej ud på fjernvarmenettet, der kan dække 6.000 københavneres forbrug.

Novozymes fabrikker fordelt på tre matrikler i krydset ved Nordre Fasanvej og Hillerødgade producerer en stor mængde overskudsvarme, som fremover sendes ud til københavnerne. Foto: Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering

Siden 1930'erne har Novos fabrikker på hjørnet af Nordre Fasanvej og Hillerødgade genereret enorme mængder overskydende varme fra deres produktion af enzymer.

Og siden 1930'erne er alt den overskydende varme gået til spilde.

Men det stopper snart.

Novozymes er nemlig blevet enige med Hofor, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, om at anlægge og installere en 35 millioner kroner dyr varmepumpe, som kan transportere fabrikkens store mængder overskudsvarme ud på fjernvarmenettet.

Læs også Varme fra kogte citroner reducerer Køges CO2-udledning med 10.000 tons om året

Det skriver Hofor, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, i en pressemeddelelse.

- Jeg er glad for at vi nu kan udnytte denne overskudsvarme til gavn for både kunderne og klimaet, siger Jane Egebjerg Andersen, der er forsyningsdirektør i Hofor.

Det ventes, at overskudsvarmen fra Novozymes kan levere 30.000 MWh til fjernvarmenettet. Det svarer til varmeforbruget hos cirka 6.000 københavnere om året.

- Med den klimaudfordring, vi står overfor, er det oplagt at bruge virksomhedernes overskudsvarme, og vi bidrager gennem dette projekt til såvel vores egen og Københavns Kommunes målsætning om at blive CO2-neutral i 2025 som det nationale mål om en CO2-reduktion på 70 procent i 2030, siger Jane Egebjerg Andersen.

Læs også Godt nyt til plagede husejere: "Det er en win-win-win-win situation"

Klar til brug i slutningen af 2020

Installationen af varmepumpen går i gang i starten af 2020, og inden udgangen af 2020 forventes den første industrielle overskudsvarme at flyde ud til københavnernes radiatorer, oplyser Hofor.

Mens Hofor har et mål om CO2-neutral fjernvarme, så har virksomheden Novozymes ligeledes et erklæret mål om at blive uafhængig af fossile brændsler. Her passer implementeringen af varmepumpen for overskudsvarme meget godt ind.

- I Novozymes investerer vi stort i at reducere vores klimapåvirkning fra vores fabrikker, og i Kalundborg har vi sikret, at vores store produktion dér allerede er uafhængig af fossile brændsler og er CO2-neutral. Derfor er dét at genanvende overskudsvarmen fra vores produktion i København et vigtigt led i vores strategi om at reducere miljøpåvirkningen fra vores produktion og genanvende vores spildstrømme, udtaler Jesper Haugaard, produktionsdirektør i Novozymes.

Læs også Stort miljøprojekt i Roskilde sparer 135 millioner kroner

Formelt set bliver Hofor ejer af selve varmepumpen, som anlægges hos Novozymes.

Varmepumpen drives af strøm, som i stigende grad kommer fra vindmøller og andre vedvarende elproduktionsteknologier.

Samtidig reducerer varmepumpen omkostninger andre steder i Hofors varmeproduktion, hvorfor projektet ikke medfører øgede udgifter til produktionen af fjernvarme.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik